Connect with us

Hi, what are you looking for?

ВЕСТНИК УТРОВЕСТНИК УТРО

ЗАКОН

Борисов направи магаре, конституционен съдия





  • Борисов изпълни заканата си да направи всяко магаре, депутат, министър, сега и конституционен съдия
  • Въпреки Радев: Атанасова и Белазелков се заклеха в КС
  • Тържествената церемония мина по процедура, независимо от отсъствието на президента

Десислава Атанасова и Борислав Белазелков се заклеха като конституционни съдии преди минути. Двамата положиха клетва в залата за открити заседания в КС, в присъствието на председателя на парламента и на председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд. Президентът Румен Радев отказа да присъства, стана ясно час преди началото на церемонията.

След тържествената церемония, двамата нови магистрати бяха облечени в тъмночервени тоги.

Въпреки че президентът Румен Радев отказа официално да отиде на церемонията, това не осуети тържествената клетва и тя се проведе по нормална процедура.

„Като встъпвам в длъжността съдия в Конституционния съд, заклевам се да спазвам добросъвестно задълженията си, възложени в Конституцията и Закона за КС. Заклех се!”, гласеше клетвата на двамата нови съдии.

Двамата бяха избрани от парламента миналия петък. Атанасова получи 159 гласа в своя подкрепа, а Белазелков – 154.

ЧЕТЕТЕ И ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ ТУК: https://t.me/vestnikutro

Клетвата трябва да се положи в присъствието на президента, шефа на парламента и председателите на ВКС и ВАС, гласи Закона за Конституционния съд.

На 23 януари, президентът Радев сезира Конституционния съд за избора на нови съдии и призова да не се пристъпва към клетва преди произнасянето му. Съдът образува дело по искането му, след което и второ дело по жалбата на опозицията – “Възраждане”, ИТН и БСП срещу избора на конституционни съдии от квотата на Народното събрание.

В мотивите си държавният глава припомни новоприетия член от Конституцията, който задължава Народното събрание при избор на членове на органи да спазва принципите на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост, за да гарантира тяхната независимост. Според държавния глава тези принципи са били нарушени и не могат да бъдат заместени от формалните обсъждания и процедури, целящи легитимирането на предварителна договорка между управляващите политически сили.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?





Може да Ви хареса

АНАЛИЗИ

Майкъл Снайдър: Инфлацията в САЩ излезе извън контрол. Байдън ни води към епичен системен колапс Никога не съм си представял, че някога ще живеем...

АНАЛИЗИ

Пепе Ескобар за “геоикономическата бомба на 2024 г.”: Как Световното мнозинство и БРИКС планират да създадат нова глобална финансова архитектура Пригответе се за това,...

СВЯТ

Не без основание генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че няма смисъл да се възстановява Украйна, ако тя загуби войната. За собствено съжаление...

СЕНЗАЦИЯ

ЗАГИНА шофьорът на блъснатия автомобил от колата на НСО с КИРИЛ ПЕТКОВ! Спирал си кампанията да помага Кирил Петков излезе с изявление след тежкия...