Connect with us

Hi, what are you looking for?

ВЕСТНИК УТРОВЕСТНИК УТРО

ПАРИ

Експерт: Как да плащаме с 30-40% по-малко за отопление, следвайки няколко трика!





Как да намалите разходите за отопление? Драгомир Цанев от Центъра за енергийна ефективност даде съвети по тази тема по Нова телевизия. Една от най-важните мерки е правилната изолация на къщата.

„Отоплявам дома си сам с „Топлофикация“. Но аз живея в жилище, което е доста добре изолирано. Разбира се, цената на тока се повишава, но разходите за отопление на добре изолиран апартамент са по-стабилни. Това е най-добрата мярка“, казва Чанев.

Той казва, че кризата се е отразила светкавично, в сравнение с реакциите на повечето хора, които са неподготвени.
„Повече от 91% от сградите в страната са от клас D и по-нисък. Забавихме обновяването на сградите.“
Що се отнася до прозорците, той каза, че това е предимно въпрос на поддръжка.

„Прозорците могат да се настроят за зимата, в зависимост от дограмата. По-голямата част от студа влиза през стъклопакета“, обяснява той.

Екраните за отразяване на топлината зад радиаторите също оказват влияние.

Да поставиш отразител зад радиатора е нещо, което оказва сериозно влияние. Малко хора го използват, защото често се получава нелицеприятен резултат“.

Потвърждава ли, че ако намалим температурата с един градус, можем да спестим шест процента от битовите си сметки?

Това показват много проучвания и това е, с което фондацията разполага като информация и данни.

„Контролирането на температурата в дома ви е една от мерките, които могат да имат най-голямо въздействие върху сметките за електричество. С автоматизацията можем да намалим разходите с 20%, а с поведенческите мерки – с 10-15%“, обяснява експертът.

Той препоръчва през зимата да се поддържа температура около 20-21 градуса. Както и да се проветряват помещенията за кратки периоди от време.

„Появяват се техники за механична вентилация, които са много добри, защото работят много ползотворно с топлината“, казва Цанев.

Експертът предлага да спестим пари от електроенергия, като заменим старите крушки с модерни лед лампи.

Той не очаква цените на газа да се понижат, дори и когато азерския газ започне да идва в България в пълен капацитет.

Засега е по-икономично да се използва електричество за отопление. Цанев прогнозира, че това ще продължи да бъде така поне до 2025-2026 г.

Той също така смята, че цената на топлинната енергия няма да се повиши със същия темп като цената на газа.





Може да Ви хареса

ПОЛИТИКА

Васил Терзиев: Имам усещане за нови кметски избори в София. Има целенасочена атака срещу всеки, който иска да промени нещо Кметът на София Васил...

БЪЛГАРИЯ

НСО се превърна в частна охранителна фирма, обслужваща силните на деня и техните семейства Кой кого заплашва и дали въобще го заплашва, и къде...

ПОЛИТИКА

Опитвал се да убеди бившата лидерка на червената партия да се отцепи и стане независим депутат Седесарят Калоян Методиев, който е сред най-близките хора...

ПОЛИТИКА

Шансовете да бъде съставено правителство вече не са толкова големи, както изглеждаха преди изборите Какво ще се случи в България в близките седмици, не...