Connect with us

Hi, what are you looking for?

ВЕСТНИК УТРОВЕСТНИК УТРО

РАЗНИ

СНЕГЪТ Е ПРОСТО КЛИМАТ, БЕДСТВИЕТО СА УПРАВЛЯВАЩИТЕ!

Снегът, по стара българска традиция, изненада управлябащите в гръб – отново! Тъкмо започва материалът да се запасява с електронни винетки и излиза нов проблем – важат ли за снегоходните шейни и руските тройки с шейни!!? Да не стане сакатлък – да си излезе някой с моторната шейна на магистралата и да го глобят. Вероятно по сигнал на завистлив шофьор, който от часове е блокиран с колата си в снега!
ШЕСТДЕСЕТ МИЛИОНА за АПИ за снегопочистването тази година. Ама направо нищо пари! Някой някъде чисти, все пак да си оправдае гушването на милионите, но кой и къде е загадка с повишена трудност. Както вече е традиция – ако видиш снегорин, пожелай си нещо!
В тази светлина започвам да се замислям защо са ни толкова магистрали. Ей сега управляващата шайка заделя 1,5 МИЛИАРДА за магистрала „Хемус”. Само не разбрах – само една ли ще е или ще има зимна и лятна? Защото в момента през зимата пътната мрежа в България може да се ползва само от търсачите на силни усещания и тренирани моржове, за които пребиваването с часове в снега не носи рискове.
От действията на шайката оставам с впечатление, че покрай визитите на Боку из пустинята, а на Пекинската патица из Изтока, леко са загубили представа за климата в България. Ето например тяхната вярна фенка – Данчето Софийска, реши, че фазаните съвсем спокойно си чуруликат и подскачат при сняг и минусови температури. Въпреки че се отплесвам от темата за снега, веднага се замислих защо просто не купиха пуйки, не ги пуснаха из Борисовата градина и не организираха наддаване сред материала кой ще си ги хване. Хем още пари щяха да спечелят, хем материалът доволен, хем добитъкът нямаше да се гътне за едното нищо, а щеше да краси трапезите!
Валежите дори на дъжд предизвикват инфраструктурна катастрофа. Например в Пловдив на един от новоремонтираните от Маминия /на мама Роза момчето, изживяващ се като Кмет на Пловдив/ булеварди, при всеки дъжд имаме удоволствието да се почувстваме като жителите на Венеция, макар и все още Мамин да не е усетил да обяви обществена поръчка за гондоли. Тъкмо ще избием рибата за Европейска столица на културата догодина.
Наводненията, разливите и наводнените мазета са типични вече дори за кратък дъжд. Което пък води до размишления за майките на строителите, които си оставят дипломите и ръцете по нашите инфраструктурни проекти! Но да не продължавам, за да няма утре протест с багери пред кантората ми, че черня доброто им име, известно в цял свят!
Странно защо, може би поради особености на възрастта, но като се сетя за годините, в които бях дете, не си спомням сняг, който да е блокирал коли и да не може да се минава. Улиците бяха изчистени, дори при един паметен сняг осемдесетте години в Пловдив, когато снегът стигаше почти до ушите ми. Ама и тогава улиците бяха изчистени и то още рано сутрин. А дъждовете бяха лишени от всякакво очарование, защото се оттичаха в канализацията. Да, същата канализация и шахти, за които всяка година общините обявяват поръчки за милиони за поддръжка и почистване. Странно как никой досега не попита защо тогава ставаме морски градове?
И да напомня на управляващите – умерен климат, характерен с четири сезона, два от които почти неотличими. Но пък през зимата вали сняг, а останалите сезони – дъжд. Все още не сме пустиня, въпреки неистовите ви усилия в тази насока.
А бедствието, сполетяло държавата, няма природен, а политически характер!
АПИ пожелава на шофьорите Бог да ги пази и да им разчиства пътя!
Честит сняг, българи!
Елена Гунчева

Може да Ви хареса

СКАНДАЛ

Евгений Михайлов: Пред хората на Доган стои много сериозен проблем! “Пред хората на Доган стои много сериозен проблем, който вече 34 години се замита...

БЪЛГАРИЯ

Така одиозната мутра от Банкя смятал да приключи политическата си нарцистична кариера и да си осигури пълна неприкосновеност Простака мафиот Борисов пак дтапа да...

АНАЛИЗИ

Андрей Фурсов: Краят на неолибералната ера в САЩ. Упадъкът на Американската империя „През първото десетилетие на 21 век Америка преживя четири последователни шока един...

БЪЛГАРИЯ

Главчев подписа “споразумение” за изпращане на наши войски във бандеровска Украйна Министерският съвет прие решение (по заповед на западните служби), с което одобри подписването...