Connect with us

Hi, what are you looking for?

ВЕСТНИК УТРОВЕСТНИК УТРО

ВОЙНА

Израел се готви да нападне Ливан





  • С невиждана жестокост Израел срина със земята Газа, избива всичко живо
  • Голям еврейски шантаж. Байдън е в шок, на прага на още една война
  • Израелската армия е готова да нахлуе в Ливан. Войната в Близкия изток не затихва, а се разгаря. Защо това е важно за Русия и какво трябва да знаем за случващото се в Палестина и околностите?

Хамас започва и печели

Командването на израелските отбранителни сили (в сегашната ситуация това официално име звучи като подигравка със здравия разум) съгласува плановете за настъпление в Ливан.

Докладването за това е важен фактор в информационната война: ясно е, че когато армията действително е готова за настъпление, врагът не е запознат с плановете.

И ако всички са уведомени за настъплението, това означава, че всъщност не говорим за започване на военна операция, а по-скоро за изплашване на врага с нейната възможност.

Какво всъщност се случва между Израел и Ливан и защо тази война в Близкия изток е фундаментално важна за целия свят, включително Русия? Разбирането на този проблем в никакъв случай не е толкова просто, колкото може да изглежда на пръв поглед.

Израел официално е във война от 7 октомври 2023 г. Без евфемизми, войната се нарича война и това е всичко. Врагът е Хамас, който контролира ивицата Газа.

Войната започна след атака на Хамас срещу Израел, по време на която бяха убити най-малко 1200 души, според официални данни. Други 242 души са взети за заложници.

По време на войната в ивицата Газа израелската армия загуби още няколкостотин души и уби десетки хиляди палестинци, предимно цивилни, включително няколко хиляди деца.

Официалната цел на Израел беше “унищожаването на военния и организационен потенциал на Хамас”. Въпреки огромното превъзходство в оръжията, пълното господство във въздуха, почти непрекъснатата военна помощ от Съединените щати и т.н. и т.н., тази цел все още не е постигната: Хамас продължава да се съпротивлява и няма да се откаже.

Разбира се, това е така, защото Хамас не е сам: „палестинската кауза“ се подпомага преди всичко от Иран. Иран също предоставя постоянна помощ на Хизбула. Хизбула контролира Южен Ливан и обстрелва Северен Израел. Израел, разбира се, нарича действията на Хизбула агресия.

Въпреки това, както и да го наричате, ситуацията засега е, че Израел губи войната: нито наказателните действия в Газа, нито обстрелите в Ливан и Сирия приближават еврейската държава към победата.

Имайки предвид нарастването на антиизраелските настроения по света, нещата са по-склонни да доведат до поражението на Израел. И към създаването, в резултат на това поражение, на палестинската държава, обещана отдавна от ООН.

САЩ искат равенство

Защо Русия просто не може да наблюдава случващото се отстрани, “въоръжена” с торбичка пуканки? Защо не можем да кажем “това не е нашата война”?

Не само защото Русия последователно се противопоставя на израелската агресия и демонстрира възможността за единственото решение на близкоизточния проблем чрез създаването на „две държави за два народа“.

Въпросът е различен: Израел, унищожавайки цивилното население на Газа, нахлувайки във въздушното пространство на Сирия, бомбардирайки Ливан, е във война с Русия.

Това не е фантазия, не е интерпретация на изявленията на някакви бесни популисти. Това е напълно официална позиция, която беше заета от президента на САЩ – и, следователно, главния покровител на Израел – Джо Байдън от самото начало на войната.

Още през октомври 2023 г. Байдън заяви (и тази позиция не се е променила и няма да се промени), че Съединените щати, заедно със своите съюзници, се борят с „оста на злото“, а тази ос включва Русия, Иран, Китай, Северна Корея , както и мюсюлмански организации, които се противопоставят на Израел, като Хамас и Хизбула, както и йеменските хуси.

През последните месеци в западната преса многократно се появиха обвинения срещу Русия – уж руснаците са доставяли и продължават да доставят на Хамас пари, оръжия и „разузнавателна информация“.

