Connect with us

Hi, what are you looking for?

ВЕСТНИК УТРОВЕСТНИК УТРО

СВЯТ

Ердоган започна да моли Путин и Си Дзинпин за БРИКС … в ЕС петдесет години не го приеха





Опозицията в Турция се надига и печели общинските избори. Ключови градове са под неин контрол. В този момент една от най-големите строителни компании „Ренесанс“, която работи тук от 30 години и е на приятеля и основен спонсор на Ердоган, напуска страната ни. А американците не допускат турския внос да стига до Русия.

Дълго време Турция и Русия успяха да демонстрират твърдост в поддържането на приятелски отношения въпреки провокациите. През 2016 г. предупредихме Ердоган за преврат.

Турция не подкрепи антируските санкции и нашият паралелен внос мина през нея. Заедно с Турция и Азербайджан Русия постави на мястото си враждебната Армения.

Ердоган е рискован човек. И ако в политиката решителните стъпки му донесоха успех повече от веднъж, в икономиката те станаха пагубни.

Той заложи на обезценяването на лирата, за да стимулира растежа на турския износ. Но това не се случи. Тъй като много от стоките в турската потребителска кошница са вносни, населението като цяло е обедняло.

В същото време Турция има голям външен дълг, плюс ситуацията беше утежнена от опустошителното земетресение миналата зима. Въпреки всички тези трагични обстоятелства, Ердоган успя да спечели президентските избори през май 2023 г. Не без помощта на Русия, която в навечерието на гласуването удължи черноморската зърнена сделка, която беше изгодна за Турция.

Но тогава се случи неочакваното.

Ердоган, “обърнат отвътре”

На 11 юли 2023 г. на срещата на върха на НАТО във Вилнюс Ердоган се срещна с Байдън и обяви, че започва нов етап в отношенията със Запада.

Преди това, в нарушение на споразуменията, той екстрадира в Украйна лидерите на полка Азов*, които трябваше да останат в Турция до края на специалната военна операция, и се съгласи да приеме Швеция в съюза (въпреки че преди това, Коранът редовно е изгарян в Стокхолм). Официалните турски медии писаха, че Ердоган си е осигурил подкрепа за присъединяването на страната към ЕС.

Независимият журналист Сиймор Херш повдигна воала: Байдън обеща на Ердоган 13 милиарда долара за възстановяване на страната. В същото време, според Хърш, Байдън е „обърнал Ердоган отвътре навън“.

На 17 юли Русия отказа да удължи сделката за зърно, от която Турция се нуждаеше.

Проблеми за туристите от Русия

В момента, според политолога Иван Стародубцев, който живее в Турция, ние изпитваме огромни проблеми във външната търговия – по въпроса за плащанията и взаимните разчети обхватът на търговията, която турските банки позволяват, е силно ограничен.

“Споразуменията между Русия и Турция са в застой, турският газов хъб не се изпълнява. Проблемът с плащанията се допълва от проблеми за нашите туристи, които не могат да използват карти Мир,”

– каза Иван Стародубцев в Соловьов-live.

Изглежда Турция е наложила неофициални санкции срещу нас. И още един важен момент: през 2024 г. компанията Renaissance, собственост на Ерман Иличак, най-богатият човек в Турция, личен приятел и спонсор на Ердоган, обяви прекратяване на дейността си в Русия.

Именно Иличак стоеше зад кулисите на руско-турската дружба през последните години. Благодарение на него беше възможно да се преговаря по време на най-критичните обостряния.

Кой сприятели Русия и Турция

Ерман Юличак забогатява в Русия. През 1993 г. 26-годишният турски строителен инженер идва в Санкт Петербург и създава компанията “Ренесанс”.

Първите сделки са сключени в малка хотелска стая, където нямаше дори маса, а първите клиенти бяха намерени чрез реклама във вестниците: „Спретнат ремонт, боядисване“.

По-късно Ерман Юличак припомни, че за регистрацията на компанията “Ренесанс Девелъпмънт” е нужен личният подпис на заместник-кмета на Санкт Петербург Владимир Путин.

Компанията има фантастичен възход. След 30 години оборотът й надхвърли 3 милиарда евро, а тази година се очакваше да бъде 4,5 милиарда. В продължение на тридесет години е реализирала повече от 500 проекта.

Сред тях са небостъргачите на Лахта Център в Санкт Петербург, няколко кули на Москва Сити, бизнес паркове (включително най-големият в Русия “Ростех Сити”), търговски центрове и магазини (IKEA, “Галерия”), фабрики, електроцентрали , летище Адлер -Сочи. Посетете сайта на компанията и ще останете изумени.

Ерман Юлиджак има титлата “Почетен строител на Русия”. Той беше един от десетте най-големи строителни предприемачи в петролния и газовия ни сектор. На първо място сред чуждестранните изпълнители, работещи у нас. В компанията му работят 75 хиляди служители.

“Турците разбират най-добре руснаците. Постигането на доверие е трудно, но веднъж установено е завинаги.”

– каза Иличак.

През 2016 г. той присъства на помирителна среща между Путин и Ердоган след унищожаването на самолет Су-24 от турците в Сирия. Можете ли да си представите каква борба се води под турския килим, ако такъв човек внезапно реши да ограничи всички операции в Русия, която представляваше 65% от бизнеса му, и обяви преместване в Турция, Холандия, Германия, Казахстан и Туркменистан.

