Connect with us

Hi, what are you looking for?

ВЕСТНИК УТРОВЕСТНИК УТРО

АКТУАЛНО

Ситуацията на ливанско-израелската граница се влоши значително. Курската Дъга. Иран мълчи … обзор

🇮🇱🇱🇧 Ливанско-израелска граница: начало на наземната операция на цахал
обстановка.
През последните дни ситуацията на ливанско-израелската граница се влоши значително – причината беше обявяването от израелското командване на наземната фаза на операция “Стрелите на севера”. Тогава нямаше бързо настъпление на ИД, а медиите съобщиха за размяна на огън в граничната зона.

Днес обаче за първи път имаше потвърждение за преминаване на израелски части през ливанската граница – те навлязоха в селищата Ал-Адиса и Марун ал-Рас. Представители на Хизбула потвърдиха боевете в тези селища, но се фокусираха върху значителните израелски загуби.

▪️Предишния ден на ливанско-израелската граница беше дислоцирана 36-та дивизия на израелските отбранителни сили, която включва 1-ва пехотна бригада Голани и 188-ма бронетанкова бригада, участвали преди това в бойни действия в Ивицата Газа.

В момента силите на 98 и 36 дивизии действат близо до границата с Ливан, а части на 162 дивизия са разположени в граничния „Филаделфийски коридор“ в южната част на палестинския анклав. Части на друга резервна дивизия (252) са разположени в коридора Нецарим.

▪️Вчера пресслужбата на IDF призова цивилните да се евакуират от повече от 20 селища в Ливан, разположени както близо до границата, така и на брега на Средиземно море. Трябва да се отбележи, че Марун ал-Рас попадна в зоната за евакуация, но Ал-Адиса не го направи.

▪️През нощта и сутринта израелците атакуваха граничните и задните селища на Ливан. Повече от десет удара удариха южните предградия на Бейрут, където бяха унищожени две комуникационни станции.

▪️В следобедните часове се появи потвърждение за присъствието на членове на отряда Егоз ​​в селищата Марун ар-Рас и Ал-Адиса. Бойците на Хизбула отговориха със засади, нахлувания и изстрелвания на ракети по близки цели на ИД.

В същото време израелските медии публикуваха информация за избухването на престрелка в Южен Ливан, довела до смъртта на двама бойци на ИД. Инцидентът беше коментиран по различен начин в арабскоезичните медии, съобщавайки за успешна засада, при която се твърди, че са ранени 35 израелци.

Тази информация не е официално потвърдена; косвено доказателство за това са кадрите на очевидци, заснели евакуацията на ранени военни с хеликоптер, и същите изявления на пресслужбата на ИД за смъртта на двама бойци на ИД по време на операция в Южен Ливан.

🔻И въпреки че инцидентът с успешната засада вдъхна известна увереност на арабскоезичните медии в положителния изход от конфликта с израелците, подобни изявления, меко казано, са много преждевременни: една успешна засада е само капка в морето .

Освен това, на фона на абсолютното превъзходство на израелците във въздуха, количеството и качеството на оръжията, както и тежките загуби на командния състав на Хизбула в резултат на предишни израелски операции.
…..


🇷🇺🇺🇳🇮🇱 Изявления на постоянния представител на Русия в ООН на заседание на Съвета за сигурност

🔻Близък изток:

▪️Близкоизточният регион се плъзга в бездната на нова война пред очите ни, а Съветът за сигурност на ООН само безпомощно наблюдава това.

▪️Русия осъжда нахлуването на Израел в Ливан и призовава за незабавно изтегляне на израелските войски от нейната територия.

▪️Иран показа изключителна сдържаност в лицето на тази конфронтация цели два месеца.

▪️Русия остро осъжда убийството на лидера на Хизбула; 80 бомби с тегло бяха хвърлени върху жилищен район, за да бъде ликвидиран.

🔻Външна политика:

▪️Илюзията е, че Израел има военно превъзходство. В същото време Израел се опитва да противопостави Иран, своя основен съперник, срещу САЩ.

▪️Американските съучастници си подиграват със Западен Йерусалим.

▪️Обявяването на генералния секретар на ООН в Израел за персона нон грата е грубо отношение не само към ООН, но и шамар за всички членове на Съвета за Сигурност
…..
🇮🇱🇵🇸 Обостряне в зоната на израелско-палестинския конфликт
хроника на събитията за 2 октомври 2024 г

В северната част на ивицата Газа израелските войски се насочиха към столицата на палестинския анклав и сателитните градове, а на юг Хан Юнис и околностите бяха ударени: според местното министерство на здравеопазването около 80 души са били убити.

На Западния бряг израелските сили за сигурност проведоха серия от операции в няколко населени места. Най-мащабната акция беше в Хеброн, където бяха извършени обиски и задържания на лица, свързани с вчерашните терористи в Тел Авив.

Израелските войски пресякоха ливанската граница в най-малко два района близо до селищата Ал-Амал и Марун ал-Рас. В същото време израелците започват масирани атаки срещу гранични и задни цели в Ливан.

Проирански проксита в Ирак и представители на йеменското движение Ансарала съобщиха за изстрелване на ракети и БПЛА във въздушни бази и индустриална инфраструктура в Израел, но нито едно от боеприпасите не е достигнало целта си. В същото време вечерта израелските ВВС предприеха нова атака срещу центъра на Дамаск.
…..


