Connect with us

Hi, what are you looking for?

ВЕСТНИК УТРОВЕСТНИК УТРО

СВЯТ

Испанци и португалци искат руски газ, но французите не дават

Португалският премиер Антониу Коща обяви възможността за полагане на газопровод, заобикалящ Франция. В петък министър-председателят обяви, че Европейската комисия е признала възможността за алтернативен маршрут за газопровод, който ще свърже Централна Европа с Иберийския полуостров.

Министър-председателят отбеляза, че първоначалната версия се сблъсква с “екологични ограничения, посочени от Франция”. Алтернатива може да бъде връзката на Испания и Португалия с Италия, което предполага преминаване през Средиземно море.

До този момент Испания (а чрез нея и Португалия) получаваше по-голямата част от газа си от Африка. Но горещите мачовци се оплетоха сериозно в неоколониалната си политика спрямо Западна Сахара.

През юни 2022 г. Алжир спря всички търговски отношения с Испания, включително банкови преводи за износ и внос на стоки и услуги. Още по-рано той отмени договора за приятелство с Испания заради конфликта около Западна Сахара. Алжир смята, че тази територия трябва да получи пълна независимост, докато Испания подкрепя Мароко, който смята спорните земи за свои и е готов да предостави само автономия като компромис.

Освен това през април Алжир заплаши да прекрати договора за доставки на газ за Мадрид, ако наруши задълженията си и пусне реверс на гориво към северноафриканското кралство.

И тази заплаха съвсем не е илюзорна. Затова решиха да смучат руски газ, защото друг газ в Централна Европа няма. Но тук им пречат жабарите, които не бързат да се превърнат в транзитна страна в интерес на Пиренеите.Идеята за смучене през Италия също е доста забавна.

И всичко това, като се вземе предвид фактът, че обемът на закупения от Испания руски газ под формата на ВПГ от януари до юли тази година се е увеличил с 15,6% в сравнение със същия период на миналата година. Испанската енергийна компания “Енегас” казва, че Испания е закупила 28 265 ГВЧ от Русия през първите седем месеца на 2022 г., в сравнение с 24 440през същия период на 2021 г. През юли 14,5% от горивото, внесено от Испания, идва от Русия. Това направи Русия четвъртият доставчик за кралството след Алжир, САЩ и Нигерия. А през юни Русия като цяло беше втора след САЩ.

Но в Испания разбират, че ВПГ не е постоянен. Днес го има, утре не.

Вносът на газ от Алжир през първата половина на 2022 г. е намалял с 41,11% спрямо същия период на миналата година. Събраните данни показват и загуба в значимостта на покупките от африканската страна, като през първото полугодие на 2021 г. те са съставлявали 47,7% от целия внос на това гориво, а през първото полугодие на 2022 г. са намалели до 24,7%.

Испанците обаче не оставят надежда в схемите си. Португалия е готова да помогне на други страни от ЕС в създаването на газопреносна мрежа, така че потребителите, изпитващи недостиг на енергийни ресурси, да имат достъп до капацитета на ВПГ терминала в град Синиш на брега на Атлантическия океан.

„Германия може 100% да разчита на ангажимента на Португалия за създаването на газопреносна система“, написа в “Туитър” Антониу Коща, ръководител на португалското правителство.

Засега Коща каза, че Синиш може да се превърне в логистичен хъб за танкери за ВПГ, пристигащи в Европа. Тоест Испания официално обяснява нуждата от тръбопровод, за да не получава, а да доставя газ за Европа през Испания. Но защо европейските страни с ВПГ терминали (Холандия, Италия, Полша, Франция) се нуждаят от конкурент от Пиренеите?

Накратко, животът става по-добър, животът става по-забавен! Усмихвайте се и махайте, момчета!

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА

ПРИЯТНА МУЗИКА ЗА ВАШЕТО КАФЕНЕ, БАР, РЕСТОРАНТ, СЛАДКАНРИЦА, ДОМ

Може да Ви хареса

АКТУАЛНО

Противникът прехвърля системи за ПВО към Сумска област и Донбас, оставяйки Киев без прикритие. Руският флаг се вее над Угледар, градът е практически освободен....

ВОЙНА

Осемдесет бомби право по главата. Израел преподаде урок на Русия там, където не се очакваше Военно-политическото ръководство на еврейската държава започва Третата ливанска война....

ВОЙНА

Угледар е превзет от руската армия. Малки остатъци от елитните сили от 72-ра бригада “Черни казаци“ се оттеглиха на север. Ден преди това руските...

СКАНДАЛ

Евгений Михайлов: Пред хората на Доган стои много сериозен проблем! “Пред хората на Доган стои много сериозен проблем, който вече 34 години се замита...