Connect with us

Hi, what are you looking for?

ВЕСТНИК УТРОВЕСТНИК УТРО

ПАРИ

Румъния иска компенсация от ЕС заради три пъти по-високите цени на тока в Източна Европа

Букурещ смята за непосилно да продължава да снабдява Молдова и Украйна с електричество заради високите цени на тока, които са до три пъти по-високи от тези в Западна Европа. Това заяви министърът на енергетиката на Румъния Себастиан Бурдуя.

Според него Европейският съюз трябва да поеме част от тези разходи. Румънският министър напомни на Брюксел, че идеята за европейския енергиен пазар е солидарност, така че всички да се възползват.

„Когато енергията е по-евтина в една част на Европа, тя е по-евтина в друга част на Европа, така че можем да плащаме същите цени. Това е въпрос на стандарта на живот на гражданите на ЕС, но също така е въпрос на конкурентоспособност на икономическата среда. Когато цените в Източна Европа са три пъти по-високи от тези в Западна Европа, това със сигурност не е интегриран, единен пазар и не е справедлива конкурентна икономическа среда. Особено в сегашните условия, когато трябва да подкрепим и търсенето на енергия от Украйна“, подчерта Бурдуджа.

„Много сме притеснени от това, което се случва на енергийния пазар. От няколко месеца, за съжаление, цените в нашия регион са значително по-високи от тези в Западна Европа. Това се дължи на няколко фактора. Разбира се, говорим за суха година, по-ниско производство от водни централи, говорим за проблеми в областта на междусистемните връзки, поддръжка на определени линии в Унгария, говорим за намален капацитет в Австрия, пренос/износ на по-евтина електроенергия от Западна Европа към Източна Европа. Говорим и за подкрепа, която много се радваме да предоставим на Молдова, а също и на Украйна, но това създава натиск върху цените в Румъния, нещо, което отбелязваме, но не можем да приемем безкрайно. Ако все още сме в единен европейски енергиен пазар, не може само някои хора да плащат сметката и не можем безкрайно да толерираме цени, които са два или три пъти по-високи, отколкото в останалата част на Европа, така че ще поставя тази тема на вниманието на Съвета на министрите на европейско ниво заедно с Гърция, България и всички други заинтересовани страни. Ще трябва да изработим някои бързи решения, чрез които да бъдем компенсирани за тези ценови разлики. Това ми се струва правилно и нормално“, заяви румънският министър.

Същите данни изнесе през юли и Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) и изпрати отворено писмо до служебния премиер Димитър Главчев и председателя на парламента Рая Назарян с призив за спешни мерки заради високите цени на електроенергията у нас. Като една от причините те посочиха износа за Украйна.

Българските платени видиотизирани фактчекъри (ЧеКисти) веднага маркираха всяка информация, свързващи тази ситуация с Украйна, като фалшива новина независимо от географската близост на посочените държави до Украйна, чиято енергийна инфраструктура е разрушена от руските бомбардировки.

Румъния ще поиска компенсация – например, Букурещ може да приеме допълнителни еврофондове за инвестиции, да удължи затварянето на въглищни електроцентрали, както и да удължи валидността на ценовите ограничения за сметките на крайните потребители, заяви румънският енергиен министър.

„Искаме справедливо, принципно отношение от Брюксел, за да можем всички да допринесем за тези допълнителни усилия. Не е нормално да носим това бреме сами, особено в контекста на войната в Украйна. Трябва да седнем на масата за преговори на Съвета на министрите на ЕС и да наречем нещата с истинските им имена: подкрепяме Украйна с максимална солидарност, да не говорим за Република Молдова, но в същото време не можем да понесем тези разходи сами, това е несправедливо“, подчерта Себастиан Бурдуджа.

През 2022 г. Молдова се синхронизира с Европейската мрежа на операторите за пренос на електроенергия (ENTSO-E), но не директно, а чрез Украйна, чиято енергийна система в момента е в криза. Кишинев изпълнява проект за директно свързване на Молдова с румънската енергийна система, който планира да завърши през следващата година. Водят се и преговори за продажбата на две енергийни компании (RED Nord и FEE Nord) в северната част на Молдова на Румъния.

От своя страна молдовските власти обявиха готовността си да инсталират производствени централи на своя територия, за да осигурят на Украйна електричество. Планира се генераторите да работят на украински газ.

88% от нуждите на Молдова от електроенергия в момента се осигуряват от MoldGRES (предприятие на Интер РАО), разположено в Приднестровието, договорът с което беше подписан до края на годината на фиксирана цена от 66 долара за MWh. Киев обаче предупреди, че от нова година ще блокира транзита на руски газ, с който оперира това предприятие.

Молдовското правителство не крие, че в тези условия, от прагматична гледна точка, то е заинтересовано Русия да продължи да доставя газ за Приднестровието. Кишинев дори поиска от „Газпром“ да разработи алтернативни маршрути към региона, например през „Турски поток“.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

#thesofiatimes

Може да Ви хареса

АНАЛИЗИ

Отворено писмо до д-р Ахмед Доган от проф. Людмил Георгиев, доктор на психологическите науки Здравейте, г-н Почетен Председател, Много вероятно това да е последното...

АНАЛИЗИ

Дугин разказа за страшния “последен звън”: очаква ни удар, който не можем да отразим Ситуацията с експлозиите в Ливан на пейджъри, уоки-токита, телефони и...

ВОЙНА

Хусите се готвят за пълномащабна война с Израел. Йемеските въоръжени сили разработват нови ракетни технологии, с което засилват военните си действия. На 15 септември...

ПОЛИТИКА

„От кралица до императрица“, с това заглавие Politico описва в обзорна статия, как шефката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заграбва все повече...