Connect with us

Hi, what are you looking for?

ВЕСТНИК УТРОВЕСТНИК УТРО

ПАРИ

Петролът рязко поевтиня: Какво се случва с горивата в България?





Бензинът, дизелът и пропан-бутанът следват плахо тенденцията, но метанът чупи ценови рекорди

През последния месец цените на суровия петрол на международните пазари паднаха значително, което обаче резултира в минимално поевтиняване на горивата в България. В понеделник цената на американския лек суров петрол (WTI) е 88.58 долара за барел, а на сорт Брент – 94.41 долара за барел, сочат данните на специализирания сайт Oil Price. Цената за барел на WTI е паднала с близо 14.5% за месец, а на европейския бенчмарк – с около 11.5%.

Данните сочат, че от 11 юли досега цените варират, като се наблюдават огромни спадове в рамките на няколко дни, последвани от увеличения. По-трайна тенденцията на спад има от 29 юли. Оттогава насам цените за барел и при двата сорта падат непрестанно.

Данните на специализирания сайт Fuelo, който следи цените на горивата в България, сочат, че през последната седмица се наблюдава устойчиво поевтиняване и тук.
Цените в България

Бензинът, дизелът и пропан-бутанът поевтиняват макар и скромно за месец. Единствено цената на метана расте шоково. Причината е предложената от „Булгаргаз“ цена на газа за август, която е с 60% по-висока от юлската. Това ще създаде големи проблеми на автобусните превозвачи, както и на таксиметровите, чиито превозни средства освен на пропан-бутан, масово са и на метан.

Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи вече алармира миналата седмица, че цената на метана става непоносима. Пред Economic.bg таксиметров шофьор в София, който вози клиенти с кола на метан, сега коментира, че ще инвестира 900 лв., за да мине на пропан-бутан. Той казва, че ако продължи да вози на метан, цената за километър трябва да стане поне 2 лв., за да покрива разходите си.

На вечер взимам между 130 – 150 лв., като 50 – 60 лв. сега вече ще отиват за метан. Повечето колеги също ще сменят колите“, заяви той, като не пожела да разкриваме името и таксиметровата компания, за която работи.

В автосервизите, в които монтират газови системи, освен колите на метан, в последната седмица влизат и такива на бензин. Шофьорите са привлечени да инвестират между 800 и 1200 лв., за да карат на газ, особено след като някои търговци предлагат отстъпката от 25 стотинки за литър. Собственик на сервиз за газови уредби в София коментира, че графикът му вече е пълен за целия август.

За последния месец бензинът А95 в България е поевтинял с 11 стотинки – от 3.41 лв. до 3.30 лв. за литър. За последната седмица спадът е с 4 стотинки, сочат данните на Fuelo. Някои бензиностанции продават и под, но и над тази цена. Шумен, Ботевград, Ловеч, Велико Търнова са градовете, в които цените са под 3 лв. за литър. Пловдив, Несебър, Слънчев бряг пък са градовете с най-високи цени – стигат до 3.48 лв. за литър.

За месец дизелът е поевтинял с 3.37%, или с 12 стотинки, до 3.44 лв. за литър. За последната седмица цената му пада с 4 стотинки. В различните градове на България цените варират от 3.05 до 3.65 лв. за литър.

Тенденцията за спад е най-трайна при пропан-бутана (газ). За месец цената му е паднала с 13.51%, като в момента средно струва 1.28 лв. за литър.

Не такава е тенденцията при метана. За месец цената на килограм скача с цели 36.9%. Най-осезаемо е поскъпването през последната седмица, когато цената му от 3.98 лв. се увеличава до 4.93 лв. за килограм. Поскъпването е с повече от 23%. В Търговище цената му дори стига 7.18 лв. за килограм.

Цените на горивата в международен план

Данните на Fuelo показват, че бензинът и дизелът са най-евтини в Русия – съответно 1.54 лв. и 1.60 лв. за литър. В САЩ цената на бензина е 2.06 лв., а на дизела – 2.71 лв./ литър. Сред страните членки в ЕС най-евтини са горивата в Малта, като средно те са под 3 лв. за литър. Бензинът се предлага на цена от 2.69 лв., а дизелът – 2.37 лв./литър.

Най-високите цени на бензина са във Финландия (4.31 лв./л.), Норвегия (4.41 лв./л.) и Исландия (4.58лв./л.). Цената на дизела е над 4 лв. в Швеция, Швейцария и Исландия, където достига 4.56 лв./литър.





Може да Ви хареса

СКАНДАЛ

Пригответе си мрежички за пазар от социализма Има ли право Т-маркет да ни таксува за малките найлонови торби? Табели за таксуването в обектите има,...

СКАНДАЛ

След атаката срещу Севастопол с пет американски ракети ATACMS, САЩ глътнаха повечко вода и се задавиха. Задграничната преса, да не говорим за същността на...

АНАЛИЗИ

Няма сълзи за загиналите по плажовете на Севастопол. Но дойде време да поговорим за основното: как ще отговорим? Защото символичен отговор като още една...

ВОЙНА

Забранено е да се свалят американските дронове: Телефонното обаждане, след което руското ПВО изпадна в хипноза Но дроновете продължават да убивт стотици руснаци, ЗАЩО???...