Connect with us

Hi, what are you looking for?

ВЕСТНИК УТРОВЕСТНИК УТРО

РАЗНИ

РАДАН КЪНЕВ ОБЯВИ ВОЙНА НА БЪЛГАРСКАТА ЦЪРКВА: ЗАПЛАШВАТ НАЦИОНАЛНАТА НИ СИГУРНОСТ С ОТКАЗА СИ ДА ПРИЕМАТ ИСТАНБУЛСКАТА…

Радан Кънев: Позиция на Църквата е заплаха за нацията и националната сигурност

Заплахата с отлъчване по повод демократична политическа позиция е прецедент в историята на нова България (1878-2018), доколкото ми е известно.

И е, меко казано, необичайна за БПЦ по принцип и за модерната секуларна демокрация изобщо, съобщава Фрог нюз.

Подобни феномени са характерни за периода на формиране на модерните католически национални държави (особено Италия и Испания, по-малко Франция) и за католическите области на обединена Германия, предимно в края на XIX век.

Именно преодоляването на този тип враждебни взаимоотношения и конфронтация между Църквата и националната държава бележи същинското начало на съвременната западна държавност. А отказът от пряка политическа намеса на католическите църкви слага началото на модерната християндемокрация и възприемането на християнските, но лаически, ценности като основа на демокрацията и мира в обществото.

Затова (и отвъд обичайните и често основателни обвинения към висшия клир на БПЦ в ченгеджийство, продажност и крадливост) смятам, че тази позиция – ако е официална позиция на БПЦ – е пряка и откровена заплаха към единството на нацията и националната сигурност.

Не коментирам самата конвенция – този стил на политическа намеса е приложим постоянно, по всеки въпрос, ако бъде допуснат.
Съвсем отделно съм убеден, че около конвенцията има много фалшив шум и опити за манипулативно разделяне на обществото и налагане на антиевропейски настроения.

Особено тревожна е намесата на БПЦ, по крайно радикален начин и с крайни антиевропейски послания. Само тъжно ми е, че във фалшивия спор за “третия пол” се включиха свестни хора – те са просто жертви.

Но ако Св. Синод не се разграничи ясно и категорично от отправените заплахи за отлъчване, държавната власт ще трябва много твърдо да отстои секуларния характер на демокрацията ни. Другото е непосилен риск за крехкия мир в обществото.

Може да Ви хареса

СКАНДАЛ

Евгений Михайлов: Пред хората на Доган стои много сериозен проблем! “Пред хората на Доган стои много сериозен проблем, който вече 34 години се замита...

БЪЛГАРИЯ

Така одиозната мутра от Банкя смятал да приключи политическата си нарцистична кариера и да си осигури пълна неприкосновеност Простака мафиот Борисов пак дтапа да...

АНАЛИЗИ

Андрей Фурсов: Краят на неолибералната ера в САЩ. Упадъкът на Американската империя „През първото десетилетие на 21 век Америка преживя четири последователни шока един...

БЪЛГАРИЯ

Главчев подписа “споразумение” за изпращане на наши войски във бандеровска Украйна Министерският съвет прие решение (по заповед на западните служби), с което одобри подписването...