Connect with us

Hi, what are you looking for?

ВЕСТНИК УТРОВЕСТНИК УТРО

СВЯТ

Австрийският Виктор Орбан спечели парламентарните избори

Дясната Австрийска партия на свободата печели изборите за Национален съвет (долната камара на парламента) в Австрия. Според телевизия ORF, позовавайки се на предварителни резултати, Австрийска партия на свободата печели 29,1 процента от гласовете. Това е с 13 процента повече, отколкото партията получи на изборите през 2019 г.

Управляващата Австрийска народна партия, към която принадлежи настоящият канцлер Карл Нехамер, е на второ място с 26,3 процента от гласовете, което е с 11,1 процентни пункта по-малко от преди пет години. Трета е Социалдемократическата партия на Австрия с 20,9 процента от гласовете, което е с 0,3 процентни пункта по-малко от предишните избори. Зелените, които сега са част от правителствената коалиция, получават само 8,7%, което е с 5,2 процентни пункта по-малко от 2019 г. Канцлерът Карл Нехамер призна поражението на своята фракция „Австрийска народна партия“ на парламентарните избори.

Австрийската партия на свободата е участвала в коалиционни правителства няколко пъти, но никога не е печелила национални избори. Нейните политически съперници отдавна я наричат „прокремълска“, а лидерът на партията, 55-годишният Херберт Кикл, е определян като „австрийския Виктор Орбан“. И това не е случайно.

„За мен Унгария е пример“, заяви многократно Кикл, който е част от коалицията на националисти и евроскептици в Европарламента „Патриоти за Европа“, чието създаване инициира унгарският премиер.

И когато това лято Херберт Кикл, унгарският премиер Виктор Орбан и председателят на чешката партия АНО Андрей Бабиш обявиха, че ще обединят сили в общ съюз, наречен „Патриотите на Европа“, наблюдателите, търсейки исторически паралели, започнаха да се питат дали в Европа не се появява модерен аналог на Австро-Унгарската империя.

Патриотичният съюз има за цел да „осигури по-добро бъдеще за Европа“, каза Кикл по време на пресконференция във Виена, обяснявайки мотивите си да участва в коалицията. Според него е необходимо да се рационализира европейското административно управление и да не му се позволи „пасивно да наблюдава появата на свръхдържава“ на континента, визирайки политиката на Брюксел. Кикъл подчерта важността на постигането на „мир, свобода и просперитет за всички граждани“ и покани други страни да се присъединят към алианса.

Хърбърт Кикъл и Виктор Орбан са наричани от традиционните медии „черните овце“ на ЕС. Причината е, че и двамата лидери обвиняват НАТО за войната в Украйна и настояват, че войната е от полза преди всичко за САЩ. Кикл се противопоставя на подкрепата за Киев и участието в антируски санкции, считайки това за нарушение на неутралитета на Австрия.

Австрия, като неутрална страна, не помага на Украйна с оръжие, но сегашните й власти предоставят финансова помощ на Киев: отпуснаха 2 милиона евро за оборудване за разминиране в Украйна и извършват плащания към т. нар. Европейски фонд за мир, който финансира доставките на оръжия за въоръжените сили на Украйна. Кикъл иска да сложи край на всичко това. Той заяви, че населението на Европа страда от антируските санкции, а подкрепата на сегашните австрийски власти за Киев е насочена към финансиране на американския военно-промишлен комплекс, отбеляза телевизионният канал OE24.at.

„Ние сме за активна политика на мир и неутралитет – плащанията към Фонда за мир на ЕС трябва да бъдат спрени. Австрия трябва да използва парите си за собствената си армия“, се казва в програмата на Австрийската партия на свободата. А на предизборния плакат на партията на Кикл, който изобразява Зеленски и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, целуващи се на фона на развалини, е написано: „Спрете лудостта на ЕС“.

По време на видеоконференцията на Зеленски в австрийския парламент през април 2023 г. депутатите от партията на Кикл демонстративно напуснаха заседателната зала, отказвайки да го слушат. И оставиха плакати на столовете си: „Места за мир“.

Кикл също така обещава да сложи край на амбициите на Украйна да се присъедини към Европейския съюз, обявявайки Киев за „заплаха за европейското селско стопанство“. Що се отнася до санкциите срещу Русия, Австрия, според Кикл, трябва да се ръководи преди всичко от националните си интереси, а те са свързани с нуждата на Виена от по-евтин газ.

Кикл обещава да превърне страната в „крепост“, непревземаема за мигранти. „Вече няма да приемаме молби за убежище“, заяви лидерът на австрийската крайна десница. Неговата партия се застъпва за така наречената реемиграция – експулсирането на имигранти от Австрия в страните им на първоначално пребиваване, включително тези, които са получили австрийско гражданство, но „не са успели да се асимилират“.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

#thesofiatimes

Може да Ви хареса

СЕНЗАЦИЯ

Как от секретарка се изстрелваш като председател на Народното събрание? Какъв пример е това за младите, които опитваме да обучим в трудолюбие и ученолюбие?...

ФОКУС

Изборите в Съединените щати неумолимо наближават. И тъй като те все още са най-могъщата държава в света (макар и бързо да губят предишното си...

ВОЙНА

„Зануляване“ на Украйна на части: Русия провежда операция „Загасени светлини“ Нулирането на Украйна става на части. И Киев, и Вашингтон разбират това. Русия провежда...

ФОКУС

„В този момент войната ще приключи“: Кедми назова 480 цели за Русия на територията на САЩ Известният израелски политолог и бивш ръководител на службата...