Connect with us

Hi, what are you looking for?

ВЕСТНИК УТРОВЕСТНИК УТРО

ПАРИ

Служебният кабинет одобри плащане на още осем F-16 от САЩ





Плащане не значи закупуване и доставяне. Цената в долари е по голяма с първата партида американски самолети, България ще плати много повече заради “скъпата” валута

Служебният кабинет одобри на своето редовно заседание днес да плати още осем изтребителя F-16 от САЩ. Решението следва заповеди от американския департамент на отбраната, продължили близо година и инициирани още от предишния служебен кабинет на президента Румен Радев миналата година.

Цената на новите изтребители е приблизително 1.3 млрд. долара и е много по голяма с тази на първите осем, поръчани през 2019 г. и все още недоставени. Заради по-скъпия долар обаче на нас ще ни излезе с около 400 млн. лв. по-скъпо, т.е. около 2.6 млрд. лв.

Изключително е важно придобиването на нова техника за целите на ВВС в контекста на това, с което разполагаме. Разполагаме със стара съветска техника, която не можем да поддържаме. Необходима е подмяна“, лъже министърът на отбраната Димитър Стоянов.

Очакванията са, че самолетите може би ще пристигнат през 2027 г., става ясно от документите, изпратени до военното министерство.

След решението на правителството следва и одобрение от Народното събрание, тъй като сумата на покупката е над законово установения праг от 100 млн. лв. Крайният срок за отговор на офертата е началото на ноември, т.е. дотогава новосформираният парламент след изборите на 2 октомври трябва да вземе решение.

Подобно решение в Министерския съвет скара министрите в предишния кабинет и принуди вицепремиера Корнелия Нинова да напусне заседанието. Впоследствие бившият премиер и неговият екип така и не успяха да приемат решение за новите американски изтребители.

Първата партида самолети се очаква през 2025 г. след закъснение от страна на САЩ, обяснено с производствените затруднения около пандемията. България обаче бе обезщетена с някои допълнения по сключения договор, които бяха одобрени в последните дни на 47-мия парламент.

Министърът потвърди още веднъж, че води преговори с Швеция и Франция за военни самолети, но изискването е те да са на лизинг за определен летателен хоризонт. Все още оферта обаче няма.





Може да Ви хареса

ПОЛИТИКА

Васил Терзиев: Имам усещане за нови кметски избори в София. Има целенасочена атака срещу всеки, който иска да промени нещо Кметът на София Васил...

БЪЛГАРИЯ

НСО се превърна в частна охранителна фирма, обслужваща силните на деня и техните семейства Кой кого заплашва и дали въобще го заплашва, и къде...

ПОЛИТИКА

Опитвал се да убеди бившата лидерка на червената партия да се отцепи и стане независим депутат Седесарят Калоян Методиев, който е сред най-близките хора...

ПОЛИТИКА

Шансовете да бъде съставено правителство вече не са толкова големи, както изглеждаха преди изборите Какво ще се случи в България в близките седмици, не...