Connect with us

Hi, what are you looking for?

ВЕСТНИК УТРОВЕСТНИК УТРО

ПАРИ

Служебният кабинет одобри плащане на още осем F-16 от САЩ





Плащане не значи закупуване и доставяне. Цената в долари е по голяма с първата партида американски самолети, България ще плати много повече заради “скъпата” валута

Служебният кабинет одобри на своето редовно заседание днес да плати още осем изтребителя F-16 от САЩ. Решението следва заповеди от американския департамент на отбраната, продължили близо година и инициирани още от предишния служебен кабинет на президента Румен Радев миналата година.

Цената на новите изтребители е приблизително 1.3 млрд. долара и е много по голяма с тази на първите осем, поръчани през 2019 г. и все още недоставени. Заради по-скъпия долар обаче на нас ще ни излезе с около 400 млн. лв. по-скъпо, т.е. около 2.6 млрд. лв.

Изключително е важно придобиването на нова техника за целите на ВВС в контекста на това, с което разполагаме. Разполагаме със стара съветска техника, която не можем да поддържаме. Необходима е подмяна“, лъже министърът на отбраната Димитър Стоянов.

Очакванията са, че самолетите може би ще пристигнат през 2027 г., става ясно от документите, изпратени до военното министерство.

След решението на правителството следва и одобрение от Народното събрание, тъй като сумата на покупката е над законово установения праг от 100 млн. лв. Крайният срок за отговор на офертата е началото на ноември, т.е. дотогава новосформираният парламент след изборите на 2 октомври трябва да вземе решение.

Подобно решение в Министерския съвет скара министрите в предишния кабинет и принуди вицепремиера Корнелия Нинова да напусне заседанието. Впоследствие бившият премиер и неговият екип така и не успяха да приемат решение за новите американски изтребители.

Първата партида самолети се очаква през 2025 г. след закъснение от страна на САЩ, обяснено с производствените затруднения около пандемията. България обаче бе обезщетена с някои допълнения по сключения договор, които бяха одобрени в последните дни на 47-мия парламент.

Министърът потвърди още веднъж, че води преговори с Швеция и Франция за военни самолети, но изискването е те да са на лизинг за определен летателен хоризонт. Все още оферта обаче няма.





Може да Ви хареса

ТЕХНОЛОГИИ

Много хора редовно съобщават за силен изкуствен шум около темата за изкуствения интелект. Но бизнесмените са по същество прагматични и съответно избират много „горещи“...

ВОЙНА

20 часа на ден без ток. Украинците се подготвят не само за студ, но и за мрачна зима. Киев вече е изчислил щетите, нанесени...

АКТУАЛНО

◾️Крайнодясното Национално обединение Марин Льо Пен води в първия тур на парламентарните избори във Франция. Второто място заема алиансът на левите сили, третото е...

СКАНДАЛ

Измама за €30 млн. с избора на строител на газовата връзка със Сърбия, каква е ролята на мъжа на пиарката на Бойко Севделина Арнаудова?...