Connect with us

Hi, what are you looking for?

ВЕСТНИК УТРОВЕСТНИК УТРО

БЪЛГАРИЯ

Властта готви нова секира за пенсионери и бедни





Напоследък финансови експерти лансират идея за повишаване на ДДС. А неотдавна в един вестник в интервю с финансиста Любомир Дацов по-скоро със сарказъм е написано: „От загриженост на партиите за хората ще се вдигне ДДС“.

Уважаеми пенсионери и бедни работещи,

които от вас все още са живи, казвам това, тъй като за 2021 г. починалите пенсионери у нас са към 50 процента в повече от тези, починали през предходните няколко години. Или 148 000 – за тези, които нямат информация. А средната продължителност на живота в България за 2021-ва спрямо предходните години е намаляла с 1 година, въпреки че ние си бяхме рекордьор в Европа с най-кратък живот.

И при тази тъжна действителност уважаемият финансист г-н Дацов препоръчва вдигането на ДДС, като „много ясен механизъм за укротяване на инфлацията“. И вижте неговите разсъждения. Вдигането на ДДС „първо ще подейства ценово нагоре…, а след това рязко свива потреблението, което води до намаляване на цените“.

А известно е и на непросветените, че повишаването на потреблението е средство за повишаване производството на стоки за потребление. А ние видяхме резултата от свиване на потреблението поради ниските доходи, увеличена смъртност и по-кратък живот. Къде повече да се съкращава потреблението при тази демографска катастрофа в милата ни родина.

А как ще коментират уважаемите експерти факта, че ние може би сме единствената страна, в която „ние, балъците“ – бедните, с ДДС и акцизи формираме над 70% от приходите в бюджета, а милионерите и милиардерите малко над 20%. В другите страни в Европа с прогресивно подоходно облагане и прогресивен данък дивиденти богатите основно формират приходите на бюджета. Пирамидата у нас е обърната, най-ниски в света преки данъци, данъци за бизнеса и най-високи косвени данъци, ДДС и акцизи за „балъците“.

За пореден път ще кажа, че в Европа подоходният данък стига до 55% при 10% у нас и данък дивиденти до 50%. Не стига, че бизнесът у нас плаща най-нисък подоходен корпоративен данък от 10 процента, но почтени бизнесмени известно е, че с кухи фирми продават на безимотни лица данъчните си задължения за стотици милиони левове, или общо за година по към 5 милиарда лева. А нас, „балъците“ добре са ни хванали с данъците, как да укриеш, като не е възможно да не си купиш храна, горива.

И в резултат на творческата активност на депутатите в името и в „ползу роду“ за хората нашата страна най-бедна в Европа е със световен рекорд между 10 процента бедни и богати. По данни на Евростат за 2021 г. в Европа тази разлика е 5,5 пъти, у нас 15 пъти. Но като се вземат предвид укритите данъци с кухи фирми, за които вече споменах, тази разлика е към 25 пъти, и то само за 30 години див капитализъм.

Та, уважаеми пенсионери и бедни работещи, има спасителен бряг. Инициатори започват работа по учредяване на партия „Национално движение пенсионери“. Ние сме 3 милиона души замръзнала лавина. Само вие можете да откъртите тази лавина, а известно е, че лавината помита всичко пред себе си.

Акад. д-р Ганчо Попов, ректор на НБУ-трета възраст

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА

ПРИЯТНА МУЗИКА ЗА ВАШЕТО КАФЕНЕ, БАР, РЕСТОРАНТ, СЛАДКАРНИЦА, ДОМ





Може да Ви хареса

СКАНДАЛ

Пригответе си мрежички за пазар от социализма Има ли право Т-маркет да ни таксува за малките найлонови торби? Табели за таксуването в обектите има,...

СКАНДАЛ

След атаката срещу Севастопол с пет американски ракети ATACMS, САЩ глътнаха повечко вода и се задавиха. Задграничната преса, да не говорим за същността на...

АНАЛИЗИ

Няма сълзи за загиналите по плажовете на Севастопол. Но дойде време да поговорим за основното: как ще отговорим? Защото символичен отговор като още една...

ВОЙНА

Забранено е да се свалят американските дронове: Телефонното обаждане, след което руското ПВО изпадна в хипноза Но дроновете продължават да убивт стотици руснаци, ЗАЩО???...