Connect with us

Hi, what are you looking for?

ВЕСТНИК УТРОВЕСТНИК УТРО

ПАРИ

Търговската война приключи. Победителят е Китай





Голямата търговска война между САЩ и Китай приключи. По време на срещата на високо равнище на Г-20 в Осака, Япония, президентът Доналд Тръмп и китайският президент Си Дзинпин се споразумяха да възобновят търговските преговори, които бяха прекъснати през май, информира Хауърд Голд за MarketWatch.

Тръмп ще премахне някои ограничения, които наложи по-рано на китайския телекомуникационен гигант Huawei Technologies да прави бизнес с американски компании и ще отложи тарифите, които заплашваха да обложат допълнителен китайски внос за 300 млрд. долара годишно. В замяна Си се съгласи, че Китай ще закупи повече селскостопански продукти от САЩ. Подробностите ще бъдат уточнени по-късно.

Тази сделка – вторият път, в който президентът Тръмп се поддаде на исканията на Китай и прекрати ограниченията върху водеща китайска технологична компания, обявена за заплаха за националните интереси на САЩ – на практика беляза края на търговската война с Китай.

Защо? Защото това показва, че президентът на САЩ не би стигнал до крайности, за да промени коренно търговските отношения на САЩ с втората по големина икономика в света. Китайският президент очевидно е изчислил, че американският му колега не желае да направи нищо, което ще застраши подкрепата му сред ключовите групи, като земеделските производители например, а и скоро се очертават избори. (Президентът Тръмп също отстъпи и от войнствената си реторика спрямо Северна Корея и сега изглежда готов да приеме мълчаливо Пхенян като ядрена сила)

Това, смятам, означава, че настоящите тарифи ще се запазят, но няма да бъдат налагани нови. Китай ще купува повече американски селскостопански продукти, въпреки че някои американски земеделски стопани ще открият, че други страни вече са ги изместили от китайския пазарм, подчерта Голд. “Напълно е възможно да видим и още по-голяма сделка през идните месеци, която Тръмп несъмнено ще провъзгласи като велика победа, приветстван от твърдите си привърженици”, добави той.

Китай обаче няма да сдържа държавните си предприятия. Няма да ограничи и инициативите си “Made in China 2025”, свързани с най-модерните технологии като роботика, електрически превозни средства и изкуствен интелект. Глобалните вериги за доставки ще останат до голяма степен непокътнати и хиляди работни места в производството няма да се върнат към бреговете на САЩ. Китай при доживотния президент Си Дзинпин ще продължи да напредва и да бъде най-контролиращата своите граждани държава, която светът някога е виждал.

Уолстрийт отдавна очакваше примирие, с което САЩ се съгласяват да не налагат допълнителни мита на китайски внос за 250 млрд. долара годишно, който вече е обложен с 25%, но големите отстъпки за Huawei определено не бяха калкулирани от пазара. Това би трябвало да даде на този бичи пазар нов изстрел от адреналин. Очаквам индексът S&P 500 и Dow Jones Industrial Average (който отчете големи печалби след срещата на Г-20) да продължат да достигат нови върхове през следващите седмици.





Може да Ви хареса

EXPRESS TV

Саудитска Арабия, Китай и други страни тестват цифровите валути Саудитска Арабия се присъединява към трансграничната програма за цифрова валута на централната банка, доминирана от...

ПАРИ

“Гаранция повече не даваме”. САЩ и Европа се сблъскаха с неизбежното Министерството на енергетиката на САЩ успокоява ЕС: спирането на одобрението на нови проекти...

БЪЛГАРИЯ

Наша родна армия превзе България 8 МИЛИАРДА И 628 МИЛИОНА ЛЕВА НИ СТРУВА ЧИНОВНИЧЕСКАТА АРМИЯ.Наша родна армия превзе България. Общия брой на административните структури...

ИМОТИ

90% от купувачите са българи и все по-често семейства с деца, казват брокери Цените на ваканционните имоти край морето през последните години отбелязваха по-умерен...