Connect with us

Hi, what are you looking for?

ВЕСТНИК УТРОВЕСТНИК УТРО

ПАРИ

Нова тесла: Парното скача с 25% от януари





С 25% по-високи сметки за парно от 1 януари очакват енергийни експерти. Това означава, че средната сметка от 150 лева за топло ще скочи на 187 лева на месец.

Домакинствата с по-големи апартаменти, които досега са плащали около 200 лева, от януари ще трябва да се бръкнат с 250 лева на месец.

Причината за поскъпването, което се обсъжда от няколко месеца е поскъпващият природен газ на пазарите в Европа. Вчера цената отново отбеляза рекорд и надхвърли 800 долара за 1000 куб. м, сочат данните на борсата ICE, цитирани от световните агенции.

Председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Кремен Георгиев прогнозира, че при това положение на конюнктурата с газа поскъпването на топлоенергията от началото на следващата година ще е чувствително. Той уточни, че обикновено то представлява 60% от ръста на цената синьото гориво.

Според енергийния експерт Христо Казанджиев няма шанс природният газ през зимата да поевтинее, а освен това парниковите квоти, плащани от производителите на топлоенергия също остават скъпи. По думите му всички тези фактори могат да вдигнат цената и у нас с около 25 на сто.

Вчера стана ясно, че за първото полугодие загубата на „Топлофикация-София“ е 92 млн. лв. Към 2016 г. общите задължения на дружеството са били 726 млн. Към 31 декември 2020 г. вече задълженията са над 1 милиард. За 5 години са се увеличили с 276 млн. лв.

Най-големият кредитор на „Топлофикация“ е БЕХ със задължения по главницата към 30 юни в размер на 711 млн. лв. Просрочените задължения на „Топлофикация“ към БЕХ са 157 млн. лв., а дължимите лихви 16 млн. лв. – общо 720 млн. лв.





Може да Ви хареса

EXPRESS TV

Саудитска Арабия, Китай и други страни тестват цифровите валути Саудитска Арабия се присъединява към трансграничната програма за цифрова валута на централната банка, доминирана от...

ПАРИ

“Гаранция повече не даваме”. САЩ и Европа се сблъскаха с неизбежното Министерството на енергетиката на САЩ успокоява ЕС: спирането на одобрението на нови проекти...

БЪЛГАРИЯ

Наша родна армия превзе България 8 МИЛИАРДА И 628 МИЛИОНА ЛЕВА НИ СТРУВА ЧИНОВНИЧЕСКАТА АРМИЯ.Наша родна армия превзе България. Общия брой на административните структури...

ИМОТИ

90% от купувачите са българи и все по-често семейства с деца, казват брокери Цените на ваканционните имоти край морето през последните години отбелязваха по-умерен...