Connect with us

Hi, what are you looking for?

ВЕСТНИК УТРОВЕСТНИК УТРО

ПАРИ

Удрят ни в джоба открито, но още повече прикрито!





Преди време британската медия BBC излъчи интересен репортаж на своят кореспондент от Германия Роб Камерън. Той бе посветен на една ясно очертала се тенденция: на източноевропейците да се предлагат стоки, които могат да бъдат намерени в магазините и търговските вериги на Запад. Но приликата между тях е само във външната опаковка – съдържанието им е много по-различно. Стоките, предназначени за населението на бившите социалистически държави, са с влошено качество, по-малък грамаж и на доста по-висока цена от тези за купувачите на Запад.

В своят материал Роб привежда много доказателства за това. Консерва с риба тон струва в немски магазин 1 евро, но в Чехия тя се продава за 1.5 евро. В Германия в кутията купувача ще намери едри парчета, но в изпращаните на Изток консерви има пюре от риба. Кремвиршите на Запад съдържат 87 на сто свинско месо, но в същата марка, продавана в Източна Европа, не достига точно месото. А, ако го има, то са остатъци от кокошки. Етикетите на бутилки студен чай са еднакви на Изток и на Запад, но тези, предназначен за източноевропейци са с 40 на сто по-малък екстракт на чая и далеч по-скъпи.

Това се отнася до всички храни и напитки, които западни производители пробутват на нас, източноевропейците. Експерти от Пражкия университет по химия и технологии направиха анализи на продукти като кафе, сирене, маргарин, шоколад и др. Така установиха, че макар и продавани с еднакви опаковки в Германия и Чехия, те силно се различават по своето качество и състав.

Подобни анализи осъществиха и техни колеги от Словакия. Те сравниха качеството на едни и същи стоки (колбаси, млечни продукти, хляб, напитки и др.), предлагани в магазини на Братислава и на големи градове в Австрия. И стигнаха до същия извод: западните производители прилагат двойнствен подход! В Словакия стоките са с определено влошено качество – съдържат по-малко месо и повече тлъстини, както и опасни за здравето изкуствени подобрители и оцветители. Различават се осезаемо и в грамажа си – продаваните в Словакия продукти са по-леки в сравнение със същите, но в австрийски магазини.

Подобни разминавания установяват и в Унгария. Това, което се предлага в техни супермаркети е далеч по-некачествено, с по-малък грамаж и вредно за здравето в сравнение със същите стоки, но продавани в Австрия. Съвпаденията са единствено в опаковките и етикетите по тях.

У нас също са правени подобни съпоставки на едни и същи продукти, но купени в български и западноевропейски магазини. Така са установени значителни различия. Естествено, ощетени от новите си западни „съюзници“ сме точно ние, българите. Шоколадов десерт съдържа много по-малко мляко и какао от същата марка, но продавана в западен магазин. Разхладителни напитки са натъпкани с вредни изкуствени подсладители, докато в немският и австрийският техен еквивалент има само естествена захар. В сирената от Запад, които се продават у нас има всичко друго, но не и мляко – за разлика от тези, които са предназначени за западния потребител. За сметка на това пък западните стоки у нас са далеч по-скъпи – вносно детско пюре например, у нас е с два пъти по-висока цена отколкото в чужбина.

Прозападните марионетки, които през последните десетилетия завладяха всички коридори на властта у нас, определено си затварят очите и пред тази дискриминация. Явно и родните вождове ни приемат като хора от втора категория, на които може да се пробутват всякакви боклуци. А най-вероятно и те се облажват от милиардите, печелени от западни производители за сметка на нашето здраве.

Сега, покрай невероятната икономическа катастрофа, която ни причиниха овластени дебили на Запад и у нас с безумната си антируска политика, тази тема отново е свръх актуална. Производителите намериха начин да печелят и от намаляващото потребление на стремително обедняващото население. За да ни ограбват сега те прилагат техниката шринкфлация (от англ. shrink – свивам се). Нейната същност е да се намалява теглото на продуктите, като се запазва цената им. Но, ако преди тя се прилагаше най-вече за западни стоки предназначени за източни купувачи, сега шринкфлацията завладя и Запада. CNN съобщава, че стоките в американските супермаркети определено намаляват като размер и обем, като цените остават същите. Шоколад, който доскоро е бил 100 грама, днес е 80. Макароните вместо 500 грама са 400. Маслото, което се е предлагало с тегло 250 грама всъщност вече не е толкова – свило се е с десетки грама. Пакетчето, в което е имало 20 бисквитки, вече съдържа 18. В кутия от половин килограм кафе вече има 450 или 425 грама, но цената е същата. Битовата химия също значително олекотява, намалява дебелината дори и на тоалетната хартия. Ето защо сме принудени по-често да купуваме стоки – може да сте забелязали, че някои продукти много бързо свършват. Така производителите незабележимо прехвърлят своите разходи върху нас, потребителите. Правят го най-спокойно, защото изследователи отдавна са установили: за купувачите е много по-важна цената, а не намаляването на обема на продукта.

