Connect with us

Hi, what are you looking for?

ВЕСТНИК УТРОВЕСТНИК УТРО

БЪЛГАРИЯ

Захариева се скъса да лъже

Присъствието на Симеон Сакскобургготски в делегацията ни в Саудитска Арабия няма общо с царските имоти – няма сделка и услуги, заяви Екатерина Захариева.

Така вицепремиерът и министър на външните работи коментира факта, че царят и бивш премиер беше част от българската делегацията на фона на намерението държавата да му върне част от имотите със закон, с какъвто са отнети през 1947 г.

„Този казус няма нищо общо. Това са абсолютни спекулации“, категорична беше Захариева пред bTV.

Тя подчерта, че присъствието на Симеон Сакскобургготски в делегацията е било от значение, защото той познава петима крале на Саудитска Арабия. По думите й в Рияд били възхитени от приемствеността в българската политика.

Само дни преди посещението в Саудитска Арабия обаче се разбра, че Министерството на регионалното развитие е внесло молби за спиране на делата за връщане на двореца „Врана“ и „Царска Бистрица“ на Сакскобургготски. Междуведомствена работна група под председателството на Министерството на правосъдието пък работи по извънсъдебно споразумение за уреждане на казуса.

Вчера един от коалиционните партньори в управляващата коалиция – ВМРО, се противопостави на „опитите за мълчаливо и лекомислено отстъпване на т.н. царски имоти“ договорки по въпроса, докато лидерът на партията, виципремиер и военен министър – Красимир Каракачанов, също беше в Рияд.

„Държавата не се е отказала. Ако не бъде постигнато извънсъдебно решаване на казуса след 6 месеца, продължаваме с делата“, коментира днес регионалният министър Николай Нанков, цитиран от „Фокус“.

„Депозирани са молби с искане за спиране на съдебното производство за срок от 6 месеца. Съдът не се е произнесъл по това искане, за което е необходимо съгласието на всички страни по делото. Сформирана е работна група със задача обсъждане на въпросите, свързани със собствеността на имотите. Предстои да се произнесе със становище. Най-късно в понеделник работната група ще приключи с дейността си и ще има становище. Тогава на цялата общественост ще се представи каква е визията на държавата“, обясни той.

Той беше категоричен, че от неговото ведомство не са подавани молби за отказ от иска и нарече категорично спекулации подобни твърдения.

Може да Ви хареса

EXPRESS TV

Пеевски изпълнява геополитически сценарий на Турция за България? Ще се търси етническо напрежение? Защо Недялко Недялков продаде агенция „ПИК“? Заплашен ли беше? Финансово притиснат?...

АНАЛИЗИ

Отворено писмо до д-р Ахмед Доган от проф. Людмил Георгиев, доктор на психологическите науки Здравейте, г-н Почетен Председател, Много вероятно това да е последното...

АНАЛИЗИ

Дугин разказа за страшния “последен звън”: очаква ни удар, който не можем да отразим Ситуацията с експлозиите в Ливан на пейджъри, уоки-токита, телефони и...

КОНСПИРАЦИЯ

Българска фирма е внесла и продала на Хизбула заредените с експлозиви пейджъри България влиза във фокуса на гигантски скандал. Според унгарската медия Telex българска...