Connect with us

Hi, what are you looking for?

ВЕСТНИК УТРОВЕСТНИК УТРО

ПАРИ

Еврокомисията не даде големи надежди на България за въглищата





ЕК напомни, че ангажиментите за декарбонизацията в България са в основата на одобрението на Плана ѝ.

Европейската комисия не е обнадеждена, че България ще успее да предоговори Плана си за възстановяване и устойчивост, така че да не ограничава въглеродните емисии от въглищните си централи. Това стана ясно от първия коментар на говорителя на институцията Веерле Нойц след решение на парламента, което задължава служебния кабинет на президента Румен Радев да започне стъпки по предоговаряне.

Според член 21 от регулацията на Механизма за възстановяване и устойчивост, след като Съветът на ЕС е одобрил Плана, една страна членка може да поиска промени в него само в изключителни случаи.

Съответната държава трябва да докаже, че повече не е в състояние да изпълни части от Плана или целия План заради обективни обстоятелства“, обясни Нойц.

Тя уточни, че Европейската комисия се е запознала с решението на депутатите, но все още не е получила официално искане от служебното правителство за преразглеждане на Плана. Припомняме, че в петък вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов даде заявка това да бъде стартирано тази седмица.

Нойц подчерта, че дори при преразглеждане на документите на държавите членки има части, които задължително трябва да бъдат прилагани във всички случаи. Тя даде за пример задължението 37% от разходите да бъдат свързани с борбата с климатичните промени и специфичните препоръки на ЕК към страните членки. В случая с България това включва препоръката за постепенна декарбонизация на икономиката.

България има най-въглеродоемката икономика в ЕС и ясните ангажименти за изпълнение на специфичните за нея препоръки за декарбонизация бяха ключов елемент за одобряването на националния план“, изтъкна Нойц.

Припомняме, че по същество решението на Народното събрание не предлага свиване или отлагане на ограниченията за въглеродните емисии, а директно казва, че България не трябва да прави никакви ограничения.

Според Нойц предвид факта, че Планът бе одобрен едва през май,

фокусът не би трябвало да е върху промени в него, а върху неговото изпълнение“.

Говорителят на Еврокомисията посочи, че молбата за преразглеждане на Плана за възстановяване не би трябвало

да се отрази на вече подадените заявки за плащане или на общата сума“.





Може да Ви хареса

СКАНДАЛ

Пригответе си мрежички за пазар от социализма Има ли право Т-маркет да ни таксува за малките найлонови торби? Табели за таксуването в обектите има,...

СКАНДАЛ

След атаката срещу Севастопол с пет американски ракети ATACMS, САЩ глътнаха повечко вода и се задавиха. Задграничната преса, да не говорим за същността на...

АНАЛИЗИ

Няма сълзи за загиналите по плажовете на Севастопол. Но дойде време да поговорим за основното: как ще отговорим? Защото символичен отговор като още една...

ВОЙНА

Забранено е да се свалят американските дронове: Телефонното обаждане, след което руското ПВО изпадна в хипноза Но дроновете продължават да убивт стотици руснаци, ЗАЩО???...