Но освен снижаване на теглото, като се запазва същата цена, сега масово се прилага и друга тактика: скимпфлация (от skimp – пестя, икономисвам). Тя се изразява в замяна на по-скъпите съставки в създаването на продукта с много по-евтини. Проучване сред 300 големи производители на хранителни продукти и напитки в САЩ показва, че две трети от тях са внесли промени в рецептурата им. Те сега слагат повече вода, отказват се от качествени съставки за сметка на по-лоши, но по-евтини или въобще ги премахват – като бадеми в сладки например.

За производителите не е проблем да прилагат подобни трикове, защото много малка част от купувачите внимателно изучават какво съдържа продукта, който купуват. Те са в пълно неведение от тази практика – поне дотогава, докато не установят сами, че качеството на продукта силно се е влошило.

Евролидерът Жозеп Борел е категоричен: европейците са длъжни да платят за подкрепата на Украйна! Този образ, чиито месечни доходи надвишават пенсиите на хиляди наши пенсионери взети заедно, най-спокойно си говори всевъзможни безсмислици – на него за това му и плащат. Безумието е в това, че наливането на милиарди евро в джобовете на украинския режим само отдалечава, но няма как да спре неизбежния му разгром. Тези пари – взети без да ни питат от нашите данъци, биха могли да отидат и за далеч по-благородни цели. Но не и при капитализма. И се оказва, че за повечето от нас, дето живеем от заплата/пенсия до следващата, ни остава единствено да се надяваме, че все пак ще има нещо в лъскавата опаковка, която сме купили от супермаркета.

Вероятно ще се намери читател с „неправилно мислене“, който ще ни припомни: само преди около три десетилетия България произвеждаше невероятно вкусна, натурална, здравословна храна. И то в огромни количества! Вярно, нямаше лъскави молове и търговски вериги, но на пазари и по магазини имаше супер качествени зеленчуци, плодове, млечни и месни продукти… При това на цени, които днес не можем дори да сънуваме!

Но този период безвъзвратно отлетя – не само селското ни стопанство, но и мощната ни хранителна индустрия бяха унищожени с ентусиазираните усилия на корумпирани, „демократично ориентирани“ политици и стоящи зад тях родни и чужди олигарси. Точно това, заедно с предизвиканата от тях катастрофа в здравната ни система, стана основна причина и за преждевременната смърт на стотици хиляди наши сънародници.

Това, обаче, не представлява никакъв интерес за недоразуменията, които скоро ще ни призовават да им се доверим и да ги изпратим отново в коридорите на властта. За наше съжаление, това най-вероятно ще се случи – та те своевременно са се погрижили процеса на оглупяване на нацията ни да не секва нито за миг!

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА

ПРИЯТНА МУЗИКА ЗА ВАШЕТО КАФЕНЕ, БАР, РЕСТОРАНТ, СЛАДКАРНИЦА, ДОМ





Може да Ви хареса

СКАНДАЛ

Пригответе си мрежички за пазар от социализма Има ли право Т-маркет да ни таксува за малките найлонови торби? Табели за таксуването в обектите има,...

СКАНДАЛ

След атаката срещу Севастопол с пет американски ракети ATACMS, САЩ глътнаха повечко вода и се задавиха. Задграничната преса, да не говорим за същността на...

АНАЛИЗИ

Няма сълзи за загиналите по плажовете на Севастопол. Но дойде време да поговорим за основното: как ще отговорим? Защото символичен отговор като още една...

ВОЙНА

Забранено е да се свалят американските дронове: Телефонното обаждане, след което руското ПВО изпадна в хипноза Но дроновете продължават да убивт стотици руснаци, ЗАЩО???...