Connect with us

Hi, what are you looking for?

ВЕСТНИК УТРОВЕСТНИК УТРО

ПАРИ

Мрачна статистика: Над 75% от българите трудно покриват всекидневните си нужди





Над 75% от българите твърдят, че изпитват затруднения да свързват „двата края“, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

През първото тримесечие на 2022 г., както и през четвъртото на 2021 г., делът на хората, които изпитват затруднения да покриват ежедневните си разходи , е относително висок – над 75%. С известни затруднения са 36.9% от българите, 27.8% определят покриването на ежедневните разходи като трудно, а 13.6% – като много трудно, сочат данните на НСИ.

Относително лесно могат да покрият ежедневните си разходи 17.9% от българите, а едва 3.8% не изпитват никакви затруднения. Общо делът на нашенците без затруднения през първото тримесечие на 2022 г. намалява с 2.7 процентни пункта спрямо четвъртото тримесечие на 2021 година.
Доходите на над 70% от българите остават почти без промяна.

През първото тримесечие на 2022 г. за 73.0% от българите доходът на домакинството им е останал без промяна спрямо последните 12 месеца. Увеличение на доходите са посочили 18.5% от хората, което е с 11.3 процентни пункта по-малко в сравнение с четвъртото тримесечие на 2021 г., когато увеличение са имали 29.8% от нашенците.

Основната причина за увеличението на доходите през първото тримесечие на 2022 г. е увеличението на пенсиите и социалните помощи – за 69.1% от българите. За сравнение, през четвъртото тримесечие на 2021 г. техният дял е 34.0%. За 13.7% от хората с увеличени доходи през първото тримесечие на 2022 г. и за 24.3% – през четвъртото тримесечие на 2021 г., фактор за увеличението е индексиране/преизчисляване на заплатата.

Намаление на доходите за последните 12 месеца са посочили 8.5% от анкетираните, като основните причини са: загуба на работа/безработица/фалит на собствена фирма, намаляване на работното време, надницата или заплатата; загуба на работоспособност поради болест или инвалидност.

ПРИЯТНА МУЗИКА ЗА ФАШЕТО КАФЕНЕ, БАР, РЕСТОРАНТ, СЛАДКАНИЦА, ДОМ

Подходяща музика за любителите на йога.





Може да Ви хареса

EXPRESS TV

Саудитска Арабия, Китай и други страни тестват цифровите валути Саудитска Арабия се присъединява към трансграничната програма за цифрова валута на централната банка, доминирана от...

ПАРИ

“Гаранция повече не даваме”. САЩ и Европа се сблъскаха с неизбежното Министерството на енергетиката на САЩ успокоява ЕС: спирането на одобрението на нови проекти...

БЪЛГАРИЯ

Наша родна армия превзе България 8 МИЛИАРДА И 628 МИЛИОНА ЛЕВА НИ СТРУВА ЧИНОВНИЧЕСКАТА АРМИЯ.Наша родна армия превзе България. Общия брой на административните структури...

ИМОТИ

90% от купувачите са българи и все по-често семейства с деца, казват брокери Цените на ваканционните имоти край морето през последните години отбелязваха по-умерен...