Connect with us

Hi, what are you looking for?

ВЕСТНИК УТРОВЕСТНИК УТРО

ПАРИ

“Булгаргаз” иска с още 6% поскъпване на газа през септември до рекордната цена от 315.61 лв!





Причината е поскъпването на суровината заради войната в Украйна

За август поскъпването на газа е с рекордните 60 на сто и цената му достигна 297,89 лв./MWh (около 152 евро/MWh)

Булгаргаз“ иска с още 6% поскъпване на цената на природния газ за септември.

Така синьото гориво ще достигне до рекордната цена от 315.61 лв./MWh без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. Това показва справка на сайта на КЕВР.

В ценовото заявление на “Булгаргаз” са включени доставките на газ от Азербайджан, които в момента са единственият ни дългосрочен контракт, и доставки на втечнен газ.

На 12 август компанията купи и газ чрез търг през Газовия хъб “Балкан”, но тези количества не са включени в ценовото заявление, което беше подадено в законовия срок до 11 август.

На 12 август КЕВР утвърди цената на природния газ за текущия месец в размер на почти 298 лева за мегаватчас. Спрямо цената през юли увеличението е с рекордните 60 на сто.

От страницата на КЕВР разбираме, че “Булгаргаз” е подал заявление за цена за месец септември – за продажба на крайните снабдители и и на онези, които имат лиценз за производство и пренос на топлинна енергия.

Общественият доставчик предлага 315,61 лева/MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).

Така заявената цена е с почти 6% (5,95%) по-висока от утвърдената неотдавна от КЕВР цена за август от 289,89 лева/MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).

Предстои в края на месеца КЕВР да утвърди септемврийската цена, но тя едва ли ще се различава от заявената; преди това самата компания отново може да я ревизира – позовавайки се на повишението на цените на европейските газови пазари.

Регулаторът обясни, че основната причина за високия ръст на цената за този месец е поскъпването на суровината заради войната в Украйна.

В момента на нидерландската борса TTF цената на септемврийските доставки надхвърля 211 евро за мегаватчас.

Стремим се да осигурим газ на цена, която хората могат да си купят и индустрията – да работи, коментира от своя страна служебният министър на енергетиката Росен Христов по време на посещение в Мини “Марица Изток”. Той уточни, че в момента се водят активни преговори с всички терминали за втечнен газ в региона, за да се осигурят слотове за танкерите с газ от Cheniere, договорени от кабинета “Петков”.

Ако това не може да стане, ще бъде направен анализ на нужните количества и цената, която може да си позволи индустрията, и ще се търсят разговори с “Газпром”, стана ясно от думите на Христов.

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА

ПРИЯТНА МУЗИКА ЗА ВАШЕТО КАФЕНЕ, БАР, РЕСТОРАНТ, СЛАДКАРНИЦА, ДОМ





Може да Ви хареса

ПОЛИТИКА

Васил Терзиев: Имам усещане за нови кметски избори в София. Има целенасочена атака срещу всеки, който иска да промени нещо Кметът на София Васил...

ПОЛИТИКА

Шансовете да бъде съставено правителство вече не са толкова големи, както изглеждаха преди изборите Какво ще се случи в България в близките седмици, не...

БЪЛГАРИЯ

Столичният кмет Йорданка Фандъкова охотно жертва заместника си Евгени Крусев заради ремонта на “Граф Игнатиев”. Вчера зам.-кметът по транспорта сам съобщи, че е получил...

ВОЙНА

Готови да пожертват 50 хиляди войници. Има два сценария на отмъщение за Севастопол Безпрецедентната по своята кръвожадност атака на украинските въоръжени сили на плажа...