Connect with us

Hi, what are you looking for?

ВЕСТНИК УТРОВЕСТНИК УТРО

СВЯТ

Китай продава държавния дълг на САЩ





Вложенията на Китай в държавния дълг на САЩ паднаха под трилион долара за първи път от 12 години. Мащабните антируски санкции подкопаха доверието в основната резервна валута. Не добавя оптимизъм и инфлацията, която е рекордна от 40 години насам. В същото време не само Пекин рязко загуби интерес към щатските държавни ценни книжа – други централни банки също се отървават от тях.

По-малко от трилион

Според Министерството на финансите на САЩ през май китайският портфейл от инвестиции в държавния дълг на САЩ възлиза на 980,8 милиарда долара, което е с 23 по-малко от предходния месец и почти 100 от миналата година. Тоест психологическата граница от един трилион вече е зад гърба ни.

От няколко години Пекин намалява инвестициите в американски държавни ценни книжа. Спусъкът беше търговската война, отприщена от Вашингтон, а по-късно и технологичната. От връх от 1,32 трилиона през ноември 2014 г. инвестициите са намалели с повече от 200 милиарда. И към юни 2019 г. лидерството сред чуждестранните притежатели на държавния дълг на САЩ премина към Япония.

Любопитно е, че при Токио тази цифра е също на двегодишно дъно – 1,212 трилиона.

Подкопано доверие

Замразяването на международните резерви на Русия в размер на около 300 милиарда долара даде ефект.

Възможно заграбване на активи накара втората икономика в света да се замисли. Китайците се опасяват, че в случай на регионален военен конфликт или друга криза, американците ще направят същото с тях. На спешна среща през май финансовите власти обсъдиха как да защитят спестяванията на повече от 3 трилиона долара.

Препоръките се свеждаха до необходимостта от диверсификация на деноминираните в долари активи, ускоряване на международното признаване на китайската валута, увеличаване на използването на цифровия юан при трансгранични плащания и като цяло унищожаване на финансовата хегемония на САЩ по всякакъв възможен начин.

През последните 20 години делът на американската валута в националните резерви на Пекин вече е намалял с една четвърт – до 56 процента, докато златото се е утроило – до почти 2000 тона.

Икономисти смятат, че Вашингтон няма да посегне на китайските резерви. Това би причинило огромни щети на международните производствени и търговски вериги: КНР има огромни доларови активи и тесни икономически връзки със Съединените щати. Но Пекин ще продължи да тегли средства от американските държавни ценни книжа.

Трилионът, държан от Китай в държавни облигации на САЩ, постепенно се „разтваря“. Китайците активно разнообразяват инвестиционния си портфейл. По-специално те създават валутен резерв в юани, за да се конкурират с долара и да подкрепят други икономики, изправени пред нестабилност.

Неубоздана инфлация

Затягането на паричната политика на Федералния резерв, заедно с необузданата инфлация, също вреди на американския дългов пазар. Когато лихвите се повишават, доходността на облигациите пада и инвеститорите, които ги продават до падежа, губят пари. Няма смисъл да купувате ценни книжа с доходност от три процента с ускоряване на инфлацията на долара до девет.

През май Федералният резерв повиши референтните си лихвени проценти с 50 пункта, а през юни с още 75 пункта в опит да ограничи рекордните покачвания на цените. От предстоящата среща в края на месеца Уолстрийт очаква подобно решение.

През юни инфлацията в САЩ достигна 40-годишен връх. Основната причина е поскъпването на храните и потребителските стоки. Президентът на САЩ Байдън го нарече “проклятие”. И каза: по-добре е да не разчитаме, че в близко бъдеще храната и горивата ще поевтинеят. И Русия е виновна за всичко.

Истинската причина беше посочена в “Блумбърг”. „Всичко поскъпна рязко заради рекордно високите цени на суровините, които скочиха до небето след зле обмислените санкции срещу Москва“, посочва агенцията.

Обща тенденция

Пекин не е единственият, който ще се откаже от долара. 30-те най-големи централни банки по света от април до юни всички активно разнообразяват активите си. Освен Китай и Япония инвестициите в американски държавни ценни книжа ги намаляват Саудитска Арабия и Бразилия. Експертите отбелязват: чуждестранните инвестиции в държавния дълг на САЩ намаляват толкова бързо през последните шест месеца, колкото след избирането на Доналд Тръмп през 2016 г. и след началото на пандемията.

„Виждаме постепенна ерозия на долара. Очертава се картината на многополюсна парична система”, казва специалистът Масимилиано Кастели. Притежателите на американски държавни ценни книжа търсят алтернативи: акции, зелени облигации и защитени от инфлация книжа.

Доларът представляваше малко под 60 процента от световните резерви към края на първото тримесечие, в сравнение с 65 процента през същия период на 2016 г., според МВФ. Доларът все още е основната резервна валута. Но реакцията на САЩ на геополитическите вълнения може в крайна сметка да го лиши от господството му.

Има и друг проблем: ако интересът на чужденците към ценните книжа продължи да отслабва, лихвите по тях ще се повишат още повече. И ще стане много трудно да се обслужва неимоверно набъбналият държавен дълг. Както и да се намери решение за огромния бюджетен дефицит, който се покрива основно от продажбата на ценни книжа.

ПРИЯТНА МУЗИКА ЗА ФАШЕТО КАФЕНЕ, БАР, РЕСТОРАНТ, СЛАДКАНИЦА, ДОМ

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА





Може да Ви хареса

ПОЛИТИКА

Васил Терзиев: Имам усещане за нови кметски избори в София. Има целенасочена атака срещу всеки, който иска да промени нещо Кметът на София Васил...

БЪЛГАРИЯ

НСО се превърна в частна охранителна фирма, обслужваща силните на деня и техните семейства Кой кого заплашва и дали въобще го заплашва, и къде...

ПОЛИТИКА

Опитвал се да убеди бившата лидерка на червената партия да се отцепи и стане независим депутат Седесарят Калоян Методиев, който е сред най-близките хора...

ПОЛИТИКА

Шансовете да бъде съставено правителство вече не са толкова големи, както изглеждаха преди изборите Какво ще се случи в България в близките седмици, не...