Connect with us

Hi, what are you looking for?

ВЕСТНИК УТРОВЕСТНИК УТРО

ПАРИ

Kaĸ Beлиĸoбpитaния cтaнa глoбaлнaтa cтoлицa нa бaнĸoвитe измaма





Taм e пo-вepoятнo чoвeĸ дa cтaнe жepтвa нa тoзи тип пpecтъплeниe, oтĸoлĸoтo ĸaĸвoтo и дa e дpyгo

 

Там е по-вероятно човек да стане жертва на този тип престъпление, отколкото каквото и да е друго

 

Безпрецедентна вълна от банкови онлайн измами помете спестявания на хиляди хора във Великобритания, където е по-вероятно човек да стане жертва на такъв тип престъпление, отколкото на някакво друго. Страната е световният център на подобни атаки, сочат анализите на пет от най-големите британски банки и повече от дузина експерти по сигурността. Те обясняват, че измамниците изкупуват в тъмната мрежа партиди лични данни на потребители в опитите си да таргетират онези, които пазаруват и използват онлайн банкови услуги във времената на пандемия.

 

Инфраструктурата на супер бързите плащания в страната, сравнително леките наказания за измами, както и използването на най-широко използвания език в света я превърнаха в идеално глобално тестово поле за подобни престъпления.

 

Именно тази година на Острова отчетоха рекорд от 754 млн. паунда, откраднати през първите шест месеца на тази година. Според данните на финансовия регулатор UK Finance това е с 30% повече спрямо същия период на 2020 г. и с цели 60% спрямо 2017 г., откогато се събира статистиката.

 

Данните показват, че процентът на измами на глава от населението във Великобритания е почти три пъти по-висок от този в Съединените щати, според изчисления на Reuters на база данните на UK Finance и Федералната търговска комисия.

 

През последните 12 месеца видяхме повече измами, отколкото през всяка друга година в историята. Нарушенията на данните също се ускориха, така че има много повече лична информация, от която престъпниците могат да се възползват“, коментира Айелет Бигер-Левин, вицепрезидент по продуктовата стратегия в базираната в САЩ фирма за киберсигурност BioCatch.

 

За разлика от обикновените измами с имейл от миналото, в които се пишеше как принцове или петролни барони търсят помощ за прехвърлянето на милионите си, съвременната банкова измама може да бъде сложна, многоетапна и изключително убедителна.

 

Виждали сме някои случаи, в които престъпникът е разговарял с някого в продължение на три или четири години преди да го измами с голяма сума пари“, разказва Брайън Дили, директор на групата за превенция на икономическата престъпност в най-голямата британска банка Lloyds.

 

Бързи плащания = бързи измами?

 

Правителственият Национален център за икономическа престъпност е съгласен с оценката на банковия сектор, че измамите представляват заплаха за британската сигурност. „Нараства от и без това огромен мащаб“, посочва Крис Рийд, ръководител на заплахата от измами в NECC, който всеки месец се среща с банкови и технологични мениджъри и телекомуникационни компании, за да оцени и отговори на заплахите.

 

Британската мрежа за по-бързи плащания, която позволява преводи между банкови сметки да се уреждат незабавно, а не в рамките на часове или дни, както в Съединените щати и други пазари, означава, че престъпниците също могат за кратко време да се доберат до средствата.

 

По-бързата система за плащане улесни по-бързите измами“, казва Ричард Емери, експерт по измами.

 

Pay.UK, която управлява мрежата за разплащания, заяви, че системата поддържа британската икономика, потребителите и бизнеса. От там добавят, че работят с индустрията и регулатора за борба с измамите, но престъпниците стават все по-добри в експлоатацията на дигитализацията.

 

Експертите по сигурността и висшите банкери посочват още, че освен това Великобритания все повече „изнася“ атаки. Престъпления като разрешени push плащания (APP) – където хората са подведени да разрешат плащане от престъпник, представящ се за тяхна банка или друга доверена компания – се разпространяват в световен мащаб, след като са започнали като феномен до голяма степен във Великобритания.

 

Страната се нарежда на второ място в света след Съединените щати като източник на автоматизирани бот атаки, най-бързо развиващият се вид измама в света, според данни от LexisNexis Risk Solutions, фирма за анализ на финансови престъпления.

 

Британските банки, които често компенсират отчасти измамените, се опитват да отговорят на атаките. HSBC например, която има операции в Северна и Южна Америка и Азия, е наела повече от 300 служители за една година в подкрепа на своите операции срещу измами на родния си пазар и е увеличила годишните разходи с 40%, за да се справи с „експоненциален“ брой засегнати клиенти, казаха от банката пред Reuters.

 

Обединеното кралство е огнището на дейност за измамници. В момента Обединеното кралство представлява около 80% от нашите глобални загуби от измами“, се казва в съобщението им.

 

Lloyds заявява, че е инвестирала 100 млн. паунда в защитата си през последните две години, докато в конкурентната NatWest 10% от работната сила е посветена на борбата с финансовата престъпност. TSB е наела 100 допълнителни служители за подпомагане на жертвите на измами през последната година.

 

Кредиторите обаче притискат правителството да се заеме и със социалните платформи. Така миналия месец британските законодатели казаха на мениджърите на Facebook, Google, Amazon и eBay, че трябват да предприемат повече мерки срещу измамите.

 

От NECC посочиха и друг проблем – само 1% от полицейските ресурси са били предназначени за борба с измамите, въпреки че те съставляват над една трета от цялата престъпност в Англия и Уелс.

 

Няма да крия от факта, че ресурсите за реакция са напълно несъответстващи на мащаба и сериозността на заплахата“, коментират от там.

 





Може да Ви хареса

EXPRESS TV

Саудитска Арабия, Китай и други страни тестват цифровите валути Саудитска Арабия се присъединява към трансграничната програма за цифрова валута на централната банка, доминирана от...

ПАРИ

“Гаранция повече не даваме”. САЩ и Европа се сблъскаха с неизбежното Министерството на енергетиката на САЩ успокоява ЕС: спирането на одобрението на нови проекти...

БЪЛГАРИЯ

Наша родна армия превзе България 8 МИЛИАРДА И 628 МИЛИОНА ЛЕВА НИ СТРУВА ЧИНОВНИЧЕСКАТА АРМИЯ.Наша родна армия превзе България. Общия брой на административните структури...

ИМОТИ

90% от купувачите са българи и все по-често семейства с деца, казват брокери Цените на ваканционните имоти край морето през последните години отбелязваха по-умерен...