Connect with us

Hi, what are you looking for?

ВЕСТНИК УТРОВЕСТНИК УТРО

ПАРИ

Брюксел ни блъска още повече данъци





Мозайка от данъци: До какво ще доведат мерките на ЕС срещу енергийната криза?

Спешните мерки на ЕС за облекчаване на тежестта от високите цени на енергията върху потребителите, представени миналата седмица, рискуват да намалят инвестициите във възобновяеми източници. Това предупредиха анализатори от индустрията, пише Euractiv.

ЕК предложи две основни мерки за преразпределяне на извънредните приходи, които някои енергийни компании са направили поради въздействието на растящите цени на газа върху енергийния пазар. Те включват:
Ограничаване на приходите на „инфрамаргиналните“ производители (тези компании, които произвеждат електроенергията си от евтини източници – възобновяеми, ядрени и лигнитни въглища – вместо от газ и в резултат на това са натрупали неочаквано големи печалби). Таванът, определен от Комисията, е 180 евро на мегаватчас;

„Солидарна такса“ от 33% върху допълнителните печалби на компаниите за изкопаеми горива, реализирани през фискалната 2022 г. Това може да се приложи в нефтената, газовата, въглищната и рафинерийната индустрия.

Идеята на ЕК е прилагането на тези мерки да бъде оставено на националните правителства. Възникна обаче притеснението, че промишлените и битовите потребители ще се възползват по различен начин в зависимост от това в коя държава се намират.

Предложенията за възстановяване на неочаквани печалби са много неясни и по същество са оставени на държавите членки за изпълнение“, посочва Брам Клейс от Regulatory Assistance Project, мозъчен тръст за климата и енергията.

„Въпреки че звучат доста добре, внедряването им може да е фрагментарно, което само по себе си е наистина голям проблем“, допълни той.

Брюксел изчислява, че страните от ЕС биха могли да използват мерките за набиране на 142 млрд. евро в подкрепа на затруднените потребители и инвестиране в чисти технологии и енергийна ефективност. Въпреки това Брам Клейс е скептичен и според него има
голям риск само малка част от тях да бъде действително възстановена“.

„Неравномерното прилагане също рискува да изкриви пазара на електроенергия в ЕС и да отмени годините работа за интегриране на националните пазари на енергия в цяла Европа“, предупреди Клейс.

Загриженост за индустрията

Когато миналата седмица представи спешните мерки, ЕК имаше за цел да осигури координиран подход в националните отговори на енергийната криза.

Таванът на приходите е за целия ЕС и е достатъчно нисък, за да удари производството на електричество от изкопаеми горива повече от това, генерирано от ядрени и възобновяеми източници, които са по-евтини и ще запазят високи маржове на печалба дори при ограничение на приходите от 180 евро за мегаватчас.





Може да Ви хареса

ПОЛИТИКА

Васил Терзиев: Имам усещане за нови кметски избори в София. Има целенасочена атака срещу всеки, който иска да промени нещо Кметът на София Васил...

БЪЛГАРИЯ

НСО се превърна в частна охранителна фирма, обслужваща силните на деня и техните семейства Кой кого заплашва и дали въобще го заплашва, и къде...

ПОЛИТИКА

Опитвал се да убеди бившата лидерка на червената партия да се отцепи и стане независим депутат Седесарят Калоян Методиев, който е сред най-близките хора...

ПОЛИТИКА

Шансовете да бъде съставено правителство вече не са толкова големи, както изглеждаха преди изборите Какво ще се случи в България в близките седмици, не...