Connect with us

Hi, what are you looking for?

ВЕСТНИК УТРОВЕСТНИК УТРО

ПАРИ

Гoлямoтo пpeceлeниe нa битĸoйн миньopитe cлeд пpoгoнвaнeтo им oт Kитaй





Aзиaтcĸaтa cтpaнa ĸoнтpoлиpaшe пaзapa, нo дeлът ѝ в индycтpиятa pязĸo пaднa дo 0% и днec дpyг e нoмep eднo в ĸлacaциятa

 

САЩ вече са дестинация номер едно за биткойн миньори, засенчвайки за пръв път Китай. Тенденцията се наблюдава от известно време, но сега вече официално е факт, сочат актуалните данни на Кеймбриджкия университет, публикувани в сряда и цитирани от CNBC.

 

Към юли 35.4% от хешрейта на биткойн – индустриален термин, използван за описване на колективната изчислителна мощ на миньорите – се намира в САЩ, става ясно от доклада на Кеймбриджския център за алтернативни финанси. Това е 428% увеличение спрямо септември 2020 г., според анализа.

 

Америка отчасти трябва да благодари на Китай за господството си в минната криптоиндустрия. Миграционната тенденция се наблюдава от по-рано, но истинското и безвъзвратно преобръщане се случи за една нощ тази пролет, когато Пекин забрани този тип дейност в страната. Спуснатата отгоре заповед изведе половината от биткойн миньорите в света офлайн за броени часове.

Голямата минна миграция към Америка

 

Миньорите масово започнаха да бягат от Китай, насочвайки се към най-евтините енергийни дестинации. Много от тях се озоваха именно в Америка.

 

На практика хешрейтът на азиатската страна бе нулиран. Сравнението с година по-рано е показателно – през септември 2020 г. Китай държеше 67% пазара. Амплоато ѝ на лидер, контролиращ биткойн пазара, „сега е напълно унищожено“, изтъква Боаз Собрадо, анализатор на финтех данни.

 

САЩ се оказаха притегателна сила. От една страна, Тексас може да се похвали с едни от най-ниските цени на енергия в света, което се оказа сериозен стимул за миньорите. Освен това страната като цяло залага все повече на възобновяемите източници, като щатът Вашингтон е мека за минни фирми, разчитащи на хидроенергия. Ню Йорк пък произвежда повече водноелектрическа енергия от всеки друг щат на изток и залага на атомните си електроцентрали по пътя към целта за въглеродна неутралност. Междувременно делът на възобновяемите енергийни източници в Тексас също нараства с течение на времето, като 20% от енергията му идва от вятъра от 2019 г. Щатската мрежа продължава бързо да добавя повече вятърна и слънчева енергия.

 

Миньорите се възползват от ядрената енергия, а някои захващат платформите си за природния газ. Това намалява емисиите на парникови газове и генерира пари за доставчиците на газ и миньорите. Всичко това измества фокуса към източниците на чиста енергия и атакува аргумента на скептиците, които изтъкват вредния отпечатък на биткойн за околната среда.

 

Освен по-ниските разходи за електроенергия, някои американски щати като Тексас имат и политики, подходящи за криптоиндустрията, както и адекватно предлагане на хостинг инфраструктура.

 

В крайна сметка добрето стечение на обстоятелствата, подходящата енергийна среда, както и географска, политическа и юридическа стабилност за бизнеса се оказаха магнит за миньорите.

Късметът среща подготовката

 

Завладяването на върха от САЩ всъщност е резултат на дългогодишна подготовка. Така например страната увеличава капацитета си за хостинг отдавна. Още преди биткойн миньорите изобщо да се насочат в посока отвъд Океана, компаниите рискуваха със създаването на ненужна по онова време, но подходяща инфраструктура за такава дейност. Днес този хазартен ход се отплаща.

 

Когато преди три-четири години настъпи криптозима, никой не търсеше големи ферми за биткойн. Американските играчи обаче видяха шанс и се възползваха от възможността да изградят екосистема срещу ниски инвестиции.

 

„Големите, публично търгувани миньори успяха да наберат капитал, за да направят значителни покупки“, каза Майк Колайър, главен изпълнителен директор на компанията за цифрова валута Foundry, която помогна за внасянето на над 300 милиона долара минно оборудване в Северна Америка.

 

Файнщайн казва, че през последните 18 месеца се наблюдава сериозен ръст на минната инфраструктура в Америка. Компании като северноамериканския оператор за криптодобив Core Scientific изграждаха хостинг пространство през цялата криптозима, за да гарантират капацитета за внедряването на ново оборудване, според Колйър. По негови думи по-голямата част от техниката, произведена от май 2020 г. до декември 2020 г., е била изпратена именно в САЩ и Канада.

 

Развиването на капиталовите пазари и финансовите инструменти около минната индустрия също са спомогнали за стимулирането ѝ, става ясно от думите на Алекс Брамър от Luxor Mining. Според него много от операторите в страната са започнали да се разширяват бързо чрез осигурено финансиране по тези линии.

 

Факторът COVID също имаше роля. Пандемията блокира големи икономически сегменти, но последвалите стимули се оказаха добре дошли и за минните компании. „Хората търсеха къде да сложат парите си. Апетитът за мащабни инвестиции никога не е бил по-голям“, коментира инженерът по биткойн добив Брандън Арванаги. Според него някаква част са били насочени към минната дейност.

Казахстан на хоризонта

 

Не всички миньори обаче се насочиха към дестинации с възобновяема енергия. Казахстан е малко зад САЩ по отношение на дела си на световния пазар за добив на биткойни, с 18.1% от всички крипто добиви. В страната има въглищни находища, които осигуряват евтини и изобилни доставки на енергия – но и достатъчно големи емисии на въглероден диоксид.

 

Според експертите обаче Казахстан, който е съсед на Китай, е по-скоро временна спирка по време на миграцията на запад. Според Брамър големи играчи сега залагат на краткосрочни решения с по-старо поколение оборудване.

 

Но тъй като машините от по-старо поколение достигат края на експлоатационния си живот, тези компании вероятно ще внедрят нови машини в по-стабилни и енергийно ефективни и възобновяеми юрисдикции“, каза той.

 

Популярността на Казахстан вероятно ще избледнее и заради новоподписан от президента закон, който ще въведе допълнителни данъци върху добива на криптовалути от 2022 г. „Това значително ще промени стимулите за хората да разполагат капитал в Казахстан“, каза Брамър.

 





Може да Ви хареса

EXPRESS TV

Саудитска Арабия, Китай и други страни тестват цифровите валути Саудитска Арабия се присъединява към трансграничната програма за цифрова валута на централната банка, доминирана от...

ПАРИ

“Гаранция повече не даваме”. САЩ и Европа се сблъскаха с неизбежното Министерството на енергетиката на САЩ успокоява ЕС: спирането на одобрението на нови проекти...

БЪЛГАРИЯ

Наша родна армия превзе България 8 МИЛИАРДА И 628 МИЛИОНА ЛЕВА НИ СТРУВА ЧИНОВНИЧЕСКАТА АРМИЯ.Наша родна армия превзе България. Общия брой на административните структури...

ИМОТИ

90% от купувачите са българи и все по-често семейства с деца, казват брокери Цените на ваканционните имоти край морето през последните години отбелязваха по-умерен...