Connect with us

Hi, what are you looking for?

ВЕСТНИК УТРОВЕСТНИК УТРО

СВЯТ

Русия дава евтино 1 млн. тона руско зърно на Турция и много газ





  • Лавров договори повече газ и зърно на по-добри цени за Турция
  • Външните министри на Русия – Сергей Лавров и на Турция – Хакан Фидан

Русия е поела ангажимент да повиши износа на газ за Турция и да създаде там „газов център“, заяви руският външен министър Сергей Лавров, след като разговаря с турския си колега Хакан Фидан, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

Лавров каза още, че руският президент Владимир Путин и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган ще се срещнат скоро. Според два турски източника срещата ще се проведе в руския курорт Сочи на 4 септември и основна тема на разговора на двамата президенти ще бъде износа на зърно през Черно море.

Лавров заяви, че Русия е готова да се върне към черноморската зърнена сделка, която позволяваше на Украйна да изнася зърно през Черно море, веднага щом бъдат предприети конкретни мерки за разрешаване на всички проблеми, свързани със споразумението. Русия се оттегли от сделката през юли, като заяви, че западните санкции пречат на собствения ѝ износ на храни и торове.

След срещата руският външен министър заяви, че е обсъдил с турския си колега Хакан Фидан доставката на 1 млн. тона руско зърно за Турция на преференциална цена, като Катар е готов да участва във финансовото обезпечаване на доставките.

„Обсъдихме инициативата на руския президент за организиране на доставки на до 1 млн. тона руско зърно в Турция на по-добра цена за по-нататъшна преработка в турски предприятия и изпращането му в най-нуждаещите се страни по света„, заяви Лавров на пресконференция след разговорите. „Този въпрос се обсъжда и с участието на нашите приятели от Катар, които са готови да участват във финансовите аспекти на тази инициатива.“

Лавров отбеляза и, че Москва приветства „независимата, ориентирана към националните интереси външна политика“ на Анкара. „От първа ръка знаем, че Западът се опитва да постави под въпрос тази линия по всички възможни начини. За него (Запада) тази позиция на Турция е сериозен дразнител и в този контекст, разбира се, ние смятаме, че конструктивното, равноправно сътрудничество с нашата страна е взаимно полезно, включително полезно за Турция в икономически план и полезно от гледна точка на укрепването на суверенните основи на външната политика на Република Турция“, добави руският външен министър.

Друга тема на двустранните разговори е било нормализирането на отношенията между Сирия и Турция и стъпките за възстановяване на дипломатическите отношения между Анкара и Дамаск.

„Внимателно разгледахме задачите, които стоят пред нас в контекста на нормализирането на сирийско-турските отношения. Както знаете, на 20-ата международна среща на „Форма́та от Астана“ в Казахстан през юли т.г. този въпрос беше разгледан и бяха постигнати определени договорености. А днес обсъдихме допълнителни стъпки за подпомагане на Анкара и Дамаск при възстановяването на дипломатическите отношения и установяването на пълноценно сътрудничество„, каза Лавров на пресконференцията след разговорите.

Процесът на нормализиране на отношенията между Анкара и Дамаск започна на 28 декември 2022 г. в Москва, когато ръководителите на военните ведомства на Русия, Сирия и Турция проведоха консултации. На срещата беше постигнато споразумение за създаване на съвместна тристранна комисия. По-късно към преговорите се присъедини и Иран.

EXPRESS TV

* * *

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА





Може да Ви хареса

КОНСПИРАЦИЯ

Босът на „Джи Пи Груп“ се опитал да изнесе 21 млн. в ОАЕ? Става дума за брутално източване на милиарди от Бойко Борисов и...

СВЯТ

Американци съвместно с терористи от Киев обстреляха Севастопол с пет американски ракети ATACMS следобед в неделя, 23 юни. Отломките на един от тях паднаха...

АНАЛИЗИ

Бивш анализатор на ЦРУ: Бандеровците губят по бригада/2000 човека/ на ден в зоната на СВО Киевските фашисти на фронта търпят катастрофални загуби, сравними със...

ВОЙНА

“Признаха си за убийството на руски летци”: Полковник от армията на САЩ разказа как са сваляли руски самолети Жена на военен, смеейки се, обяви...