Connect with us

Hi, what are you looking for?

ВЕСТНИК УТРОВЕСТНИК УТРО

ПАРИ

Какво може да напазаруваме със 100 лева? А преди година?





Ръстът на цените на храните за последната година е рекорден. Спрямо миналия април на едро цените на основните продукти са се повишили с близо 28%, отчитат от Комисията по стоковите борси и тържищата.
Поскъпването на храните е и сред основните причини за високата инфлация, която статистиката отчете преди дни. Търговците са принудени да сменят етикетите с цените почти всеки ден. Над 25 поредни седмици цените на храните вървят само нагоре.
От началото на годината на едро основните продукти, които купуваме, са поскъпнали с над 13 %, а спрямо миналия април – с почти 28 на сто.
Най-голямо увеличение за последния месец има при цените на олиото, яйцата, брашното, зелето и пилешкото – съответно около с 23%, с 8%, с 8%, със 7% и 6%.
Колко продукта можем да купим с доходите, които получаваме, сега и преди година?
Според Виолета Жечева, която пазарува за 4-членно семействто, пресмята, че досега никога не е плащала за такива цени. В експеримната на Нова тв пазаруването стартира със зеленчуци.
Хубавите домати са около 8 лв., а краставиците малко над 5 лв.
При млечните продукти жената отчита, ч преди година киселото мляко е струвало 1 лв., а сега е между 1,50. лв и 1,70 лв. Сиреното върви за около 20 лв. на килограм.
Олиото определно е един от продуктите с най-голям ръст, потвърждава Жечева. Преди можехме да вземем 25 бутилки, а сега 13 – сериозна разлика.
Купуват се още яйца,брашно, захар, свинско месо, цяло пиле и кайма.
На касата равносметката показва, че е закупено – салата за една вечеря, продукти за една баница, за един кекс и 3 кг. месо, което ще е за три вечери. Също бутилка олио и млечни продукти. Според сметката на жената семейството й ще може да изкара около три дни.
До края на седмицата обаче тя ще трябва да напълни количка по един-два пъти.
“Калкулацията показва, че през миналата година количката щеше да е пълна по с 40% повече”, посочва жената. “Можехме да вземем поне още един килограм месо и кайма, по още един килограм брашно и захар и по две бутилки олио миналия април”, добавя Жечева.
Кризата в енергийния ресурс и започналата война са основните причини за ръста на цените, отчитат от комисията, която следи пазара на едро.
Инфланцията ще продължи да расте и в семействата, в които доходите нямат увеличение, се налага орязване на много покупки, твърдят икономисти.





Може да Ви хареса

EXPRESS TV

Саудитска Арабия, Китай и други страни тестват цифровите валути Саудитска Арабия се присъединява към трансграничната програма за цифрова валута на централната банка, доминирана от...

ПАРИ

“Гаранция повече не даваме”. САЩ и Европа се сблъскаха с неизбежното Министерството на енергетиката на САЩ успокоява ЕС: спирането на одобрението на нови проекти...

БЪЛГАРИЯ

Наша родна армия превзе България 8 МИЛИАРДА И 628 МИЛИОНА ЛЕВА НИ СТРУВА ЧИНОВНИЧЕСКАТА АРМИЯ.Наша родна армия превзе България. Общия брой на административните структури...

ИМОТИ

90% от купувачите са българи и все по-често семейства с деца, казват брокери Цените на ваканционните имоти край морето през последните години отбелязваха по-умерен...