Connect with us

Hi, what are you looking for?

ВЕСТНИК УТРОВЕСТНИК УТРО

НОВИНИ

Давос: Много високопарни думи, скъпи блюда, никакви дела!

Борисов го отсвириха като отшелник на необитаем остров! Ниииикой не му обръща внимание!

По традиция, на тазгодишния Световен икономически форум за 24-и път бяха връчени “Кристалните награди” на артисти и певци, които най-успешно са представили “духа на Давос”. Те са част от общността от 40 лидери в областта на културата, “създаващи общо бъдеще в един разделен свят”. Награди получиха австралийската актриса Кейт Бланшет, английският певец сър Елтън Джон и един от най-известните артисти и продуценти на “Боливуд” – Шах Рук Хан, които ги наредиха до колегите им Анджелина Джоли, Чарлийз Терон и Мат Деймън. Церемонията по награждаването се проведе на 22 януари – в навечерието на откриването на форума.

Госпожа Бланшет бе отличена за водещата й роля за осветляването и осъзнаването на мащабите и сериозността на кризата с бежанците. Сър Елтън получи награда за успешната си битка за превенция и лечение на ХИВ-позитивните и заразените с вируса на СПИН. През 1992-ра един от най-успешните солови изпълнителни в света основа фондацията Elton John AIDS, която до наши дни е събрала над 400 млн. щ. долара за програми за предпазване от заразата, лечение и защита. По думите на сър Елтън “днес 20 млн. души от целия свят са на животоспасяващо лечение от спин”. Този резултат го обнадеждава, че битката с болестта ще бъде спечелена до 2030-а. Индийският актьор Шах Хан пък е основател на фондацията с идеална цел Meer Foundation, която осигурява подкрепа на жени – жертви на атаки с киселина, лечение на раните им от изгаряния и правна помощ.

Бизнесът в Давос пък реши да припечели от наплива на политически и икономически величия и да предаде (срещу солидна рента) ключовете на магазините по главната улица на мултинационалните конгломерати. По традиция те превръщат бутиците за обувки и сладкарниците в клубове и места за коктейли в седмицата на форума.

Тази година пекарната и кафенето Schneider’s са наети от индийската делегация. Обзавеждането е прибрано, а 95-членният персонал се грижи за храната и обслужването на гостите.

В съседната сграда е “Руската къща”, която за четвърта поредна година ще се грижи за руските участници във форума. На едно от обсъжданията изказване има руският министър на енергетиката Александър Новак.

Буквално на няколко крачки от руснаците M&G Investments ще са домакини на вечер на джазови изпълнения на живо, напитки и канапета. Компанията от Бруклин ConsenSys, която разработва приложения на blockchain, пък открива “Ефирен салон”.

Дебют на “стъргалото” в Давос прави “Украинската къща”, наела магазина за обувки Timberland. Помещението е ангажирано още миналото лято и в него, с надеждата да привлекат вниманието на инвеститорите, ще се появят украинския президент Петро Порошенко и кметът на Киев и бивш световен шампион по бокс Витали Кличко. Украинците ще рекламират националната си кухня с борш и голубци (зелеви рулца, пълнени с месо и ориз), приготвени от украинска компания за кетъринг. Вино, коняк, водка и шоколад ще осигурят компании от Лвов.

Университетът от Чикаго, съвместно с възпитаника си – главен изпълнителен директор на “Майкрософт” Сатя Надела, приема гости в петзвездния хотел “Щайгенбергер грандхотел Белведере”. А бизнес университетът INSEAD е наел музеят “Кирхнер”. Всяка година галерията, излагаща творби на германски експресионисти, открива кухня в сутерена си, а библиотеката и помещенията за срещи трансформира в гостни с канапета и лампи.

Може да Ви хареса

АНАЛИЗИ

Дугин разказа за страшния “последен звън”: очаква ни удар, който не можем да отразим Ситуацията с експлозиите в Ливан на пейджъри, уоки-токита, телефони и...

ВОЙНА

Хусите се готвят за пълномащабна война с Израел. Йемеските въоръжени сили разработват нови ракетни технологии, с което засилват военните си действия. На 15 септември...

ПОЛИТИКА

„От кралица до императрица“, с това заглавие Politico описва в обзорна статия, как шефката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заграбва все повече...

АКТУАЛНО

Министерството на отбраната на Руската федерация изнесе статистика за загубите на Въоръжените сили на Украйна в Курско направление от началото на военното ѝ нахлуване...