Connect with us

Hi, what are you looking for?

ВЕСТНИК УТРОВЕСТНИК УТРО

БЪЛГАРИЯ

“Големите” инфраструктурни проекти на София

Още от пролетта се извършва ремонта на бул. “Дондуков”.

Подменя се само връхната настилка, трамвайните релси и частично подземни комуникации. След шест месеца работа, последният срок – 30-ти ноември за завършване на обекта не беше спазен. За качеството на работата се говори и написа много .

За сравнение, през 1958 година за по – малко от четири месеца – от Януари до Април се извърши мащабно преустройство на площад. 9-ти Септември /сега пл. “Александър Батенберг”/ от Ларгото до ул. “Васил Левски”, пространството между Партийния дом и градината на Двореца до ул. “Московска”.

Аз /сега 82 годишен/ бях един от техническите ръководители на обекта. Изкопани бяха на ръка /тогава още нямаше машини/, натоварени на камиони и извозени хиляди кубически метри земя, за да се свали с два до три метра нивото на площада. Това сега се вижда от високите цокли на Двореца. Подменена беше канализация, изградени бяха от гранит стъпаловидните трибуни от западните страни на Двореца и на Мавзолея, построен беше фонтана пред Президентството.

Основната настилка изляхме от бетон, върху която най- добрите майстори – павьори, всичките от с. Дивля, Пернишко, наредиха жълтите павета. Фугите между паветата се заляха с горещ асфалт – на ръка с метални кани.

Обектът беше завършен и предаден за експлоатация в края на месец Април. На първи май, както винаги преди това на площада се проведе манифестацията.

След 60 години паважната настилка на площад Батенберг, без ремонти, все още е запазена, въпреки, че там до 89-та година се провеждаше военен парад всяка година с участието на тежка военна техника .

Строителните работи на преустройството на площада се извършваха при тежки зимни условия, за разлика от летния сезон при който се изпълни ремонта на Дондуков .

Разликата е в структурата на строителната дейност, организацията и ръководството тогава и сега. Тогава Столична Община имаше своя мощна строително – монтажна организация – “Инжстрой” с отлични майстори по всички специалности, с постоянна заетост, годишно се правеха стотици нови улици. С идването на “демокрацията”, Инжстрой ,която освен работна сила притежаваше мощна производствена база за производство на плочи, бордюри, асфалтова смес апетитни имоти, беше приватизирана /подарена, разграбена /, работицита се пръснаха. Сега Общината разчита на случайни фирми с непостоянна и неквалифицирана ръка и чрез така наречените обществени поръчки измъчва и инфраструктурното стройтелство.

Разликата е и в ръководството на Столична Община и отношението към строителите.

Тогава кмет на София беше Димитър Попов – образован и стопански подготвен ръководител, по късно министър на финансите.

Той проявяваше голямо уважение към строителите, любимци му бяха павьорите, често се спираше при тях и споделяше грижите им.

Сегашния кмет – набедена учителка е смешно като ходи да “инспектира” строежите и само се заканва на строителите, че ще ги глобява което и прави.

София расте, но благоустрояването изостава.

Части от два – три булеварда ремонтирани за една година не е достатъчно. Цели квартали са без адекватна улична мрежа /Манастирски ливади, Кръстова вада,Витошка, Хладилника /. Не се изграждат паркинги.

Във високото строителство Столична Община допусна да се построят в центъра на града грозни, с неподходящ обем, с фасади от тенекии и стъкло сгради /като тези на пл. Македония срещу Министерство на земеделието, Eвропейското представителство на ул “Раковски”, Милениума и “Гранд Хотел София” на НИКМИ и др./

Необходимо е на следващите избори партиите да предложат, а гражданите на София да изберат кмет с образование и управленска подготовка, а не партиина кукла-марионетка. Подходящи кадри са ръководители на проектантски и стрителни фирми, архитекти и инженери, както и учени от Университета по архитектура и строителство, /пр.Проф. арх. Бойко Кадинов /, УНСС и др.

Сотир Станин, София

Може да Ви хареса

EXPRESS TV

Пеевски изпълнява геополитически сценарий на Турция за България? Ще се търси етническо напрежение? Защо Недялко Недялков продаде агенция „ПИК“? Заплашен ли беше? Финансово притиснат?...

АНАЛИЗИ

Отворено писмо до д-р Ахмед Доган от проф. Людмил Георгиев, доктор на психологическите науки Здравейте, г-н Почетен Председател, Много вероятно това да е последното...

АНАЛИЗИ

Дугин разказа за страшния “последен звън”: очаква ни удар, който не можем да отразим Ситуацията с експлозиите в Ливан на пейджъри, уоки-токита, телефони и...

КОНСПИРАЦИЯ

Българска фирма е внесла и продала на Хизбула заредените с експлозиви пейджъри България влиза във фокуса на гигантски скандал. Според унгарската медия Telex българска...