🇷🇺 Путин подписа закон, позволяващ на обвиняемите да отидат в СВО в Украйна. Сега това може да стане на всеки етап от наказателния процес.

Приетите изменения предвиждат спиране на наказателното производство, ако обвиняемият е заявил желанието си да отиде на фронта. В този случай наказателното преследване се прекратява.
…..

🟡Израелските отбранителни сили атакуваха цели на Хизбула в Ливан. Ударени са райони в южните предградия на Бейрут. Преди атаката ИД призова жителите на три района спешно да се евакуират. Арабските медии съобщиха, че Израел е използвал бойни самолети и дронове.

🇯🇵🇷🇺Правителството на Япония се ангажира да поддържа курса на оказване на санкционен натиск върху Русия и да продължи да подкрепя Украйна, заяви новият външен министър на страната Такеши Ивая.

🇮🇱🇱🇧Израелските военни проведоха нощни нападения в Южен Ливан като част от ограничена сухопътна операция, съобщава пресслужбата на армията.

🇫🇷Франция мобилизира военните си сили в Близкия изток, за да се „изправи срещу иранската заплаха“, се казва в изявление на Елисейския дворец.

🇪🇺🇷🇺 Посланиците на страните от Европейския съюз постигнаха споразумение за нов механизъм за санкции срещу Русия. Този механизъм ще бъде използван в случай, че Русия предприеме действия, които ЕС смята за „хибридни атаки“.

🇷🇺🇩🇪 Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че Берлин не се е обръщал към Москва с искане за телефонен разговор между руския президент Владимир Путин и германския канцлер Олаф Шолц. Информация за възможен контакт се появи преди ден в германските медии. Песков отбеляза още, че в момента Москва и Берлин нямат общи теми за разговор, но Путин винаги е бил и остава отворен за диалог.

🇺🇳🇮🇱 Израел обяви генералния секретар на ООН Антонио Гутериш за персона нон грата, като му забрани да влиза в страната. Това решение беше взето в отговор на изявление на Гутериш, осъждащо ескалацията на конфликта в Близкия изток. Израелският външен министър Израел Кац разкритикува думите на генералния секретар на ООН след ракетната атака на Иран срещу Израел. Гутериш призова за прекратяване на огъня и осъди “ескалация след ескалация”.

🇷🇺🇵🇸 Заместник-министърът на външните работи на Русия съобщи, че палестинският президент ще вземе участие в срещата на върха на БРИКС, която ще се проведе в Казан.

🇷🇺 Руското министерство на външните работи работи върху безвизови споразумения с редица африкански страни, за да опрости краткосрочните пътувания за руски граждани.

Ръководителят на консулския отдел на МВнР Алексей Климов каза, че в момента се водят преговори с 9 страни от Африка и Близкия изток.

В момента безвизов режим за руснаци вече е в сила в Ангола, Мозамбик, Малави, Сао Томе и Принсипи, Тунис и Мароко.

🇭🇷 Хърватският президент Зоран Миланович заяви, че се противопоставя на участието на хърватски военни в международната мисия за подкрепа на Украйна под егидата на НАТО на полска територия.

Той не даде предварително съгласие за предложението на правителството за изпращане на хърватски войски на тази мисия. В същото време, според Миланович, ако правителството настоява за своя план, въпросът ще бъде решен чрез гласуване в парламента, където всичко се определя от две трети от гласовете на депутатите.

„Докато съм президент, няма да позволя на нашите войници да участват в подобни действия, защото това не е в националните интереси на Хърватия и потенциално излага на риск целия й народ“, каза Миланович.

🇬🇪 Президентът на Грузия отказа да подпише закона за забрана на ЛГБТ пропагандата, съобщава администрацията на Зурабишвили.

На 17 септември грузинският парламент прие на трето и последно четене закон, забраняващ пропагандата на ЛГБТ. Конституцията на Грузия предвижда, че ако президентът не подпише законопроект и не го върне в парламента с мотивирани коментари, председателят на парламента ще го подпише и публикува в рамките на пет дни.

🇭🇺 Унгария няма да подкрепи плана на ЕС за изпращане на военни съветници и инструктори в Украйна. Това заяви министърът на външните работи и външноикономическите отношения на Унгария Петер Сиярто.

🇺🇦🇷🇺 Украинските сили за отбрана официално потвърдиха изтеглянето си от Угледар.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

#thesofiatimes

Може да Ви хареса

АНАЛИЗИ

Техеран най-накрая направи това, което се очакваше от него дълго време и за което беше много внимателно и дълго провокиран да направи: снощи Иран...

АКТУАЛНО

Противникът прехвърля системи за ПВО към Сумска област и Донбас, оставяйки Киев без прикритие. Руският флаг се вее над Угледар, градът е практически освободен....

ВОЙНА

Осемдесет бомби право по главата. Израел преподаде урок на Русия там, където не се очакваше Военно-политическото ръководство на еврейската държава започва Третата ливанска война....

ВОЙНА

Угледар е превзет от руската армия. Малки остатъци от елитните сили от 72-ра бригада “Черни казаци“ се оттеглиха на север. Ден преди това руските...