ПАРИ

“Булгаргаз” иска с още 6% поскъпване на газа през септември до рекордната цена от 315.61 лв!

Причината е поскъпването на суровината заради войната в Украйна

За август поскъпването на газа е с рекордните 60 на сто и цената му достигна 297,89 лв./MWh (около 152 евро/MWh)

Булгаргаз“ иска с още 6% поскъпване на цената на природния газ за септември.

Така синьото гориво ще достигне до рекордната цена от 315.61 лв./MWh без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. Това показва справка на сайта на КЕВР.

В ценовото заявление на “Булгаргаз” са включени доставките на газ от Азербайджан, които в момента са единственият ни дългосрочен контракт, и доставки на втечнен газ.

На 12 август компанията купи и газ чрез търг през Газовия хъб “Балкан”, но тези количества не са включени в ценовото заявление, което беше подадено в законовия срок до 11 август.

На 12 август КЕВР утвърди цената на природния газ за текущия месец в размер на почти 298 лева за мегаватчас. Спрямо цената през юли увеличението е с рекордните 60 на сто.

От страницата на КЕВР разбираме, че “Булгаргаз” е подал заявление за цена за месец септември – за продажба на крайните снабдители и и на онези, които имат лиценз за производство и пренос на топлинна енергия.

Общественият доставчик предлага 315,61 лева/MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).

Така заявената цена е с почти 6% (5,95%) по-висока от утвърдената неотдавна от КЕВР цена за август от 289,89 лева/MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).

Предстои в края на месеца КЕВР да утвърди септемврийската цена, но тя едва ли ще се различава от заявената; преди това самата компания отново може да я ревизира – позовавайки се на повишението на цените на европейските газови пазари.

Регулаторът обясни, че основната причина за високия ръст на цената за този месец е поскъпването на суровината заради войната в Украйна.

В момента на нидерландската борса TTF цената на септемврийските доставки надхвърля 211 евро за мегаватчас.

Стремим се да осигурим газ на цена, която хората могат да си купят и индустрията – да работи, коментира от своя страна служебният министър на енергетиката Росен Христов по време на посещение в Мини “Марица Изток”. Той уточни, че в момента се водят активни преговори с всички терминали за втечнен газ в региона, за да се осигурят слотове за танкерите с газ от Cheniere, договорени от кабинета “Петков”.

Ако това не може да стане, ще бъде направен анализ на нужните количества и цената, която може да си позволи индустрията, и ще се търсят разговори с “Газпром”, стана ясно от думите на Христов.

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА

ПРИЯТНА МУЗИКА ЗА ВАШЕТО КАФЕНЕ, БАР, РЕСТОРАНТ, СЛАДКАРНИЦА, ДОМ

Може да Ви хареса

СКАНДАЛ

Измама за €30 млн. с избора на строител на газовата връзка със Сърбия, каква е ролята на мъжа на пиарката на Бойко Севделина Арнаудова?...

ПОЛИТИКА

Спонсорите на Демократическата партия обсъждат възможността американският лидер Джо Байдън да бъде премахнат от списъка с кандидат-президенти дори против волята му на фона на...

СВЯТ

Председателят на Световния икономически форум (СИФ) в Давос, икономистът Клаус Швабс, беше обвинен в тормоз и дискриминация. Това съобщава Wall Street Journal позовавайки се...

ПОЛИТИКА

Първият тур на ключовите парламентарни избори печели крайната десница във Франция, а центристките сили на президента Еманюел Макрон останаха ЧАК трети след левицата, сочат...

Copyright © Вестник Утро, Излиза в София на 1 февруари 1911