Connect with us

Hi, what are you looking for?

ВЕСТНИК УТРОВЕСТНИК УТРО

ПАРИ

Ценовата война ескалира: Саудитска Арабия „наводнява“ пазара на петрол





Русия не закъсня с отговора – може да увеличи добивите си с 500 хил. барела на ден

Войната ескалира: Саудитска Арабия „наводнява“ пазара на петрол

Русия не закъсня с отговора – може да увеличи добивите си с 500 хил. барела на ден

Напрежението между Саудитска Арабия и Русия ескалира, след като арабската страна – най-големият производител на петрол – обеща да освободи от запаса си рекордните 12.3 млн. барела на ден следващия месец – огромна продукция, която може да „наводни“ пазара на петрол, обяснява Bloomberg.
Увеличението в добива на петрол е с близо 25% над февруарския, което е над производствения капацитет на държавната нефтена компания Saudi Aramco, сигнализирайки, че кралството дори ще използва своите стратегически запаси, за да снабди пазара с толкова много петрол, толкова бързо. За сравнение, през февруари Саудитска Арабия произвеждаше средно по 9.7 млн. барела на ден.
Това е последната маневра в ценовата война между Саудитска Арабия и Русия, която се очаква да бъде дълга и горчива. В понеделник цените на петрола се сринаха с над 20% – най-големият дневен спад от началото на войната в Персийския залив през 1991 г., създавайки трус на фондовите пазари.
Петролът започна да възстановяват стойността си във вторник с растеж от порядъка на 7%, но веднага след новината от саудитците ръстът се сви до 4-4.5%. Към 12:00 ч. българско време европейският сорт Брент отново поскъпна до 36.53 долара за барел, а американския суров петрол – до 33.3 долара за барел.
Москва върна отговор в рамките на минути, като енергийният министър Александър Новак заяви, че Русия има възможността да увеличи добивите си с по 500 хил. барела на ден. Това би било рекордно голямо производство и за Русия – общо 11.8 млн. барела на ден.
„Добре дошли на открития пазар. Светът предстои да научи много бързо колко важно е производството на петрол да бъде стабилно не само за глобалния пазар на „черно злато“, а и за глобалната икономика и геополитиката“, коментира основателят на консултантската компания Rapidan Energy Group.
Междувременно САЩ и западните страни започват да се притесняват за ценовата война между двете най-влиятелни петролни нации. В понеделник американското енергийно министерство в съобщение призова „държавните участници на пазара да не манипулират и шокират пазарите на петрол“.
Въпреки че напрежението между двете страни расте, Новак заяви, че вратата за бъдещи преговори не е затворена. Според него нова среща на ОПЕК+ може да се състои през май или юни.

Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook





Може да Ви хареса

EXPRESS TV

Саудитска Арабия, Китай и други страни тестват цифровите валути Саудитска Арабия се присъединява към трансграничната програма за цифрова валута на централната банка, доминирана от...

ПАРИ

“Гаранция повече не даваме”. САЩ и Европа се сблъскаха с неизбежното Министерството на енергетиката на САЩ успокоява ЕС: спирането на одобрението на нови проекти...

БЪЛГАРИЯ

Наша родна армия превзе България 8 МИЛИАРДА И 628 МИЛИОНА ЛЕВА НИ СТРУВА ЧИНОВНИЧЕСКАТА АРМИЯ.Наша родна армия превзе България. Общия брой на административните структури...

ИМОТИ

90% от купувачите са българи и все по-често семейства с деца, казват брокери Цените на ваканционните имоти край морето през последните години отбелязваха по-умерен...