Connect with us

Hi, what are you looking for?

ВЕСТНИК УТРОВЕСТНИК УТРО

ПАРИ

Лъжат ни за цената на хляба





Лъжат ни за цената на хляба и очакваното намаление го няма в магазинната мрежа, въпреки промяната на ДДС за насъщния от 0 на 20 на сто. Това, което писахме още на 4 юли, вече е потвърдено и от Института за социални и синдикални изследвания (ИССИ) на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ). От ИССИ са провели експресно проучване в периода 6-9 юли 2022 г. В 20 областни града, като са проверили движението на цените на 5 различни типа хляб.

Изследването показва това, че намалението е много по-ниско от това, в което се кълняха производители и търговци преди да бъде намалено ДДС. Средно цената на белия пълнозърнест хляб в 20-те града вече е с 6,4 на сто по-ниска. За другите видове от насъщния обаче разликата в цената е още по- незначителна, като в малките търговски обекти типовия хляб дори остава със същата стойност, каквато е бил и преди намаляване на ДДС.

Проучването показва, че малките магазини към момента са направили по-малки намаления на цената на хляба в сравнение с големите вериги.

По-силно изразено намаление има в големите търговски обекти (София, Пловдив, Перник, Разград, Пазарджик), в които то достига до 20 на сто. Докато в наблюдаваните малки търговски обекти се регистрира символично намаление и преобладават градовете, при които цените се задържат на същите нива, показва проучването на ИССИ.

Част от производителите заявяват, че се очаква цената на насъщния да падне допълнително, но според други представители на бизнеса в Кърджали и Добрич, продажната стойност в населените им места е по-ниска от средната за страната и затова не възнамеряват да правят нови намаления, тъй като досега изкуствено са задържали цените.

От Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите са категорични, че хлябът и тестените изделия тепърва още ще поевтиняват, особено след калкулиране и на по-ниската ставка от 0 на сто за брашното. Според тях липсата на намаление ще е индикатор за това кои представители на бизнеса са в сивата икономика, както и кои търговски обекти спекулират и задържат цените.

ПРИЯТНА МУЗИКА ЗА ФАШЕТО КАФЕНЕ, БАР, РЕСТОРАНТ, СЛАДКАНИЦА, ДОМ

Подходяща музика за любителите на йога.





Може да Ви хареса

EXPRESS TV

Саудитска Арабия, Китай и други страни тестват цифровите валути Саудитска Арабия се присъединява към трансграничната програма за цифрова валута на централната банка, доминирана от...

ПАРИ

“Гаранция повече не даваме”. САЩ и Европа се сблъскаха с неизбежното Министерството на енергетиката на САЩ успокоява ЕС: спирането на одобрението на нови проекти...

БЪЛГАРИЯ

Наша родна армия превзе България 8 МИЛИАРДА И 628 МИЛИОНА ЛЕВА НИ СТРУВА ЧИНОВНИЧЕСКАТА АРМИЯ.Наша родна армия превзе България. Общия брой на административните структури...

ИМОТИ

90% от купувачите са българи и все по-често семейства с деца, казват брокери Цените на ваканционните имоти край морето през последните години отбелязваха по-умерен...