Connect with us

Hi, what are you looking for?

ВЕСТНИК УТРОВЕСТНИК УТРО

БЪЛГАРИЯ

НАЙ-БЕДНИТЕ и НАЙ-БОГАТИТЕ

Най-бедните и най-богатите! Първите плащат 43 % за храна от месечния си доход и 20 % за бита – ток, вода, парно, дърва, а богатите само 25 % за храна и едва 10 % бит от месечните си доходи.

Изследването е на Института за пазарна икономика.

Драматични са разликите „богат-беден“ при разходите за култура, образование, туризъм, развлечения. Хората, които трудно свързват двата края, отделят символичните 2.4 %. А най-заможните домакинства харчат три пъти повече, 7.4% от бюджетите си за кино, опера, театър, книги, учене, почивки, екскурзии и т.н.
Още по-очевидни са разминаванията при плащанията за данъци и осигуровки. За най-бедните – една десета от населението те са едва 3.8 % от всички разноски. Докато най-богатите 10 процента дават 16.5% от семейния бюджет за налози и социални вноски.

На практика при добре печелещите задълженията към хазната се оказват на второ място по тежест след разноските за храна. А за бедните данъците и осигуровките са доста назад като бреме. Любопитен детайл е, че всъщност най-бедните 10% от домакинствата дават повече за цигари и алкохол – 4.3%, отколкото за данъци и социално осигуряване – 3.8%.

Проучването показва и други интересни тенденции. Една от тях е, че специално при най-богатите българи например разходите за храна не намаляват особено като дял в общите им харчове. Обяснението е, че те наблягат на скъпи стоки с екстра качество и пазаруват от луксозните витрини. Това обяснява и възхода на специализираните магазини – за биопродукти, за рибни деликатеси, на бутиковите пекарни и сладкарници. Бумът на тези търговски обекти е само в големите градове, където и доходите растат по-осезаемо.

Коментар:
10 процента от най-бедните. Няма такъв процент, 60 процента от българите са най-бедни, а не 10 процента. Останалите 35 са държавни чиновници слуги на хранилка, и остават 5 процента богати. Как са станали богати е друга тема.

Може да Ви хареса

EXPRESS TV

Пеевски изпълнява геополитически сценарий на Турция за България? Ще се търси етническо напрежение? Защо Недялко Недялков продаде агенция „ПИК“? Заплашен ли беше? Финансово притиснат?...

АНАЛИЗИ

Отворено писмо до д-р Ахмед Доган от проф. Людмил Георгиев, доктор на психологическите науки Здравейте, г-н Почетен Председател, Много вероятно това да е последното...

АНАЛИЗИ

Дугин разказа за страшния “последен звън”: очаква ни удар, който не можем да отразим Ситуацията с експлозиите в Ливан на пейджъри, уоки-токита, телефони и...

КОНСПИРАЦИЯ

Българска фирма е внесла и продала на Хизбула заредените с експлозиви пейджъри България влиза във фокуса на гигантски скандал. Според унгарската медия Telex българска...