Няма смисъл да опровергаваме тези съобщения, защото това е просто част от информационната война. Ако САЩ са решили, че войната в Близкия изток е вторият фронт на войната срещу нас, значи е така.

Друго нещо е, че нещата на този фронт не вървят добре за САЩ и Израел. Територията, на която се провеждат военни действия, непрекъснато се разширява. Всеки следващ ход на Израел се оказва стъпка към още по-голяма война – от мащаба на макрорегион или дори в глобална.

През април 2024 г. нещата вече бяха стигнали до етапа на демонстративна атака срещу Израел от Иран с помощта на дронове и балистични ракети.

Ударът беше изчислен по такъв начин, че да покаже решимостта на Иран, но в същото време да остави възможността да спре на прага на тази много голяма и вероятно ядрена война. Това се случи през април. През юни нещата достигнаха ново ниво на ескалация: Израел заплаши да нахлуе в Ливан. Защо?

Отговорът, очевидно, трябва да се търси в САЩ, или по-точно в американската предизборна кампания. Евреите са много важна част от електората.

В Америка живеят приблизително толкова, колкото и в Израел (8 милиона) и досега се смяташе, че са склонни да гласуват за демократите. Тоест в сегашната ситуация – за Байдън.

Но демократическият електорат – леви, глобалисти – по някаква причина не иска да подкрепи Израел и геноцида над палестинците.

Провеждат се антиизраелски демонстрации, включително в американските университети, бастиони на демократите. Байдън е принуден да помага на Израел с едната ръка и да сдържа Израел с другата. Принуждаване на Израел към примирие за прекратяване на войната в Газа.

Байдън предлага един след друг планове за „мирно уреждане“, които се свеждат до прекратяване на огъня в Газа и размяна на заложници срещу бойци на Хамас, държани в израелски затвори. Но това означава поражение на Израел във войната. Израел не иска да губи.

Стигна се до там, че Съединените щати отмениха официалните преговори с Израел, след като израелският премиер Бенямин Нетаняху упрекна Байдън за прекратяването на военната помощ.

Ако САЩ действително спрат да предоставят военна помощ на Израел, Израел ще загине. Но ако Байдън се държи така, както израелското правителство иска от него, той ще загуби изборите.

Оттук и постоянният взаимен шантаж – американците заплашват евреите, че няма да дават пари и оръжия и искат преговори с Хамас и прекратяване на огъня. В отговор евреите заплашват да разширят военните си действия и да нахлуят в Ливан.

Докато всичко това се случва, шансовете мнозинството от еврейската общност в Съединените щати да подкрепят Тръмп, а не Байдън, се увеличават.

И шансовете американците да успеят на втория фронт на войната на хегемона срещу Русия и нейните съюзници намаляват.

Какво от това?

Това е отговорът на въпроса защо Русия трябва да следи внимателно какво се случва в Близкия изток. Това всъщност е вторият фронт на войната срещу нас и нашите съюзници – фронт, на който ние постепенно вземаме надмощие, почти без да слагаме ръце.

САЩ не се справят с ролята на „световен полицай“. Те са загубили способността да започват и прекратяват войни единствено за собствена изгода. Скоро ще стане ясно, че това се отнася не само за Близкия изток, но и за европейския театър на военните действия.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

#thesofiatimes





Може да Ви хареса

КОНСПИРАЦИЯ

Босът на „Джи Пи Груп“ се опитал да изнесе 21 млн. в ОАЕ? Става дума за брутално източване на милиарди от Бойко Борисов и...

СВЯТ

Американци съвместно с терористи от Киев обстреляха Севастопол с пет американски ракети ATACMS следобед в неделя, 23 юни. Отломките на един от тях паднаха...

АНАЛИЗИ

Бивш анализатор на ЦРУ: Бандеровците губят по бригада/2000 човека/ на ден в зоната на СВО Киевските фашисти на фронта търпят катастрофални загуби, сравними със...

ВОЙНА

“Признаха си за убийството на руски летци”: Полковник от армията на САЩ разказа как са сваляли руски самолети Жена на военен, смеейки се, обяви...