Connect with us

Hi, what are you looking for?

ВЕСТНИК УТРОВЕСТНИК УТРО

ТЕМА

Жеги до 36 градуса в първия ден на есента

Студен атмосферен фронт ще увеличи облачността в Западна и на много места в централна България

В неделя – първият ден на есента, призори температурите отново ще са между 15 и 20 градуса, а следобед – от 30 до 35-36 градуса. Усещането за лято ще се потвърди и от очакваните летни бури. Студен атмосферен фронт ще увеличи облачността в Западна и на много места в централна България. В късния следобед ще се оформи гръмотевична облачност и в най-западните райони се очакват краткотрайни летни валежи, временно интензивни и с потенциал за градушки в Северозапада.

По крайбрежието през по-голямата част от деня не се очакват смущения – времето ще остане слънчево с обичайната следобедна облачност. Вятърът ще е осезаем от югоизток с тенденция да се обръща от североизток. Дневните температури – до 25-26 градуса, морската вода – с почти същите стойности. Вълнението – незначително.

По планините облачността ще е динамична, с по-малко разкъсвания в масивите на Западна и Централна България. В часовете следобед ще има локални гръмотевични валежи, а привечер – по-интензивни извалявания в Западна Стара планина. Температурите в топлата част на деня – високи, между 19 и 26 градуса.

Ядро студен въздух продължава да понижава температурите в много райони в сърцето на Европа. По периферията на континента динамиката в атмосферата е причина за интензивни гръмотевични процеси.

Циклон ще преминава над Британските острови с бурни ветрове, интензивни валежи в значителни количества и локални гръмотевични бури. След кратката зимна приказка, по Скандинавието ще се усети затопляне.

В Югозападна Европа ще е горещо с температури около 30 градуса в някои части на Франция и над 30 градуса на Пиринейския полуостров. Над целия регион неделята ще е слънчева с минимална облачност.

Над по-голямата част от централна Европа облаците ще преобладават. В Чехия и Австрия валежи са малко вероятни. Такива обаче ще има, и то по-съществени като количества – в Словакия и Унгария.

На прохладно есенно време ще се радват в държавите от Североизточна Европа. Неделята ще започне с повече облаци, които ще намаляват в хода на денонощието, отстъпвайки на спокойното слънчево време.

Над Югоизтока времето ще се определя от област с ниско налягане. Ще се оформи циклон с интензивни валежи и гръмотевични бури в централна и Южна Италия, по Западните Балкани, както и по Адриатическия бряг.

В зависимост от посоката и силата на въпросния циклон, у нас също ще прекъсне серията слънчеви и горещи дни. От понеделник нататък дневните температури ще са от 25 до около 30 градуса. Облачността ще остане значителна, а валежи ще има през втората половина на седмицата – най-вече в южните и източните части на България.

Може да Ви хареса

ВОЙНА

Осемдесет бомби право по главата. Израел преподаде урок на Русия там, където не се очакваше Военно-политическото ръководство на еврейската държава започва Третата ливанска война....

ВОЙНА

Угледар е превзет от руската армия. Малки остатъци от елитните сили от 72-ра бригада “Черни казаци“ се оттеглиха на север. Ден преди това руските...

СКАНДАЛ

Евгений Михайлов: Пред хората на Доган стои много сериозен проблем! “Пред хората на Доган стои много сериозен проблем, който вече 34 години се замита...

БЪЛГАРИЯ

Така одиозната мутра от Банкя смятал да приключи политическата си нарцистична кариера и да си осигури пълна неприкосновеност Простака мафиот Борисов пак дтапа да...