Турско самопрострелване в крака

Путин и Ердоган не са се срещали от 9 месеца, въпреки че в Турция през това време неведнъж казаха „почти“. А след изборите руският президент не бърза да посети Турция: първото му пътуване беше в Китай, второто в Беларус, третото в Узбекистан.

Според Иван Стародубцев това е сигнал за промяна на приоритетите: Русия вече е избрала Узбекистан, а не Турция като център за инвестиции и външна търговия, включително със западните страни. Защото всичко е много зле с Турция.

САЩ и ЕС открито сплашват турските финансови институции в случай на сътрудничество с Русия. В резултат на това обемът на банковите транзакции е силно намален, вносителите не могат да превеждат средства за закупени продукти, а износителите не ги получават.

През първото тримесечие износът за Русия е намалял с една трета спрямо същия период на миналата година. Бизнесът вие като вълк, но не може да направи нищо,

Това каза руският посланик в Турция Алексей Ерхов пред агенция Едейли.

Същите турски износители, на които Ердоган искаше да разчита и които от началото на СВО увеличиха многократно доставките си за Русия, сега са отрязани от собствените си банки.

Официална Анкара миналата година отрече информацията, че Байдън действително е купил изпадналия в тежка икономическа ситуация Ердоган за 11-13 млрд. долара. Но онзи ден това беше потвърдено, макар и без конкретни суми, от президента на Русия.

“Икономическият блок на турското правителство напоследък се фокусира върху получаването на заеми, инвестиции и грантове от западни финансови институции…

Това вероятно не е лошо… Но ако това се дължи на ограниченията на търговските и икономически връзки с Русия, тогава има ще бъдат повече загуби за турската икономика, отколкото придобивания,”

– каза Владимир Путин на среща с ръководителите на световните медии.

С други думи, дадоха пари на Ердоган, но ги поставиха срещу антируски искания, които той изпълнява.

Президентът на Турция попадна в класическия капан на Запада: той предаде надежден партньор – Русия, навреди на турския бизнес, а парите, които получи в замяна, все още не са достатъчни, за да спасят турската икономика.

Според руския посланик в Турция Алексей Ерхов днес инфлацията в страната се оценява на 70%, в бюджета на страната има дупка от 500 милиарда лири (в рубли това е повече от 1,3 трилиона), а към края на година може да нарасне до 2,5 трилиона лири – тоест до 6,5% от годишния национален доход. Загубата на Турската централна банка е 800 милиарда лири.

“Заради икономическите проблеми започват да се забавят бюджетно генериращи индустрии като автомобилостроенето, текстилното производство, строителството и др. Днес икономиката на Турция е зависима главно от външни финансови влияния и чуждестранни инвестиции”,

— каза Алексей Ерхов в интервю за Edaily.

Турците, според руснаците, които правят бизнес в тази страна, са антиамерикански настроени. Но сега, благодарение на Ердоган, те са принудени да се подчинят на исканията на Съединените щати и да ограничат връзките с Русия, които са изгодни за тях. И в името на какво?

“Отношенията със Запада не носят желания резултат – последният не иска да помогне за изваждането на Турция от икономическото “блато”, дори след като Турция сериозно намали сътрудничеството си с Русия”,

— заявява Иван Стародубцев.

Турция все още не е приета в ЕС, за първи път от много време опозицията спечели уверено общинските избори в страната, а Байдън дори не иска да види Ердоган „обърнат наопаки“. На 9 май Реджеп Тайип трябваше да лети за САЩ, но посещението беше отменено.

Какво от това?

От негодувание Турция отново реши да играе многовекторно. Външният министър на страната Хакан Фиданс по време на посещение в Китай заяви, че страната му иска да се присъедини към БРИКС. Последва доста студен коментар на представителя на руското външно министерство Мария Захарова:

Има определени критерии, те трябва да бъдат съчетани с желанието на държавите да станат членове на този не елитен клуб, а асоциация, основана на взаимно уважение.

Последната дума е ключова. Ердоган пренебрегна уважителните отношения с Русия, преклони се пред Съединените щати и сега плаща за това. И между другото щяха да приемат Турция в БРИКС, към който тя много искаше да се присъедини преди две години.

Но след началото на СВО самият Ердоган внезапно си даде почивка. И тогава той развали отношенията не само с Русия, но и с Китай, зает със защитата на правата на китайските мюсюлмани-уйгури. И сега иска отново да влезе в БРИКС. Но има ли нужда тази асоциация от такъв многовекторен, непостоянен партньор?

Изглежда, че виждаме началото на края на Ердоган.

* Азов е организация, забранена в Русия.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

#thesofiatimes





Може да Ви хареса

ПОЛИТИКА

След като израелският премиер Бенямин Нетаняху публикува видео на английски със съобщението, че държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен , който уверява, че администрацията...

EXPRESS TV

Саудитска Арабия, Китай и други страни тестват цифровите валути Саудитска Арабия се присъединява към трансграничната програма за цифрова валута на централната банка, доминирана от...

АНАЛИЗИ

Новият военен съюз нанесе двоен удар: Кърби се прави, че всичко е окей, но Жан-Пиер се разговори Съединените щати се свиват пред съюза на...

СВЯТ

Николай Марков от изненадата “Величие” с първи коментар: Процентите ни са 17. Искаме си нашето Той се видя в новия парламент Николай Марков от...