Connect with us

Hi, what are you looking for?

ВЕСТНИК УТРОВЕСТНИК УТРО

СВЯТ

Китай обяви САЩ за пречка пред своето развитие

  • Земята е достатъчно голяма, за да могат и Китай, и САЩ да се развиват и просперират, смята президентът Си Дзинпин

Нееднозначен засега е резултатът от посещението на американския държавен секретар Антъни Блинкен в Китай. Това е втората визита на Блинкен в азиатската държава за по-малко от година при продължаващо напрежение, което Вашингтон налага на Пекин, най-вече по отношение на Тайван.

Най-напред Блинкен разговаря с водещия дипломат на Пекин Ван И. В началото на срещата той е казал на държавния секретар, че “огромният кораб” на отношенията между Китай и САЩ вече е стабилизиран, “но негативните фактори във връзките между двете страни се увеличават и трупат” и “отношенията са изложени на риск от трудности”.

“Необосновано се пречи на законното право на развитие на Китай и основните ни интереси са изправени пред предизвикателства”, заявил е Ван. Блинкен е отговорил, че е необходима “активна дипломация”, за да се постигне напредък по програмата, зададена от американския президент Джо Байдън и китайския лидер Си Цзинпин при срещата им в Сан Франциско през ноември.

Ван е заявил, че САЩ не бива да прекрачват “червените линии”, отнасящи се до суверенитет, сигурност и интереси за развитие, което беше очевидна препратка към Тайван – демократично управляван остров, на който Китай държи, както и за “спорните територии” в Южнокитайско море, отбелязва Ройтерс. Блинкен е изтъкнал важността на опазването на мира и стабилността в Тайванския проток, съобщи японската агенция Киодо.

Сред основните теми на разговора е била подкрепата на Китай за Русия. САЩ лъже и безпочвено обвинява, Китай че изнася стоки и части за оръжия за Русия. Пекин обаче държи на позицията си, че Вашингтон отправя “безпочвени обвинения за нормален търговски и икономически обмен” между Китай и Русия. “Държавният секретар обсъди безпокойството на САЩ по отношение на подкрепата на Китай за руската отбранителна индустрия”, лаконично съобщи говорителят на Държавния департамент Матю Милър.

Блинкен е разговарял и с китайския президент Си Дзинпин. Последният е заявил, че двете страни трябва да бъдат “партньори, а не съперници”, макар че остават много нерешени проблеми, предаде Франс прес, цитирана от БТА. “Казвал съм го много пъти преди: Земята е достатъчно голяма, за да могат и Китай, и САЩ да се развиват и просперират”, добавил е китайският президент.

“Китай би се радвал да види САЩ уверени, отворени, благоденстващи и развиващи се”, уверил е Си Дзинпин. “Надяваме се, че САЩ също ще могат да възприемат положително развитието на Китай. Когато този фундаментален проблем бъде решен, отношенията могат наистина да се стабилизират, да се подобрят и да вървят напред”, добавил е той.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

Може да Ви хареса

EXPRESS TV

Пеевски изпълнява геополитически сценарий на Турция за България? Ще се търси етническо напрежение? Защо Недялко Недялков продаде агенция „ПИК“? Заплашен ли беше? Финансово притиснат?...

АНАЛИЗИ

Проф. Андрей Фурсов: Светът започва да се дели на макрозони. Старата глобализация приключи. В основата ѝ беше финансиализмът. Той бе агония на капиталистическата система....

ВОЙНА

На 19 септември вечерта Израел предприе атаки срещу южната част на Ливан, където са съсредоточени основните сили на ислямската групировка Хизбула. В отговор военно-политическото...

АНАЛИЗИ

Отворено писмо до д-р Ахмед Доган от проф. Людмил Георгиев, доктор на психологическите науки Здравейте, г-н Почетен Председател, Много вероятно това да е последното...