Connect with us

Hi, what are you looking for?

ВЕСТНИК УТРОВЕСТНИК УТРО

РАЗНИ

Защо щатите решиха да не се бият със “Северен поток-2”

Съвсем наскоро Русия стана вторият по големина износител на петрол за САЩ. Тя успя да изпревари Мексико, което е много по-близо до САЩ, и това е голямо постижение. Всичко това се случва на фона на опитите за оказване на натиск върху „Северен поток 2“.

Но сега опитите за блокиране на строителството на газопровода не са изгодни за самите САЩ.

Радваме се, че Русия е на второ място по доставки на нефт за САЩ. Възможността да изпревари Мексико предвид географията е голяма работа. Разбира се, Канада изпреварва с огромна разлика, но самият факт е анекдотичен.

Такива са американските санкции, с такъв багаж другарят Байдън ще отлети за срещата с Путин. Ако, разбира се, се сеща за това. Дневният му режим по принцип изглежда така: ставане, реанимация, работа.

Може би това се дължи на факта, че наглите амершканци са решили повече да не продължават да се сблъскват със „Северен поток 2“, защото въпросът с петрола е остър проблем САЩ. Основният проблем там е, че има много петрол на територията на САЩ, но той е лек и с ниско съдържание на сяра. Това означава, че ако се използва единствено него, тогава в рафинериите няма да се получат по-ниските вещества от преработка. Ще има проблеми с дизеловото гориво и мазута.

За да бъде продуктовата гама пълна, е необходим тежък кисел петрол. Традиционно се доставяше от Венецуела, имаше няколко нейни рафинерии и на практика имаше бартер. Тежък серист петрол за вас – петролни продукти за нас и всички са доволни. Но наложиха санкции срещу Венецуела.

Около 60% от рафинирането на петрол в Щатите са на брега на Мексиканския залив: само 12 големи рафинерии и двадесетина малки. Там възникна въпросът: откъде да се вземе тежък петрол? По отношение на химическия състав иранският тежък петрол е най-близък до венецуелския. Иран също те е вариант заради санкциите. Вече дори не става дума за политика, а за химията, най-близкият петрол, подходящо по състав е марката “Урал”.

Какво виждаме? Със собствените си санкции САЩ отрязаха от себе си Венецуела и Иран и се натъкнаха на Русия, която няма нищо против.

Сега стана твърде деликатно да продължават санкциите срещу “Северен поток-2”. Случайно може да настъпят собствената си опашка? “

Може да Ви хареса