Connect with us

Hi, what are you looking for?

ВЕСТНИК УТРОВЕСТНИК УТРО

ТЕМА

Без въглеродни емисии би настъпил ледников период, защо ни лъжат?





България е страната в ЕС, която е намалила най-много парниковите емисии през второто тримесечие на 2023 г. Това стана ясно от доклад на Евростат, изнесен в края на миналата година. Данните показват, че България отчита 23.7% спад на изхвърления въглероден двуокис.

Да постигнем нетни нулеви въглеродни емисии до 2050 г. – реалистична ли е тази цел?

България генерира около 50 млн. тона въглеродни емисии или около 0,1-2% от глобалния дял. Количеството не е толкова значително в сравнение с останалите европейски страни, коментира в новото издание на Бизнес Видео Подкаст енергийният анализатор и преподавател в УНСС Петко Трухчев.

„Повечето от нас смятат, че въглеродните емисии са нещо лошо, но това не е вярно. Ако ги няма, би настъпил ледников период. Те поддържат енергийния баланс на земята“, обяснява експертът.

Проблемът, с който се сблъсква светът през последния век, е че има едно допустимо ново, в което въглеродните емисии могат да насищат атмосферата, съответно не бива да го превишаваме. С бума на индустриалната революция обаче и засилване на производството се задълбочава и проблемът, тъй като консумацията на енергия е водеща за производството и потреблението.

При производството на енергия се отделят повече въглеродни емисии, които се задържат в атмосферата и тя не може да поеме всички, така се нарушава климатичното равновесие, което води и до глобалното затопляне.

„През 90-те години този проблем е признат и на политическо ниво, като се изразява в поетия ангажимент – да ограничим покачването на средната годишна глобална температура до градус и половина, за да не се превърне земята образно казано във „фурна“, пояснява анализаторът.

Когато говорим за въглеродна неутралност, имаме предвид да ограничим емисиите и така да уравновесим климата на земята. В качеството си на член на ЕС България също е ангажирана с целите на глобалните и европейските климатични политики, въпреки забавянето по прилагането им у нас, което е налице. Като междинна цел до 2030 г. ЕС се стреми към намаляването на парниковите емисии с 55%.

Когато говорим и за България, включваме трансформацията в енергийния сектор с нарастващия дял на възобновяемите енергийни източници, които също ни спестяват голямо количество въглеродни емисии.

„Недостатък на възобновяемите източници е, че те не могат да гарантират непрекъснато производство на електроенергия и това крие рискове за сигурността и устойчивостта на електроенергийната система“, казва Трухчев.

Стои въпросът как да изградим нашия енергиен микс. Въглищата, например, са местно производство и в това отношение сме обезпечени като ресурс – от една страна те могат да гарантират стабилност, но също така са лидер в генерирането на въглеродни емисии.

Енергийният анализатор и преподавател в УНСС Петко Трухчев

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

#thesofiatimes





Може да Ви хареса

БЪЛГАРИЯ

НСО се превърна в частна охранителна фирма, обслужваща силните на деня и техните семейства Кой кого заплашва и дали въобще го заплашва, и къде...

ПОЛИТИКА

Опитвал се да убеди бившата лидерка на червената партия да се отцепи и стане независим депутат Седесарят Калоян Методиев, който е сред най-близките хора...

ПОЛИТИКА

Шансовете да бъде съставено правителство вече не са толкова големи, както изглеждаха преди изборите Какво ще се случи в България в близките седмици, не...

БАНКЕРЪ

Комисията Антикорупция удари подуправителя на Централната банка, който е номинация на ПП-ДБ Управляваната от ГЕРБ и ДПС Комисията за противодействие на корупцията днес уведоми...