Connect with us

Hi, what are you looking for?

ВЕСТНИК УТРОВЕСТНИК УТРО

ПАРИ

Златото достигна нов 6-годишен връх





Ръстът на цената на златото продължи и в азиатската търговия във вторник, като достигна нов 6-годишен връх в резултат на поевтиняването на долара и нарасналото геополитическо напрежение.

Котировките на благородния метал се повишиха с 1.3 до 1438.6 долара за тройунция, което е най-високото ниво от май 2013 г., съобщава Financial Times. След това цената леко спадна и към 10.40 часа е 1435.66 долара.

Последното повишение на актива е в резултат на поевтиняването на долара, след като миналата седмица Федералният резерв на САЩ сигнализира, че може да намали лихвените проценти на фона опасенията за икономическия растеж на САЩ. Доларовият индекс, който измерва движението на американската валута срещу кошница от шест валути, се понижи с 0.1% във вторник.

Златото, което инвеститорите често държат като застраховка срещу инфлацията, често се движи обратно на стойността на долара. Това отчасти се дължи на факта, че по-евтиният долар прави златото по-привлекателно за инвеститорите, които купуват други валути.

Ръстът на благородния метал също така беше подсилен през последните седмици и от спада на доходността на облигациите. “Очакваме доларът да продължи да поевтинява, тъй като лихвите в САЩ ще бъдат намалени и това ще бъде изключително обещаващо за пазарите на злато”, казва Стивън Иннес, управляващ директор на Vanguard Markets.

…и кризата с Иран

Златото поскъпва и заради нарастването на геополитическото напрежение. Американският президент Доналд Тръмп обяви в понеделник, че ще наложи нови санкции срещу Иран, насочени срещу някои от висшите ръководители на Ислямската република.

Миналата седмица Тръмп нареди военни удари срещу Иран в отговор на свалянето на безпилотен американски самолет от Техеран, но в последния момент ги отмени.





Може да Ви хареса

EXPRESS TV

Саудитска Арабия, Китай и други страни тестват цифровите валути Саудитска Арабия се присъединява към трансграничната програма за цифрова валута на централната банка, доминирана от...

ПАРИ

“Гаранция повече не даваме”. САЩ и Европа се сблъскаха с неизбежното Министерството на енергетиката на САЩ успокоява ЕС: спирането на одобрението на нови проекти...

БЪЛГАРИЯ

Наша родна армия превзе България 8 МИЛИАРДА И 628 МИЛИОНА ЛЕВА НИ СТРУВА ЧИНОВНИЧЕСКАТА АРМИЯ.Наша родна армия превзе България. Общия брой на административните структури...

ИМОТИ

90% от купувачите са българи и все по-често семейства с деца, казват брокери Цените на ваканционните имоти край морето през последните години отбелязваха по-умерен...