Connect with us

Hi, what are you looking for?

ВЕСТНИК УТРОВЕСТНИК УТРО

НОВИНИ

Икономиката колабира през 2018 година, поскъпването на тока убива бизнеса

В момента на най-различни предприятия – текстилна промишленост, леярни, машиностроене и много други се предлага от първи януари 2018-а с 50 до 90 % увеличение на цената на електроенергията.

Това означава много фабрики да затворят. Това заяви председателят на УС на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) Константин Стаменов.

Повод да потърсим г-н Стаменов бе сензационното разкритие на Делян Добрев пред медията ни, че група бизнесмени са пробвали да рекетират държавата със спекулативно поскъпване на тока за бизнеса. Сериозни опасения в тази посока изрази и председателят на КРИБ Кирил Домусчиев в ексклузивно интервю за най-четената електронна медия в държавата.

“Почваме да събираме ключове на предприятията и ще ги занесем на министъра на енергетиката да управляват те предприятията. Икономиката няма как да издържи на подобно поскъпване на цената на електроенергията.

Ще инициираме събиране на ключове от предприятия и фабрики и ще ги занесем в Министерството на енергетиката те да ги управляват при тези цени на електроенергията. Те да осигуряват работни места, те да осигуряват работници, те да намират суровини и да произвеждат каквото намерят за добре. При такова поскъпване няма как ние да оцелеем. Няма как догодина България да очаква ръст на икономиката, повишаване на заплатите”.

И продължи: “Г-н Добрев е имал предвид това, което ни се случва на нас. Има писмо от Камарата по машиностроене до министъра на икономиката, че доставчикът на електроенергия им е поискал от първи януари цената да бъде 100 лева, говорим за компонент електроенергия, което е от 50% до 90% поскъпване за различните предприятия. Няма как една фабрика да издържи при цена на електроенергията 100 лева.

Това, което хората трудно разбират, е че ако на едно предприятие работи, което работи на свободния пазар и продава да речем чорапи, текстил, метални изделия, му направят 100 лева цената на тока, то не може да обяви, че от утре чорапите стават 20 лева, защото има конкуренция.

В енергетиката те си представят, че като стане цената 100 лева, ние няма къде да ходим, а ще купуваме. Ние просто ще затворим фабриките”, категоричен е председателят на УС на БФИЕК. “От първи октомври се въведе входно-изходния модел за пренос на природен газ.

Там поскъпването от този нов модел на изчисляване на услугата пренос на природния газ, имаме поскъпване над 55%. Там объркаха тотално модела, въведоха го без да знаем какви цени ще заплащаме при новия начин на изчисление и това ще е другият повод да протестираме пред министерството на енергетиката и обсъждаме възможностите за всякакви видове обжалвания”, заключи Константин Стаменов.

Може да Ви хареса

АНАЛИЗИ

Проф. Андрей Фурсов: Светът започва да се дели на макрозони. Старата глобализация приключи. В основата ѝ беше финансиализмът. Той бе агония на капиталистическата система....

ВОЙНА

На 19 септември вечерта Израел предприе атаки срещу южната част на Ливан, където са съсредоточени основните сили на ислямската групировка Хизбула. В отговор военно-политическото...

АНАЛИЗИ

Дугин разказа за страшния “последен звън”: очаква ни удар, който не можем да отразим Ситуацията с експлозиите в Ливан на пейджъри, уоки-токита, телефони и...

ВОЙНА

Хусите се готвят за пълномащабна война с Израел. Йемеските въоръжени сили разработват нови ракетни технологии, с което засилват военните си действия. На 15 септември...