Connect with us

Hi, what are you looking for?

ВЕСТНИК УТРОВЕСТНИК УТРО

РАЗНИ

Макрон обяви война на мюсулманите по целия свят





Макрон предложи международна коалиция да воюва срещу „Хамас“ в Газа

Френският президент Еманюел Макрон предложи международната коалиция, която се бори срещу „Ислямска държава“ в Ирак и Сирия, да бъде разширена, за да включи борбата срещу палестинската въоръжена групировка Хамас в Газа, съобщи Ройтерс.

Макрон не даде подробности за това как водената от САЩ коалиция, в която Израел не е член, може да бъде замесена.

Водената от САЩ коалиция срещу „Ислямска държава“ беше сформирана през септември 2014 г. Опасността от тероризъм беше използвана като оправдание на американските военни да разположат свои бази около петролните кладенци в Северна Сирия.

Тогавашният американски президент Доналд Тръм директно заяви: „Ние сме в Сирия заради петрола“. Той не посочи „Ислямска държава“ като причина, а сирийския петрол.

Дамаск моногократно е обвинявал САЩ, че краде петрола им и поиска ООН да се намеси, и да задължи американските войници, които в момента са около 1000 в Северна Сирия, да напуснат страната и да спрат да ограбват сирийския петрол. Изчислените загуби според Дамаск от изнесения от САЩ сирийски петрол възлизат на 115,3 милиарда долара.

На среща с израелския премиер Бенямин Нетаняху в Йерусалим Макрон подчерта, че Франция и Израел споделят тероризма като техен „общ враг“.

„Франция е готова международната коалиция срещу Даеш, в която участваме за операции в Ирак и Сирия, да се бори и срещу Хамас“, каза той пред репортери, имайки предвид „Ислямска държава“.

Макрон, който предупреди за рисковете от регионален конфликт, също каза, че борбата срещу Хамас „трябва да бъде без милост, но не и без правила“.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху не коментира директно предложението на Макрон, но заяви, че това е битка между „оста на злото“ и „свободния свят“.

„Тази битка не е само наша… това е битка на всички“, каза той.

Офисът на Макрон обясни, че идеята е да се „почерпи вдъхновение“ от коалицията (срещу Даеш) и че Франция е на разположение да обсъди с Израел и партньорите какво може да бъде от значение срещу „Хамас“, съобщи Ройтерс.

„Международната коалиция срещу Даеш не се ограничава до операции на място, но също така участва в обучението на иракските сили, споделянето на информация между партньорите и борбата срещу финансирането на тероризма“, се казва в съобщението.

Тридесет френски граждани бяха убити в Южен Израел на 7 октомври по време на сраженията между „Хамас“ и израелската армия. Над 200 души бяха заловени. 1400 израелци бяха убити, по данни на Ройтерс. Палестинското министерство на здравеопазването съобщи, че израелските въздушни удари срещу Газа са убили над 5000 души за две седмици. Над 2000 от убитите палестинци са деца.

Френският президент, който се срещна със семействата на френски жертви на летището в Тел Авив, каза, че освобождаването на девет френски заложници е приоритет за Франция.

Той ще се срещне с регионални лидери в столицата на Йордания Аман във вторник. Кабинетът на Махмуд Абас потвърди, че Макрон също ще се срещне с палестинския лидер в Рамала, на Западния бряг.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?





Може да Ви хареса