Connect with us

Hi, what are you looking for?

ВЕСТНИК УТРОВЕСТНИК УТРО

ПАРИ

Експерт: Как да плащаме с 30-40% по-малко за отопление, следвайки няколко трика!





Как да намалите разходите за отопление? Драгомир Цанев от Центъра за енергийна ефективност даде съвети по тази тема по Нова телевизия. Една от най-важните мерки е правилната изолация на къщата.

„Отоплявам дома си сам с „Топлофикация“. Но аз живея в жилище, което е доста добре изолирано. Разбира се, цената на тока се повишава, но разходите за отопление на добре изолиран апартамент са по-стабилни. Това е най-добрата мярка“, казва Чанев.

Той казва, че кризата се е отразила светкавично, в сравнение с реакциите на повечето хора, които са неподготвени.
„Повече от 91% от сградите в страната са от клас D и по-нисък. Забавихме обновяването на сградите.“
Що се отнася до прозорците, той каза, че това е предимно въпрос на поддръжка.

„Прозорците могат да се настроят за зимата, в зависимост от дограмата. По-голямата част от студа влиза през стъклопакета“, обяснява той.

Екраните за отразяване на топлината зад радиаторите също оказват влияние.

Да поставиш отразител зад радиатора е нещо, което оказва сериозно влияние. Малко хора го използват, защото често се получава нелицеприятен резултат“.

Потвърждава ли, че ако намалим температурата с един градус, можем да спестим шест процента от битовите си сметки?

Това показват много проучвания и това е, с което фондацията разполага като информация и данни.

„Контролирането на температурата в дома ви е една от мерките, които могат да имат най-голямо въздействие върху сметките за електричество. С автоматизацията можем да намалим разходите с 20%, а с поведенческите мерки – с 10-15%“, обяснява експертът.

Той препоръчва през зимата да се поддържа температура около 20-21 градуса. Както и да се проветряват помещенията за кратки периоди от време.

„Появяват се техники за механична вентилация, които са много добри, защото работят много ползотворно с топлината“, казва Цанев.

Експертът предлага да спестим пари от електроенергия, като заменим старите крушки с модерни лед лампи.

Той не очаква цените на газа да се понижат, дори и когато азерския газ започне да идва в България в пълен капацитет.

Засега е по-икономично да се използва електричество за отопление. Цанев прогнозира, че това ще продължи да бъде така поне до 2025-2026 г.

Той също така смята, че цената на топлинната енергия няма да се повиши със същия темп като цената на газа.





Може да Ви хареса

ВОЙНА

20 часа на ден без ток. Украинците се подготвят не само за студ, но и за мрачна зима. Киев вече е изчислил щетите, нанесени...

АКТУАЛНО

◾️Крайнодясното Национално обединение Марин Льо Пен води в първия тур на парламентарните избори във Франция. Второто място заема алиансът на левите сили, третото е...

СКАНДАЛ

Измама за €30 млн. с избора на строител на газовата връзка със Сърбия, каква е ролята на мъжа на пиарката на Бойко Севделина Арнаудова?...

ПОЛИТИКА

Спонсорите на Демократическата партия обсъждат възможността американският лидер Джо Байдън да бъде премахнат от списъка с кандидат-президенти дори против волята му на фона на...