Connect with us

Hi, what are you looking for?

ВЕСТНИК УТРОВЕСТНИК УТРО

ПАРИ

Дупката в Българския енергиен ходинг е над 2.5 млрд. лв.





Дупката в Българския енергиен холдинг, под чиято шапка са държавните дружества в енергетиката, е над 2.5 млрд. лв. Дефицити продължават да се трупат, защото проблемите в сектора не са решавани, а са отлагани за бъдещи периоди.

Това съобщи пред журналисти служебният министър на енергетиката Андрей Живков.

По думите му създадения през 2008 г. енергиен холдинг с цел достъп до атрактивни финансирания не е успял да изпълни целта да се превърне в регионален играч. “БЕХ вместо да развива стратегически проекти, започва да използва тези финансирания за решаване на текущи проблеми в енергетиката. Това е класически пример за поемане по пътя към дългова спирала”, посочи Живков.

Той очерта какво е финансово положение с дружествата под шапката на БЕХ, които са в непрекъсната задлъжнялост, без визия как да бъдат решени проблемите.

С над 2 млрд. лв. е задлъжняла Националната електрическа компания към БЕХ и държавата. Тези задължения не се обслужват, а само се предоговарят, без да се мисли как тази компания ще оперирира на либерализиран пазар.

ТЕЦ “Марица Изток 2” е в критично състояние в последните години заради невероятния ръст на цените на въглеродните емисии. Централата е задлъжняла към БЕХ с 580 млн. лв. – сума, с която холдингът закупува емисии и осигурява квота за работата й, но без да се предприема никакво дългосрочно решение на проблема.

Мини “Марица изток” също изпитва финансови затруднения, включително и за плащане на заплатите на работещите, защото ТЕЦ “Марица Изток 2” не плаща за въглищата навреме. “Проведохме срещи с мениджмънта и синдикатите – те са обезпокоени, че няма никаква перспектива за Маришкия басейн”, каза министърът.

Той обяви, че БЕХ прибира дивиденти от печелещите дружества, за да финансира закъсалите. Така например на два пъти от АЕЦ “Козлодуй”, което печели от благоприятните цени на електроенергията, са изтеглени извънредни дивиденти през 2019 и 2020 г – съответно 200 млн. и 270 млн. лв.

Също на два пъти ЕСО – системният оператор, е изплатил два пъти по 50 млн. извънредни дивиденти на БЕХ. “Ако тази практика продължава може да бъде застрашена инвестиционната програма на дружеството, а тя е свързана с трансграничните връзки на елекроенергийната система и пазарните обединения, които предстоят в сектора”, каза Живков.

Растат и задълженията на “Булгартрансгаз”. Дружеството е започнало мащабен проект за разширение на българската газопросна мрежа на стойност 2.6 млрд. лв. “По тази причина задълженията към доставчици през последните години рязко са нараснали от 4 млн. на 1.1 млрд. лв., а дълговете са се увеличили до 920 млн. лв. За краткото време огледахме някои данни и имаме съмнения в рентабилността на проекта, такава каквато е представена на обществеността”, каза още Живков.

Държавният газов доставчик “Булгаргаз” също има ликвидни затруднения, защото най-големият й клиент – Топлофикация София не се разплаща редовно. “Булгарга”з застрашена да се превърне във финансово нестабилно дружество, което ще го затрудни да се разплаща с “Газпром Експорт”. Служебният министър обясни, че БЕХ вече е цедирала задължения на Булгаргаз за общо 760 млн. лв.

През юли е падежът по облигационния заем на БЕХ за 550 млн. евро. Той ще бъде обслужен с нов заем и предстои дружеството да емитира облигации до тогава.

“Амбицирани сме за малкото време, с което разполагаме, да се фокусираме върху оздравяване на финансовата дисциплина в държавните енергийни дружества, ще изискаме програми за оптимизации и за рефинансиране на някои задължения, както и визия от мениджърите на компании за по-оптимално управление”, каза Живков.

Той посочи, че за повечето ръководни постове вече са проведени конкурсите и са направени назначенията, но там където те са били стопирани от мораториума върху действията на предишното правителство, ще се проведат прозрачни конкурси. Както стана ясно в последните седмици на своето управление ГЕРБ назначи свои депутати и приближени за шефове в Булгаргаз, НЕК и Мини Марица Изток.

“Ще направим стъпки да отпушим всички възможни средства, които ЕК предлага. Така ще дадем на следващото редовно правителство някаква перспектива да започнат да решават проблемите в енергеката”, каза Живков. Заедно с виицепреимера по еврофондовете се преработва плана за възставяване и устойчивост, като се включат повече енергийни проекти.





Може да Ви хареса

EXPRESS TV

Саудитска Арабия, Китай и други страни тестват цифровите валути Саудитска Арабия се присъединява към трансграничната програма за цифрова валута на централната банка, доминирана от...

ПАРИ

“Гаранция повече не даваме”. САЩ и Европа се сблъскаха с неизбежното Министерството на енергетиката на САЩ успокоява ЕС: спирането на одобрението на нови проекти...

БЪЛГАРИЯ

Наша родна армия превзе България 8 МИЛИАРДА И 628 МИЛИОНА ЛЕВА НИ СТРУВА ЧИНОВНИЧЕСКАТА АРМИЯ.Наша родна армия превзе България. Общия брой на административните структури...

ИМОТИ

90% от купувачите са българи и все по-често семейства с деца, казват брокери Цените на ваканционните имоти край морето през последните години отбелязваха по-умерен...