Connect with us

Hi, what are you looking for?

ВЕСТНИК УТРОВЕСТНИК УТРО

СВЯТ

Испанци и португалци искат руски газ, но французите не дават

Португалският премиер Антониу Коща обяви възможността за полагане на газопровод, заобикалящ Франция. В петък министър-председателят обяви, че Европейската комисия е признала възможността за алтернативен маршрут за газопровод, който ще свърже Централна Европа с Иберийския полуостров.

Министър-председателят отбеляза, че първоначалната версия се сблъсква с “екологични ограничения, посочени от Франция”. Алтернатива може да бъде връзката на Испания и Португалия с Италия, което предполага преминаване през Средиземно море.

До този момент Испания (а чрез нея и Португалия) получаваше по-голямата част от газа си от Африка. Но горещите мачовци се оплетоха сериозно в неоколониалната си политика спрямо Западна Сахара.

През юни 2022 г. Алжир спря всички търговски отношения с Испания, включително банкови преводи за износ и внос на стоки и услуги. Още по-рано той отмени договора за приятелство с Испания заради конфликта около Западна Сахара. Алжир смята, че тази територия трябва да получи пълна независимост, докато Испания подкрепя Мароко, който смята спорните земи за свои и е готов да предостави само автономия като компромис.

Освен това през април Алжир заплаши да прекрати договора за доставки на газ за Мадрид, ако наруши задълженията си и пусне реверс на гориво към северноафриканското кралство.

И тази заплаха съвсем не е илюзорна. Затова решиха да смучат руски газ, защото друг газ в Централна Европа няма. Но тук им пречат жабарите, които не бързат да се превърнат в транзитна страна в интерес на Пиренеите.Идеята за смучене през Италия също е доста забавна.

И всичко това, като се вземе предвид фактът, че обемът на закупения от Испания руски газ под формата на ВПГ от януари до юли тази година се е увеличил с 15,6% в сравнение със същия период на миналата година. Испанската енергийна компания “Енегас” казва, че Испания е закупила 28 265 ГВЧ от Русия през първите седем месеца на 2022 г., в сравнение с 24 440през същия период на 2021 г. През юли 14,5% от горивото, внесено от Испания, идва от Русия. Това направи Русия четвъртият доставчик за кралството след Алжир, САЩ и Нигерия. А през юни Русия като цяло беше втора след САЩ.

Но в Испания разбират, че ВПГ не е постоянен. Днес го има, утре не.

Вносът на газ от Алжир през първата половина на 2022 г. е намалял с 41,11% спрямо същия период на миналата година. Събраните данни показват и загуба в значимостта на покупките от африканската страна, като през първото полугодие на 2021 г. те са съставлявали 47,7% от целия внос на това гориво, а през първото полугодие на 2022 г. са намалели до 24,7%.

Испанците обаче не оставят надежда в схемите си. Португалия е готова да помогне на други страни от ЕС в създаването на газопреносна мрежа, така че потребителите, изпитващи недостиг на енергийни ресурси, да имат достъп до капацитета на ВПГ терминала в град Синиш на брега на Атлантическия океан.

„Германия може 100% да разчита на ангажимента на Португалия за създаването на газопреносна система“, написа в “Туитър” Антониу Коща, ръководител на португалското правителство.

Засега Коща каза, че Синиш може да се превърне в логистичен хъб за танкери за ВПГ, пристигащи в Европа. Тоест Испания официално обяснява нуждата от тръбопровод, за да не получава, а да доставя газ за Европа през Испания. Но защо европейските страни с ВПГ терминали (Холандия, Италия, Полша, Франция) се нуждаят от конкурент от Пиренеите?

Накратко, животът става по-добър, животът става по-забавен! Усмихвайте се и махайте, момчета!

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА

ПРИЯТНА МУЗИКА ЗА ВАШЕТО КАФЕНЕ, БАР, РЕСТОРАНТ, СЛАДКАНРИЦА, ДОМ

Може да Ви хареса

ВОЙНА

Осемдесет бомби право по главата. Израел преподаде урок на Русия там, където не се очакваше Военно-политическото ръководство на еврейската държава започва Третата ливанска война....

ВОЙНА

Угледар е превзет от руската армия. Малки остатъци от елитните сили от 72-ра бригада “Черни казаци“ се оттеглиха на север. Ден преди това руските...

СКАНДАЛ

Евгений Михайлов: Пред хората на Доган стои много сериозен проблем! “Пред хората на Доган стои много сериозен проблем, който вече 34 години се замита...

БЪЛГАРИЯ

Така одиозната мутра от Банкя смятал да приключи политическата си нарцистична кариера и да си осигури пълна неприкосновеност Простака мафиот Борисов пак дтапа да...