Connect with us

Hi, what are you looking for?

ВЕСТНИК УТРОВЕСТНИК УТРО

ПАРИ

Задава се нов тежък удар по джоба, който ще усетят всички българи





Има реални предпоставки за покачване цената на хляба у нас. За това предупреди Лазар Генчев, пловдивски хлебопроизводител.

 

По думите му и в момента има 200-300 % повишение на цената на тока, близо 100% повишение на цената на брашното, мазнините и останалите суровини също вървят нагоре.

 

“Но министърът казва цената на хляба да не се вдига“, подмята иронично Генчев. “Моето решение на проблема е следното: да ни отпуснат по 30 стотинки дотации и няма да вдигаме цената на хляба, ще ни стигнат да покрием разликата“, допълва той.

 

По думите му, хлебопроизводителите са предложили сваляне на размера на ДДС, но това не се е приело. Затова сега все още си има и черен сектор в тяхното производство, практикува се най-вече по селата.

 

“Чакаме председателката на Федерацията на хлебарите и сладкарите в България Мариана Кукушева да обясни, че единственото задържане на цената на какъвто и да е хлебен продукт може да стане с дотации“, посочи Лазар Генчев.

 

Той обясни, че това, което е станало с техния бранш, е заради разрешението да се изнесе пшеницата от България. Държавата щяла да изкупи резерва, но тя не се купува, когато вече е най-висока цената. Защото минава през борса и зърносъхранение.

 

“По този начин и брашното става по-скъпо, то вече минава 1 лев. Това никога не е било”, каза Генчев. “Влязохме в тези схеми през минаване на борси – тока на борсова цена, както и другите суровини. От всичко това страда крайният потребител”, добави той.

 

Лазар Генчев посочи още, че в Пловдив най-големият проблем са големите вериги магазини, които извиват ръцете на производителите. Те казват на каква цена да се продава, иначе те гонят от магазина. Там цената трябва да е ниска. Много са примерите на производители, които са сключили договори с големи вериги и впоследствие са фалирали.

 

“Именно големите вериги пускат промоции да се трепят хората“, каза още Генчев.

 

“Просто този износ вдигна цената на брашното. След горивата е и цената на брашното. Нищо не се даде и по програмата “Сапард” на нас хлебопроизводителите. Всичко ни се събра – транспорт, брашно, работни заплати, наеми, мая, инспекции, омекотители за вода, защото е лоша. Като вземеш и процента, който си слагат магазините – и ето ти цената на хляба.

 

Досега съм плащал 9000 лева за ток, тази година вече плащам по 26000 лева на месец. Изтеглих си и двете застраховки “живот“ и ги вкарах в производството. Това е калкулацията. Нашето вдигане не е голямо – по 20-30 ст. Но като сложим и цената на магазина и хлябът става непродаваем”, разказа още Генчев.

 

По думите му хлебопроизводители фалират епизодично у нас. Ситуацията е много сложна в момента.





Може да Ви хареса

EXPRESS TV

Саудитска Арабия, Китай и други страни тестват цифровите валути Саудитска Арабия се присъединява към трансграничната програма за цифрова валута на централната банка, доминирана от...

ПАРИ

“Гаранция повече не даваме”. САЩ и Европа се сблъскаха с неизбежното Министерството на енергетиката на САЩ успокоява ЕС: спирането на одобрението на нови проекти...

БЪЛГАРИЯ

Наша родна армия превзе България 8 МИЛИАРДА И 628 МИЛИОНА ЛЕВА НИ СТРУВА ЧИНОВНИЧЕСКАТА АРМИЯ.Наша родна армия превзе България. Общия брой на административните структури...

ИМОТИ

90% от купувачите са българи и все по-често семейства с деца, казват брокери Цените на ваканционните имоти край морето през последните години отбелязваха по-умерен...