Connect with us

Hi, what are you looking for?

ВЕСТНИК УТРОВЕСТНИК УТРО

LIFE

И ловец съм, и рибар съм превзе Украйна!





  • След Васко Жабата в Сърбия: И ловец съм, и рибар съм превзе Украйна! (видео)
  • Ретро чалгата се върти масово в ТикТок от бесарабските българи

Ретро чалга хитът „И ловец съм и рибар съм“ се превърна в същинска сензация и тотален хит сред потребителите на TikTok в Украйна, показа проверка на „Вестник Зора“.

Знаменитото парче от 90-години на миналия век, известно у нас като „Рибна фиеста“ на изпълнителя Валентин Вълчев – Валдес, превзе младежите в размирната бивша съветска република.

Рефренът на песента „И ловец съм и рибар съм. На закона мамата…“, както е в оригиналния й вариант се върти сред бесарабските българи в Украйна.

Парчето обаче бързо трупа популярност и сред гагаузи, молдовани и други мацинствено общности, а накрая и сред самите украинци. Хитът на Валдес се слуша от Измаил през Одеса та чак до Киев и Лвов, става ясно от стотиците клипчета и споделяния в TikTok.

Постепенно бруталното чалга изпълнение набира скорост дори и сред жители на Полша, пренасяйки се през украинци, с които си споделят различни видеа от китайското приложение.

Така песента на Валдес е новият хит в TikTok след друг позабравен хит у нас „Комбайна вършачка“ на варненския оркестър „Камчия“.

През 2022 година парчето придоби широка популярност в Сърбия под името „Васко Жабата“, който е основен герой в песента. Пренесе се в Босна и Херцеговина и Черна гора. Дори братята македонци го припяваха, въпреки, че хич не им харесваше, че е българско, обяснимо заради настроенията в бившата югорепублика Северна Македония.

Парчето мина над 4 млн. гледания в YouTube в края на 2022 година, а в Сърбия бе обявено за хит на годината. Победи дори „Полунощ“ на Желко Йоксимович и Предраг Тозовац, обявена за песен на всички времена.

Сегашният случаи в Украйна е подобен. „Рибна фиеста“ под името „И ловец съм и рибар съм“ се пренася от бесарабските български общности. Те играят хоро на мелодията на песента и пускат послания, че се гордеят с българския си произход.

В други клипове демонстрират как ядат салата и пият ракия и пишат на украински или по-точно на руски: „Мы украинки ровно до того момента, пока не влючают болгарские песни“ или пък „Когда ты украинка, но в тебе течет болгарская кровь“, както и култовото: „Болгары в моде при любой погоде, болгары в теме при любой системе. Кланяйтесь низко, болгары близко“.

Което в свободен превод означава, че българите са винаги на мода и призовава другите да им се поклонят.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?





Може да Ви хареса

СКАНДАЛ

В тази “ротация” се крие причината да бъдат фалшифицирани документите на сдружението “Да запазим Корал” Лена Бориславова пази обясненията за „Корал“ за съда, отказва...

СКАНДАЛ

Атанас Русев, председател на сдружение „Да запазим Корал“, който днес в ефира на bTV изнесе повече от скандална информация за фалшифицирани документи от Лена...

СКАНДАЛ

Метаданните на файловете, подадени в Търговския регистър, с които Кирил Петков излиза от сдружението “Да запазим Корал”, разкриват, че освен от Лена Бориславова, един...

РАЗНИ

„Коралгейт“ е само началото. Кирил Петков се забърка в чисто нов скандал. Журналистът от „Биволъ“ Асен Йорданов твърди, че лидерът на ПП се е...