Connect with us

Hi, what are you looking for?

ВЕСТНИК УТРОВЕСТНИК УТРО

ПАРИ

Антидоларов туризъм: Русия отваря хотели за „копачи“ на криптовалута

„Копаенете“ на криптовалута се превръща в пълноценна част от руската икономика. На 8 август Владимир Путин подписа закон, регулиращ движението на криптовалути в страната. В същото време експерименталните сетълменти в криптовалути за външнотърговски транзакции бяха легитимирани.

Сега руското законодателство утвърждава понятията „копаене“, „пул за копаене“, „организация на обращението на цифрова валута“ и определя правата и задълженията на участниците в пазара за „копаене“ на криптовалута.

Русия се нарежда на второ място в света по „копаене“ на криптовалути след САЩ, по данни на BitRiver, най-големият оператор на центрове за данни за „копаене“ и вносител на оборудване за „копаене“ на криптовалута в Русия

Според BitRiver страната разполага с енергийни ресурси за тази област и интереса на партньори от Азия и Близкия Изток да инвестират в този сектор.

“Второто място на Русия в света по копаене на криптовалути се улеснява от евтиното електричество, климата и квалифицираният персонал, коментира Сергей Безделов, директор на Асоциацията за индустриално копаене, цитиран от Svpressa. „С приемането на законодателна регулация зa „копаенето“ на криптовалути интересът към индустрията се увеличи сред широк кръг хора, включително големи инвеститори. Регистрираме и голям интерес сред чуждестранни клиенти. Граждани и организации от Китай и страните от Персийския залив стават потребители на нашите съоръжения“, каза Безделов.

Според анализатора използването на инфраструктурната база или инвестицията във вече утвърдена индустрия ще има положително въздействие върху по-нататъшното й развитие.

Според изчисленията на BitRiver в близко бъдеще тя може да попълни бюджета на страната с 50 милиарда рубли (почти 500 милиона евро) годишно от данъци. Според прогнозите нетната ликвидност на криптовалутата за външнотърговски сетълменти се очаква да възлиза на около 300 милиарда в рублов еквивалент.

„Копаенето на криптовалута има потенциала да разклати доминиращата позиция на долара. След 5-10 години делът на сетълментите в криптовалута в света вероятно ще премине границата от 50%. Когато успеем да преминем към по-надеждна цифрова финансова система, ролята на санкциите ще отслабне и смисълът на тяхното прилагане всъщност ще бъде сведен до нула“, прогнозира BitRiver.

Какво е „копаене“ на криптовалута

„Копаенето“ на криптовалута гарантира сигурността и децентрализацията на криптовалути като биткойн, които се основават на консенсусния механизъм за доказателство за работа (PoW). Това е процесът, чрез който трансакциите на потребителите се проверяват и добавят към публичния регистър на блокчейна. Като такова, копаенето е критичен елемент, който позволява на биткойн да функционира без необходимост от централен орган.

Операциите по копаене също са отговорни за добавянето на монети към съществуващото предлагане. Копаенето на криптовалута обаче следва набор от твърдо кодирани правила, които управляват процеса на копаене и не позволяват на всеки произволно да създава нови монети. Тези правила са вградени в основните протоколи за криптовалута и се прилагат от цялата мрежа от хиляди възли.

За да създадат нови единици криптовалута, копачите използват изчислителната си мощ за решаване на сложни криптографски пъзели. Първият копач, който реши пъзела, има право да добави нов блок от трансакции към блокчейна и да го излъчи в мрежата.

Как работи копаенето на криптовалута?

Когато се правят нови блокчейн трансакции, те се изпращат в пул, наречен пул с памет. Работата на копача е да провери валидността на тези чакащи трансакции и да ги организира в блокове.

Блокът е като страница от блокчейн регистъра, в който са записани няколко трансакции (заедно с други данни). По-конкретно, възелът за копаене е отговорен за събирането на непотвърдени трансакции от пула с памет и сглобяването им в блок кандидат.

След това копачът се опитва да преобразува този кандидат-блок във валиден, потвърден блок. За да направи това, копачът трябва да реши сложен математически проблем, който изисква много изчислителни ресурси. Въпреки това, за всеки успешно изкопан блок, копачът получава блок награда, състояща се от новосъздадени криптовалути плюс такси за трансакции.

Може да Ви хареса

ВОЙНА

На 19 септември вечерта Израел предприе атаки срещу южната част на Ливан, където са съсредоточени основните сили на ислямската групировка Хизбула. В отговор военно-политическото...

АНАЛИЗИ

Отворено писмо до д-р Ахмед Доган от проф. Людмил Георгиев, доктор на психологическите науки Здравейте, г-н Почетен Председател, Много вероятно това да е последното...

АНАЛИЗИ

Дугин разказа за страшния “последен звън”: очаква ни удар, който не можем да отразим Ситуацията с експлозиите в Ливан на пейджъри, уоки-токита, телефони и...

ВОЙНА

Хусите се готвят за пълномащабна война с Израел. Йемеските въоръжени сили разработват нови ракетни технологии, с което засилват военните си действия. На 15 септември...