Connect with us

Hi, what are you looking for?

ВЕСТНИК УТРОВЕСТНИК УТРО

РАЗНИ

Здравният министър: Е-рецепта ще има до края на годината, системата е готова

Подкрепям искането на Вълчев за задължителни маски в училищата

До края на годината съм поел ангажимент да има електронна рецепта, системата е готова и за това се уверих през вчерашния ден. Така, че това ще се случи в поетия от мен срок. Това заяви здравният министър Костадин Ангелов пред БНТ.
В момента подготвяме заповед за карантинираните контактни лекари и отмяна на тяхната карантина. Когато човек е бил положителен се карантинира 14 дни, отрицателен тест не се изисква, защото дори да има положителен тест, човекът не е заразен, разясни проф. Ангелов.
Предлагаме и система за СМС известяване на заразените и по нея се работи, защото за София имаме над 1000 болни през вчерашния ден, а връчени са само 35 предписания за карантина, защото от РЗИ не достигат хора, каза още здравният министър.
Решенията взети до момента за училищата е там където има 15% болни или със симптоми, да преминат към онлайн обучение, с образователния министър коментирахме предложението му за задължителни маски в училищата, аз подкрепям това искане на образователния министър, чакаме решение на експертите, каза още Ангелов.
Локдаунът е тежка мярка, ние трябва да анализираме дали това би помогнало, всяка една мярка се обсъжда, каза още проф. Ангелов. „България се справя, ние сме малко над средата по заболяваемост и смъртност в Европа.“
Таксите за обучение на студентите по медицина, не зависят от здравния министър, а от учебните заведения, каза още здравният министър, по повод на това, че студентите не са освободени от семестриални такси.
Спирането на плановите операции се следи от администрацията на лечебните заведение и Изпълнителна агенция за медицински надзор и РЗИ, освободения ресурс от медици се използва за лечение на коронавирус. Това няма да доведе до забавяне на лечение, не са забранени операциите по спешност – онкологичните операции, всичко е възможно да се случва правилно и със съвест.
„Проблемът на системата на здравеопазването е години назад, сега моментът не е за реформи, аз приемам с резерви всички резки промени, системата трябва да работи като едно цяло.“
Имаме достатъчно болнични легла, ние сме една от страните с най-много легла, но имаме недостиг на медици, такъв недостиг има и в Германия. Проблемът с медиците е в целия свят. У нас професията загуби привлекателност, каза Ангелов. Медиците, които са останали тук, за тях увеличаваме трудовите възнаграждения, от януари всеки лекар ще получи 600 лева увеличение.
Днес ще водим преговори с БЛС и с фармацевтичния съюз, аз намирам противопоставяне на колективи. „Кризата доведе до падане на маските и излязоха много проблеми. Броя на инфекционистите е много малък, това се променя в движение, но не може да стане изведнъж.“ Много частни болници в момента помагат в лечението на коронавирус.
В момента системата диша. „От трибуната на народното събрание, аз обясних, че когато болните достигнат 600 на 100 000 души. Тогава ние ще създадем болници само за коронавирус и такива без ковид, за да гарантираме лечение за всички хора. Реорганизациата не става лесно, до края на седмицата чакам областните щабове с предложение и анализи, и едва тогава ще се издадат заповеди“, каза още здравният министър.
Имаме план за действие и го следваме, в него има мерки и стъпки за овладяване на заразата каза още Ангелов.
Няма никакъв недостиг на медикаменти в страната, вече сме обезпечили бременните жени. Хепарини ще дойдат допълнително следващата седмица. Няма проблем, ние сме в комуникация и организираме логистика, ще има коли и нощем, които да осигуряват медикаменти ако това се наложи, заяви още здравният министър.
Темата за денонощните аптеки ще се обсъжда днес на среща с бранша, малкият брой аптеки, които работят нощем са малко и това е от години, но ще говорим и обсъдим вариантите днес. Безразборната употреба на лекарства е рискова за живота и здравето на хората. „Апелирам, хората да слушат лекарите, а не да слушат социалните мрежи“, каза още Ангелов.
Когато говорим за лечение на пациент, то не може да е по телефона. Личният лекар обаче познава пациента, той е запознат със състоянието му. „Лекарят трябва да погледни и пипне – за да установи промени, и да назначи лечение.“ COVID зоните на ДКЦ-тата спомогнаха за намаляване на натиска, категоричен е здравният министър.

➡️ Подкрепете ни като се абонирате за страницата ни … ?

Може да Ви хареса

ЗДРАВЕ

Сред основните причини за негативната тенденция са затлъстяването и заседналият начин на живот Тревожни данни в навечерието на Световния ден на сърцето. Случаите на...

ЗДРАВЕ

Изследването показва, че ако родителите редовно предлагат цифрово устройство на детето си, за да го успокоят или да спрат пристъп на гняв, то няма...

ТЕМА

Завишени нива на фини прахови частици са отчетени на 4 от 5-те градски станции за контрол на въздуха Заради жегата и нахлулата прах от...

ПОЛИТИКА

Каквото искат да правят и Главчев, и Радев, разяри се водачът на ГЕРБ заради съпротивата срещу Даниел Митов Вбесен от съпротивата на президента Румен...