Connect with us

Hi, what are you looking for?

ВЕСТНИК УТРОВЕСТНИК УТРО

АНАЛИЗИ

ПЪТЯТ НА КОПРИНАТА И БИТКОЙНА

Една от най-предъвкваните теми по масовите медии от 2014 г. насам е свързана именно със съмнителни среди, които използват биткойн, за да развиват своя нелегален бизнес.

Емблематичен за тази реторика е закритият сайт SilkRoad – платформа за търговия с незаконни стоки (наркотици, оръжия и др.) – е една от жертвите. Най-вероятно всеки нормален човек е против незаконната продажба на оръжия и разпространението на наркотици, а когато това е анонимно, става все по-трудно на службите да си свършат работата и да накажат виновниците.

Историята започва през октомври 2013 година, когато ФБР арестува млад предприемач на име Рос Улбрихт в обществената библиотека на Сан Франциско. Арестът е резултат от двугодишно разследване на огромен онлайн пазар за наркотици, наречен SilkRoad („Пътят на коприната“). Властите обвиняват Улбрихт, 29-годишен мъж от Тексас, че е придобил милиони от сайта чрез анонимни трансакции в биткойн. Според тях той е замесен и в хладнокръвно престъпление.

В началото на 2015 г. Улбрихт бе осъден на доживотен затвор за това, че е управлявал този онлайн „черен пазар“. Присъдата бе сигнал за сериозността на намеренията на правителството да се пребори с интернет престъпленията. Съдия Форест издава най-тежкото възможно наказание, позволено от закона, и глоба в размер на 183 млн. долара, наричайки SilkRoad „покушение над общественото здраве на общността“, защото улеснява хората по света да си купуват незаконно наркотици. В емоционална реч тя описа как наркотичната зависимост може да съсипва семейства.

Забележете нещо интересно: след триседмичен процес в Ню Йорк, Улбрихт е признат за виновен по няколко обвинения, сред които продажба на наркотици, пране на пари и хакерство. По време на делото Улбрихт признава, че е създал SilkRoad, но твърди, че се е оттеглил няколко месеца по-късно и не се е замесвал в престъпления. Съдия Форест оправдава присъдата със следния факт: Улбрихт е създал SilkRoad, така че да заобикаля закона! Докато той твърди, че това е била наивна грешка, то според съдията е бил напълно наясно, че командва глобално престъпно предприятие.

По-горното звучи доста логично и оправдано, а освен това и донякъде покрива идеята за „полезност за обществото“, говорейки за морал. Всеки се успокоява, когато разбере, че виновниците за разпространението на наркотици, незаконни оръжия и фалшиви лични карти, получат заслуженото им наказание. Нека обаче погледнем на нещата от един различен ъгъл.

По изчисления на пазара, търговията с наркотици във виртуалната валута е едва 10%, останалите 90% са в долари, евро и т.н. Борбата срещу търговията с дрога и сделките на организираната престъпност са по-скоро параван за съда в САЩ, зад който се крият истинските намерения за ликвидирането на SilkRoad. Всъщност в сайта се търгуват и много други стоки, при това законни, но напълно анонимно и невидими за централни банки, правителства, агенции и т.н. Това вече е проблем! Държавата не може да прибере „полагащите“ й се данъци.

Вървим към свят с предимно онлайн плащания и пълен контрол, в който появата на каквато и да е дигитална валута, която дава свобода и анонимност, е безкрайно нежелана.

Това, което е замаскирано като грижа за обществото, всъщност е атака срещу една от малкото възможности в съвременния свят за наистина свободна търговия и изплъзване от контрола на банкерските кръгове. И не търговията с наркотици, а самата възможност да купиш/продадеш нещо анонимно, което правителството и централната банка нямат възможност да проследят е истинската причина за циничното и бързо наказание, което „трябва да послужи за назидание“.

SilkRoad бe сериозна пречка пред плановете за един контролиран свят, в който плащанията ще се извършват с ясна идентификация на купувача и самата сделка (книжните пари все повече отпадат, за сметка на електронното банкиране и картите, които дават прекрасна възможност за проследяване на всяка трансакция) във валута издавана и контролирана от централните банки (а не в криптовалута, която гарантира абсолютна анонимност и не подлежи на контрола и политиката им).

Може да Ви хареса

ПОЛИТИКА

Борисов не харесва българи с образование от чужбина, не ги издига в партията си, предпочита да се огради като петел в кокошарник с верните...

АНАЛИЗИ

Проф. Андрей Фурсов: Светът започва да се дели на макрозони. Старата глобализация приключи. В основата ѝ беше финансиализмът. Той бе агония на капиталистическата система....

ВОЙНА

На 19 септември вечерта Израел предприе атаки срещу южната част на Ливан, където са съсредоточени основните сили на ислямската групировка Хизбула. В отговор военно-политическото...

АНАЛИЗИ

Дугин разказа за страшния “последен звън”: очаква ни удар, който не можем да отразим Ситуацията с експлозиите в Ливан на пейджъри, уоки-токита, телефони и...