Connect with us

Hi, what are you looking for?

ВЕСТНИК УТРОВЕСТНИК УТРО

БЪЛГАРИЯ

Ще поевтинеят ли зеленчуците със затоплянето на времето?





В разгара на пролетта потребителите се сблъскаха с по-скъпи оранжерийни зеленчуци у нас, установява проверката на бТВ.

Какви цени ни очакват на пазара? В тази оранжерия в село Трудовец краставиците са по-скъпи с около 30% в сравнение с миналата година. Причината – повечето разходи за отопление и по-студените март и април.

„В момента вървим около 30% по-ниска осветеност от миналата година, това означава повече отопление и по-малко добив, оттам по-висока цена. Логично е. За месеците февруари, март и април цена под 4.50 лв. не е възможна“, твърди Владимир Величков, управител на оранжерия. Прогнозата на производителя е, че зеленчуците ще поевтинеят със затоплянето.

И докато краставиците от оранжерията поемат към големите вериги, на пазара в Ботевград най-продаван е гръцкият зарзават.

Доматите варират между 3 лв. и 3,50 лв., а краставиците там са доста по-евтини и затова вече са продадени.

„На 2,50 лв. са краставиците. Качихме килограма само с 20-30 стотинки, за да ни върви търговията, иначе я хвърляме стоката“, обяснява продавачката Рада Микова. На пазара в София картината е различна. Килограм червени домати струват между 4 и 6 лева, а краставиците стигат до 5,50 лв. Търговците предвиждат поевтиняване, но не драстично.

„Само 50 стотинки нагоре от миналата година. То е пазар – като се залее в един момент със стока, неминуемо ще поевтинее, но за момента няма как“, казва търговецът Димитър Костадинов.

Весела намира леко успокоение в цените спрямо скъпите по Великден. „В момента не е много страшно, защото ето тези български хубави домати, не са розови, но са 3 лева“, отбелязва клиентката.

При цените на едро за седмица обаче се забелязва леко поскъпване.

„Ако салата миналата година ни е струвала известна сума, тази година е с 1-2% нагоре“, обяснява Владимир Иванов, директор на ДКСБТ. От държавната комисия по стокови борси и тържища виждат по-драстично поскъпване само при лука и морковите.

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА

ПРИЯТНА МУЗИКА ЗА ВАШЕТО КАФЕНЕ, БАР, РЕСТОРАНТ, СЛАДКАРНИЦА, ДОМ





Може да Ви хареса

КОНСПИРАЦИЯ

Босът на „Джи Пи Груп“ се опитал да изнесе 21 млн. в ОАЕ? Става дума за брутално източване на милиарди от Бойко Борисов и...

СВЯТ

Американци съвместно с терористи от Киев обстреляха Севастопол с пет американски ракети ATACMS следобед в неделя, 23 юни. Отломките на един от тях паднаха...

АНАЛИЗИ

Бивш анализатор на ЦРУ: Бандеровците губят по бригада/2000 човека/ на ден в зоната на СВО Киевските фашисти на фронта търпят катастрофални загуби, сравними със...

ВОЙНА

“Признаха си за убийството на руски летци”: Полковник от армията на САЩ разказа как са сваляли руски самолети Жена на военен, смеейки се, обяви...