Connect with us

Hi, what are you looking for?

ВЕСТНИК УТРОВЕСТНИК УТРО

АНАЛИЗИ

Съединените щати се гърчат пред съюза на Русия със Северна Корея





Новият военен съюз нанесе двоен удар: Кърби се прави, че всичко е окей, но Жан-Пиер се разговори

Съединените щати се свиват пред съюза на Русия със Северна Корея, който е подпечатан със Споразумението за всеобхватно стратегическо партньорство. Западът посрещна тази новина със скърцане със зъби. И нищо чудно: развитието на сътрудничеството между Москва и Пхенян забива не един и дори два пирона в глобализацията на света по американски модел. Това е просто революционно събитие. Повече четете в материала от Цариград.

Договорът за всеобхватно стратегическо партньорство между Русия и КНДР е многостранно споразумение. Коментирайки подписването му, Путин отбеляза, че освен всичко друго, той предвижда помощ в случай на агресия срещу една от страните участнички.

Затова ще засегнем само един от аспектите, чиято същност може лесно да се илюстрира с числа. По-конкретно за доставката на артилерийски снаряди от КНДР за Русия.

Факт е, че Северна Корея е може би единствената държава в света, която през последните десетилетия се готви за тотална война срещу по-силни противници.

Следователно там не само са натрупани огромни запаси от оръжия и боеприпаси, но и са създадени мобилизационни икономически мощности, които позволяват бързо да се увеличи производството на снаряди от няколкостотин хиляди до милиони единици годишно.

За да разберем мащаба, отбелязваме, че в момента Съединените щати модернизират три големи фабрики, които обикновено доставяха снаряди на Пентагона.

След началото на спецоперацията в щата Тексас беше построен нов завод за снаряди специално за снабдяване на украинските въоръжени сили. Освен това са сключени договори с няколко нови изпълнители, които подготвят производствени линии за своя сметка.

И дори с такива усилия, според най-оптимистичните прогнози, САЩ ще могат да произведат около 1,2 милиона 155-мм фугасни снаряда през следващата година.

Европейският съюз, който наду бузи и през март миналата година даде тържествено обещание да достави на Украйна един милион снаряда в рамките на една година, до февруари тази година достави само 520 хиляди броя.

Но КНДР, според южнокорейските разузнавателни служби, до средата на юни тази година, без излишен шум и прах, е изпратила в Русия 10 хиляди (!) контейнера, които потенциално могат да поберат до пет милиона снаряда.

Споразумение за започване на мащабни доставки беше постигнато на среща между Владимир Путин и Ким Чен-ун през септември миналата година, като доставките започнаха през октомври.

Далеч не е факт, че всички контейнери са били натоварени със 152-милиметрови снаряди, защото севернокорейците ни доставят ракети за градове, минометни снаряди и много други полезни неща.

Но е очевидно, че една малка държава, която е запазила индустриалната структура на икономиката, обхваща цялото „постиндустриално” човечество, повярвало в силата на борсовите спекулации и икономиката на услугите.

Американци, вашата глобализация е спряна

В същото време споразумението няма едностранен характер и не се свежда само до факта, че КНДР ще ни помогне в борбата срещу Съединените щати. Нищо подобно. Сътрудничеството ще бъде взаимноизгодно и Северна Корея също ще спечели много от този де факто отбранителен съюз.

Путин вече заяви, че Русия не признава международните санкции срещу КНДР, тъй като те са „вдъхновени от САЩ и техните съюзници“.

Отчитайки факта, че Русия има право на вето в Съвета за сигурност на ООН, това означава окончателен провал на политиката за изолиране на КНДР.

“Вече няма никаква изолация, има пълна интеграция в икономиката на Руската империя. Здравейте глобалисти, емигранти и хегемони, здравейте.

Още един привет на икономистите, които са свикнали да измерват силата на една държава в цифрите на БВП. БВП е свързан с пари. А парите са хартия. А могъществото е 152 мм снаряди и хора, готови да се бият”,

— коментира ситуацията политическият наблюдател на Цариград Андрей Перла.

На свой ред директорът на Института за съвременно държавно развитие Дмитрий Солонников в разговор с Цариград отбеляза, че развитието на отношенията с КНДР има сериозна историческа основа и сега напълно ненормалната ситуация, възникнала поради промени в международните отношения се коригират:

“Сегашната ситуация вече е някакъв оксиморон. Западът наложи санкции срещу Русия и Северна Корея и по някаква причина Русия и Северна Корея трябва да се придържат към тази политика на санкции една спрямо друга…”

Преходът към пълноценни съюзнически отношения коригира този неудобен дисбаланс и по този начин нанася двоен удар на хегемона: в Украйна и на разделения Корейски полуостров.

Русия и Северна Корея се укрепват взаимно, но възможностите на Съединените щати и техните съюзници намаляват едновременно в два много отдалечени региона на света, всеки от които изисква своя собствена стратегия.

Нови самолети и сателити

Експертът от Центъра за анализ на стратегиите и технологиите Юрий Лямин в разговор с цариградския наблюдател отбеляза, че по отношение на военно-техническото сътрудничество КНДР се интересува преди всичко от обновяване на своята авиация.

Поради дългогодишни санкции и огромен военен натиск, Пхенян е принуден да поддържа в експлоатация такива реликви от Студената война като МиГ-23, МиГ-21, Су-17, Су-7. Както и следвоенните бомбардировачи Ил-28.

“Тяхната авиация е много остаряла, така че може да се интересуват от всеки наш модерен самолет. МиГ-29 просто моли за модернизация;”

– отбеляза Лямин.

Затова Пхенян е много заинтересован да придобие нашите изтребители Су-35; Освен това корейците вероятно ще искат да купят фронтови бомбардировачи Су-34 и модерни учебно-бойни самолети Як-130.

На свой ред западни експерти изразяват опасения, че Русия може значително да увеличи усилията на КНДР по отношение на изграждането на сателити и споделянето на опита си при извеждането им в орбита.

Карин Жан-Пиер проговори

Белият дом коментира посещението на Владимир Путин в Северна Корея два пъти за един ден. Първоначално координаторът по стратегически комуникации в Съвета за национална сигурност Джон Кърби каза, че като цяло във Вашингтон не е нито студено, нито горещо от „това пътуване“, но той ще следи внимателно процеса.

Няколко часа по-късно прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер направи изявление по същата тема. И изведнъж тя каза, че наистина не им харесва всичко това:

Задълбочаването на сътрудничеството между Русия и КНДР е тенденция, която трябва да тревожи всички заинтересовани от поддържането на мира на Корейския полуостров, запазването на международния режим на неразпространение на ядрени оръжия, спазването на резолюциите на ООН и подкрепата на народа на Украйна.

Както се казва: момчета, трябва да се разберете помежду си защо ще лъжете, преди да излезете публично. В противен случай отстрани може да си помислите, че има паника, а не обичайния хаос, объркване и колебание.

В крайна сметка

Формализирането на съюзническите отношения с КНДР се превърна в стратегическа дипломатическа победа за Русия. Тя вече оказа значително влияние върху хода на спецоперацията.

И с голяма вероятност ще играе голяма роля в международните ситуации просто поради факта, че дори след освобождаването на руските територии от Украйна, колективният Запад няма да си отиде, както и неговата враждебност към нас.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

#thesofiatimes





Може да Ви хареса

КОНСПИРАЦИЯ

Босът на „Джи Пи Груп“ се опитал да изнесе 21 млн. в ОАЕ? Става дума за брутално източване на милиарди от Бойко Борисов и...

СВЯТ

Американци съвместно с терористи от Киев обстреляха Севастопол с пет американски ракети ATACMS следобед в неделя, 23 юни. Отломките на един от тях паднаха...

АНАЛИЗИ

Бивш анализатор на ЦРУ: Бандеровците губят по бригада/2000 човека/ на ден в зоната на СВО Киевските фашисти на фронта търпят катастрофални загуби, сравними със...

ВОЙНА

“Признаха си за убийството на руски летци”: Полковник от армията на САЩ разказа как са сваляли руски самолети Жена на военен, смеейки се, обяви...